Technical difficulty   Moderate

Time  23 hours 42 minutes

Coordinates 500

Uploaded July 20, 2015

Recorded July 2015

-
-
9,011 f
7,116 f
0
1.8
3.6
7.22 mi

Viewed 3781 times, downloaded 142 times

near Misurina, Veneto (Italia)

Circular des del refugi Auronzo.

Volta als Tres Cims de Lavaredo amb ascensió a la Torre di Toblin/Toblinger Knoten per la ferrada Sentiero delle Scalette/Leiternsteig i al Mont Paterno/Paternkofel per la De Luca-Innerkofler.
En aquests paratges hi hagué el front entre els exèrcits austro-hongarès i italià durant la Primera Guerra Mundial. La Toblin fou un observatori artiller austríac. Al Paterno, en mans dels italians, hi morí el guia i alpinista Sepp Innerkofler (1ª a la nord del Cim Petit de Lavaredo) durant una acció de guerra. Les muntanyes estan corcades per túnels i posts de tir.
Les vies ferrades reconstrueixen part dels itineraris utilitzats durant la contesa per al trasllat d’homes i material.
Encara que nosaltres vàrem dividir-lo pernoctant al refugi A. Locatelli, es pot fer en un dia. Tot l’itinerari està molt ben indicat i no ofereix dubtes d’orientació.

Accés
Des de Misurina prenem la carretera de peatge que puja al refugi Auronzo i aparquem a l’ampli espai reservat per aquest fi.

Refugi Auronzo (2320 m)
Prenem el sender 105 que, pels colls de Mèdo i Forcellina, menen al refugi A. Locatelli. Podríem anar-hi més ràpidament seguint el 101 pel refugi i coll de Lavaredo, però repetiríem part de l’itinerari de tornada.

Refugi Locatelli (2405m)
Als peus del Sasso di Sesto/Sextnerstein. Cruïlla de camins. Deixem el 105 i prenem un corriol ben definit que s’enfila per la falda llevantina del Sasso di Sesto fins a un collet entre aquest i l’evident Torre de Toblin que resseguim als peus de la seva muralla ponentina. L’inici i el recorregut de la ferrada delle Sacalette és senyalitzat a la roca amb triangles vermells.
Per una lleixa passem a la cara nord.

Sentiero delle Sacalette/Leiternsteig (2552m)
Unes plaques de marbre indiquen l’inici de la curta ferrada. Per un diedre abastem la primera xemeneia equipada amb tres escales. Flanquegem ajudats per clavilles i trobem la segona xemeneia, més vertical, també amb escales. Un nou flanqueig ens posa als peus d’un altre joc d’escales més aeri que, per fora d’una xemeneia, ens mena al cim. Tots els trams estan protegits per un sòlid cable d’acer.

Torre di Toblin/Toblinger Knoten (2617m)
Coronada per una creu i aïllada, resulta una bona talaia sobre la contrada.
Descendim cap al vessant llevantí pel camí equipat que porta el nom de l’ideador de les ferrades, un capellà militar tirolès anomenat Hosp.
Al peu de la torre desfem el camí fins al refugi i d’allí, per un altre sender ben fressat (rètols indicadors), anem a buscar la carena que s’allarga cap al nord des de la falda del Monte Paterno.
Quan passem per sota l’agulla coneguda com a Sasiccia o Frankfurter Würstel, aviat trobem l’entrada a la primera galeria.

Galeria (2438m)
Esglaonada i parcialment il·luminada per obertures a banda i banda (posts de tir, observatoris,...), recorre les entranyes del contrafort N del cim. Uns quants metres per l’exterior i trobem la boca de la segona galeria, també esglaonada, però més dreta i fosca, que ens deixa a la cara llevantina de la cresta, sobre la Vall de Sassovechio, on comença pròpiament la ferrada De Luca-Innerkofler.
Protegits per la línia de vida, pel llom d’una canal atenyem un collet molt evident.

Forcella del Camoscio/Gamsscharte (2650m)
Collet situat a llevant del cim entre aquest i un petit corn.
Accedim al cim pel tram més exigent de la ferrada. L’ascens es fa per una canal força descomposta a la dreta. El descens per un flanqueig, també per la dreta en el sentit de la marxa, (esquerra en sentit ascendent des del coll). Superat el tram ferrat atenyem el cim per sender fàcil, que ens hi mena fent una gran llaçada.

Monte Paterno/Paternkofel (2744m)
Molt més ampli del que hom podria intuir des de la llunyania, el cim és coronat per una gran creu en memòria de Sepp Innerkofler i resulta un excel·lent mirador d’aquesta part dels Dolomites.
De nou al coll rebutgem el camí que marxa vers l’est i seguim un sender que baixa entre llaçades per l’ample canal (S) de terreny descompost.
Flaquegem pel vessant llevantí de l’estreta muralla meridional del Paterno. Tant estreta que alguns posts de tir la travessen i ens obsequien amb excel·lents vistes del vessant ponentí i les Tre Cime.

Cartografia
-Ed. Kompas. WK 047 Italian Alpin Naturpark Drei Zinnen
-Ed. Tabacco. 010 Dolomiti di Sesto (1:25000)
Documentació
-Via Ferratas of the Italian Dolomites, vol 1. J.Smith & G. Fletcher. Ed. Cicerone (pàg. 251~258)
-Dolomitas y Brenta, JL Serrano, Ed. Desnivel (pàg. 213~222)

View more external

1 comment

  • martisl Jul 21, 2015

    Gran ruta i descripció Toni! Ja m'agradaria fer-la algun cop.
    Salutacions.

You can or this trail