Moving time  one hour 50 minutes

Time  3 hours 7 minutes

Coordinates 1276

Uploaded December 22, 2019

Recorded December 2019

-
-
1,294 f
1,030 f
0
1.1
2.2
4.48 mi

Viewed 65 times, downloaded 0 times

near Canet lo Roig, Valencia (España)

SL-CV 58 RUTA DE LES OLIVERES MIL·LENÀRIES

Canet lo Roig és un municipi de la província de Castelló a la comarca del Baix Maestrat. El territori de Canet lo Roig se situa en el sector septentrional de la comarca, i està situat en la conca mitjana del riu Cérvol. El seu terme municipal és poc accidentat.
S'accedeix a la localitat des de Castelló de la Plana prenent l'autovia CV-10 i després la carretera CV-113.
Per tot el terme municipal de Canet lo Roig existeixen oliveres que amb el pas del temps s'han convertit en arbres monumentals d'una bellesa excepcional i una antiguitat mil·lenària. L'oli d'oliva, que des de temps dels romans ha estat present a la comarca, ha sigut utilitzat, a més de com aliment, com a ungüent, medicina, cosmètic i per a rituals religiosos.
Descripció de l'itinerari: l'inici del sender local és des del llavador i Font de la Canal. Antigament es coneixia com a Font de la Vila i constituïa un lloc d'aprofitament d'aigües, de reunió i de celebracions lúdiques. Està situada al sud-oest de la població, a uns 400 metres de distància, on arranca el Camí de Xert. Es tracta d'un conjunt arquitectònic format per safareig, abeurador i les restes d'una antiga volta que era apuntada i de grans dimensions. Sota la qual es trobava el naixement d’aigua que brolla per un canal de pedra. El material emprat són pedres llaurades. L'aigua passava de la font a un abeurador exterior i d'allí al safareig, part del qual es va enfonsar quan es va asfaltar el camí.
El recorregut comença cap al SO per la carretera de Xert i a pocs metres ja es veu un pal de senyalització que indica la continuació del sender cap al S. A uns 500 m creua el barranc de la Fontanella i continua pel camí de l'Ermita de Santa Isabel.
Als 1.250 m arriba a un pal que ens indica a l'esquerra la visita a l'ermita de Santa Isabel i la Sénia de Marimon que encara que no ho indica es troba a penes a 100 m i mereix una visita.
Enmig de la plana es troba l'ermita de Santa Isabel al costat de les restes de la derruïda casa de l'Ermità. Esta edificació d'origen medieval està construïda en maçoneria i pedres i consta d'una sola nau amb volta de canó lleugerament apuntada i apuntalada per quatre imponents contraforts en la seua cara est. La porta d'entrada orientada al migdia està protegida per un atri porticat. Encara que l'ermita està tancada al culte, s'obri tots els anys per a celebrar el romiatge, el diumenge següent a la festivitat del Corpus.
La Sénia de Marimon està al costat oest de l'Ermita i forma part del mateix conjunt arquitectònic. Es tracta d'una impressionant construcció per al reg de les terres dels voltants, que porta incrustada una barraca de sostre voltat construït amb lloses. La barraca comunica amb l'interior del pou mitjançant una àmplia finestra d'arc rebaixat. El pou té més de 12 metres de profunditat i quasi 7,5 de diàmetre. És una típica construcció de pedra en sec.
Contínua el recorregut pel camí de Passavant al Solà cap a l'oest i als 2,5 km travessa la carretera de Xert i recorre la pista de la Fontanella al Pla de la Bassa. A uns 200 m més endavant es deixa a l'esquerra la Font de la Fontanella al costat del barranc del mateix nom, que ha sigut utilitzada des de sempre per a proveir d'aigua a llauradors i pastors amb finalitats agropecuaris (reg i abeuradors). Està protegida per volta de mig punt integrada en un ampli ribàs i s'accedeix per mitjà d'obertura amb elegant arc sense porta. Des d'ací girem a la dreta una mica cap al NO.
A 3.800 m es gira bruscament cap a l'est en un encreuament mal senyalitzat i agafa el camí del Boveral al Racó. Entre camps de cultiu es torna a la població als 5.900 m amb un ascens acumulat de 100 m i un descens de 70 m (en la documentació apareix com a circular, però no ho és exactament per 20 m de desnivell i a penes 200 m).

======================================================================

Canet lo Roig es un municipio de la provincia de Castellón en la comarca del Bajo Maestrazgo. El territorio de Canet lo Roig se ubica en el sector septentrional de la comarca, y está situado en la cuenca media del río Cérvol. Su término municipal es poco accidentado.
Se accede a la localidad desde Castellón de la Plana tomando la autovía CV-10 y luego la carretera CV-113.
Por todo el término municipal de Canet lo Roig existen olivos que con el paso del tiempo se han convertido en árboles monumentales de una belleza excepcional y una antigüedad de más de mil años. El aceite de oliva, que desde tiempos de los romanos ha estado presente en la comarca, ha sido utilizado, además de cómo alimento, como ungüento, medicina, cosmético y para rituales religiosos.
Descripción del itinerario: el inicio del sendero local es desde el lavadero y Font de la Canal. Antiguamente se conocía como Font de la Vila y constituía un lugar de aprovechamiento de aguas, de reunión y de celebraciones lúdicas. Está situada al suroeste de la población, a unos 400 metros de la misma, donde arranca el Camino de Xert. Se trata de un conjunto arquitectónico formado por lavadero, abrevadero y los restos de una antigua bóveda que era apuntada y de buena dimensión. Bajo la cual se encontraba el manantial que brota por un canal de piedra. El material empleado son sillares labrados. El agua pasaba de la fuente a un abrevadero exterior y de allí al lavadero, parte del cual se derrumbó cuando se asfaltó el camino (desde mi punto de vista este punto no es el más correcto ya que está a 400 m de la población).
El recorrido empieza hacia el SO por la carretera de Xert a pocos metros ya se ve un poste de señalización que indica la continuación del sendero hacia el S. A unos 500 m cruza el barranco de La Fontanella y continúa por el camino de la Ermita de Santa Isabel.
A los 1.250 m llega a un poste que nos indica a la izquierda la visita a la ermita de Santa Isabel y la Sènia de Marimón que aunque no lo indica, este conjunto se encuentra apenas a 100 m y merece una visita.
En medio de la llanura se halla la ermita de Santa Isabel junto a los restos de la derruida casa del Ermitaño. Esta edificación de origen medieval está construida en mampostería y sillarejo y consta de una sola nave con bóveda de cañón ligeramente apuntada y apoyada por cuatro imponentes contrafuertes en su cara este. La puerta de entrada orientada al mediodía está protegida por un atrio porticado. Aunque la ermita está cerrada al culto, se abre todos los años para celebrarse la romería a la misma, el domingo siguiente a la festividad del Corpus.
Sénia de Marimón está al lado oeste de la Ermita de Santa Isabel y forma parte del mismo conjunto arquitectónico. Se trata de una impresionante construcción para el riego de las tierras colindantes. La mota tiene más de 11 metros de diámetro por 2,30 de altura y lleva incrustada una barraca de techo abovedado construido con losas. Esta barraca comunica con el interior del pozo mediante una amplia ventada de arco rebajado. El pozo tiene más de 12 metros de profundidad y casi 7,5 de diámetro. Es una típica construcción de piedra en seco.
Continua el recorrido por el cordal de Passavant al Solà hacia el O (contabilizando los 200 m de ir y venir a la ermita) y a los 2,5 km cruza la carretera de Xert y recorre la colada de la Fontanella al Pla de la Bassa. A unos 200 m más adelante se deja a la izquierda la Fuente de la Fontanella junto al barranco del mismo nombre, que ha sido utilizada desde siempre para abastecer de agua a labradores y pastores con fines agropecuarios (riego y abrevaderos). Está protegida por bóveda de medio punto integrada en un amplio ribazo y se accede por medio de vano con elegante arco escarzado sin puerta. Desde aquí giramos a la derecha un poco hacia el NO.
A 3.800 m se gira bruscamente hacia el E en un cruce mal señalizado y coge el camino del Boveral al Racó. Entre campos de cultivo se vuelve a la población a los 5.900 m con un ascenso acumulado de 100 m y un descenso de 70 m (en la documentación aparece como circular, pero no lo es exactamente por 20 m de desnivel y apenas 200 m).
Photo

Camp d'ametllers

panorama

Canet lo Roig

Building of interest

Llavador i font de la Canal

Intersection

Esquerra

panorama

Panoràmica de Canet lo Roig

Intersection

Pal indicador

Sacred architecture

Ermita de Santa Isabel

Ruins

Sénia Marimon

panorama

Panoràmica de Canet lo Roig

panorama

Panoràmica de Canet lo Roig

Tree

Oliveres

fountain

Font de la Fontanella

Tree

Olivera mil·lenària

Tree

Olivera mil·lenària

Tree

Olivera mil·lenària

Tree

Olivera mil·lenària abandonada

Tree

Olivera mil·lenària abandonada

Tree

Oliveres

Tree

Oliveres

Tree

Oliveres mil·lenàries

Tree

Oliveres

Intersection

Pal indicador

Intersection

Dreta

Tree

Olivera apuntalada

Tree

Oliveres mil·lenàries

Tree

Olivera mil·lenària

panorama

Carnet lo Roig

Comments

    You can or this trail