-
-
500 f
0 f
0
0.6
1.2
2.42 mi

Viewed 51 times, downloaded 0 times

near Blanes, Catalunya (España)

El vescomtat de Cabrera va ser una de les senyories feudals més importants de Catalunya.
Va funcionar com a tal durant més de 900 anys, des del s.XI al s. XIX.
El vescomtat era gairebé un estat dintre l'estat, amb la seva administració, la seva fiscalitat, el seu exèrcit i la seva justícia.Els vescomtes només devien obediència al rei com a vassalls seus.
L' estructura dels carrers del nucli antic, també anomenat Dintre Vila, té un marcat aire medieval.Són carrers estrets, orientats de mar cap a terra, amb cases de cós petit i amb noms d'alguns dels personatges que hi varen viure o descriptius.
Jaume Ferrer de Blanes va ser un prestigiós cosmògraf que assessorà la monarquia i als personatges més influents en qüestions geopolítiques relatives a la conquista d'Amèrica.
A mitjans s.XIV ja tenim constància que es comencen a edificar murs per protegir la vila. Calia un sistema de defensa efectiu davant dels atacs marítims.D'aquest sistema defensiu desmuntat progressivament a partir del s.XVII perviu la porta de muntanya anomenada avui Portal de la Verge Maria.
L'antiga plaça dels Dies Feiners, també coneguda com Plaça Vella, era l'espai on durant L' Edat Mitjana tenia lloc el mercat diari on es venien els productes frescos de les hortes de Blanes.Era una plaça molt més estreta que l'actual i molt més llarga, ja que creuava el carrer Ample i arribava fins al carrer del Lloro.
En el segle XV es consolida el sistema municipal i es redacten normatives per el bon govern de la Universitat o Comú de Veïns, precedent dels actuals ajuntaments.
El centre neuràlgic de les millores urbanes promogudes pels Cabrera va ser el carrer Ample.S'hi vesteix una magnífica font pública, hi resideixen les elits locals i moltes de les cases tenien porxos.El que s'ha conservat d'aquest entramat és la zona que s'anomena Les Voltes.Són un conjunt de quatre arcades dels antics porxos i la volta del carrer Gibert que comunica amb sa Carbonera a partir del carrer Unió.
És la font més ben conservada de l'arquitectura gòtica civil de Catalunya i una de les més rellevants d'Europa.La seva construcció va ser encarregada pel vescomte Bernat Joan de Cabrera al pedrer barceloní Pere Torrent.
Començat a construir a finals del s.XIV, va ser encarregat al reputat arquitecte Arnau Bargués.
Inicialment Santa Maria era una petita església sufragània de Sant Pere de Rodes ( des-de s.X fins al 1246 ), que passà a mans de la parròquia de Sant Esteve de la Tordera.Va esdevenir independent el 1319 i es va començar la construcció de la fàbrica Gòtica, amb una nau central i dues de laterals que s'anaren omplint de capelles .Va tenir un cor amb orgue, retaule barroc i trones modernistes de Gaudí.
La pirateria va ser una xacra que assolà la costa catalana durant segles.Per protegir-se de la pirateria i d'altres atacs marítims, el comú tancà la vila amb unes muralles que posteriorment enquibirien un baluard.En un mur que mira a mar situat sota la plaça de l'Església i el Palau encara s'hi pot veure una creu que s'anomena la Creu dels Pirates.
La Vila de Blanes va anar creixent en tant que va esdevenir el port principal del vescomtat de Cabrera, amb el que això duia aparellat de capitalitat comercial, financera i d'impuls d'altres activitats econòmiques.
El castell de Blanes o de Forcadell està situat en un turò de 170 metres del mateix nom i que domina la vila.

Comments

    You can or this trail