Time  2 hours 58 minutes

Coordinates 874

Uploaded December 27, 2019

Recorded December 2019

-
-
1,743 ft
1,408 ft
0
1.5
3.0
5.92 mi

Viewed 44 times, downloaded 2 times

near Oristà, Catalunya (España)

Una preciosa passejada al cor del Llucanès, amb visita al jaciment arqueològic de Puig Ciutat, cosa que la fa ideal per anar amb nens. Cal portar aigua doncs no hi ha fonts. Els camins estan senyalitzats però hi ha molta barreja de senyals per a la qualcosa és millor portar mapa o GPS.

Sortim del poble d'Oristà, concretament de la seva Plaça Major per anar a veure l'església de Sant Andreu d'estil neoclàssic però que guarda un petit tresor en el seu interior: una cripta romànica de gran bellesa.

Sortim pel carrer de la Roqueta i agafem la vorera de la carretera B-433, un cop al Solà i a mitja corva canviem de cantó i seguim un corriol pel costat de la carretera fins agafar la pista que ens enfilarà a Sant Sebastià una ermita quina màxima virtut són les vistes sobre el poble d'Oristà. Magnífiques i sensacionals per observar el seu urbanisme i per on passaven els camins en èpoques antigues.

Des de l'ermita seguim cap a llevant per un corriol estret i amb desnivell que cal vigilar de no caure. No és perillós però sí cal prestar-hi atenció. Arribarem finalment al camí del Bac, una ample pista que ens portarà davant de la impressionant masia del mateix nom amb la seva masoveria.

Seguirem pista avall i pel costat de camps i boscos arribarem al torrent d'Olost, un rierol petit amb poc cabdal però quan plou es transforma en un gegant, mireu la força de l'aigua observant els grans pollancres que ha arrencat i traslladat al mig de la llera.

Però atenció ja som al peu de Puig Ciutat, el camp que tenim davant és on hi havia acampat l'exèrcit del Cèsar, sí sí el famós Juli César!!!!! Estem a l'any 46 a.c. Al turó del davant protegit per la riera Gavarresa perl nord i per una muralla al sud hi tenim una guarnició dels partidaris de Pompei. Es aquell moment en què el Senat Romà no vol reconèixer com a consol a Juli César i aquest travessa amb l'exèrcit que havia conquerit la Gàlia tota Itàlia fins a Roma, on fa fugir a Pompei i es proclama emperador. No obstant Pompei tenia molts seguidors i especialment a Hispania, per això Juli César ordena als seus generals que avancin cap a Lleida, considerada la porta de la Hispania central. En aquest trajecte es planteja el combat de Puig Ciutat: l'exèrcit del César lliuta amb tota la seva maquinària i despres d'una cruenta batalla (en els camps del voltant de Puig Ciutat s'hi han recuperat bales de fona, puntes de jabalina, etc.) el guanyador és l'exèrcit del César, qui al tenir coneixement de la fita cabalga des de Marsella fins a Ilerda (Lleida) per dirigir la darrera batalla. La fi de Puig Ciutat va ser la seva destrucció total.

Segurament us agradarà recuperar el programa de TV3 anomenat "Sota terra" que parla d'aquest fet amb la col·laboració de l'arquòleg Eduard Carbonell. Actualment Puig Ciutat està museitzat i s'han identificat diferents estances, muralla i edificis però queda molt i molt per aflorar.

Sortim pel cantó de la casa de pagés de La Fàbrega i seguim la riera Gavarresa on hi trobem la bonica resclosa del Bac i un bon troç enllà la resclosa del Molí de la Quintana i després passant per sota el pont d'Oristà seguim enmig de la pollancreda fins el Pont de la Quintana on iniciarem la tornada al poble.

Menys de 10 Km, menys de tres hores, ideal per una matinal. Salut.
Sacred architecture

SANT ANDREU

Foto de l'esglèsia de Sant Andreu
Sacred architecture

ERMITA DE SANT SEBASTIÀ

Foto de Sant Sebastià
Refuge

EL BAC

Foto de la casa pairal del Bac
River

TORRENT D'OLOST

Foto del Torrent d'Olost
Archaeological site

JACIMENT ARQUEOLOGIC DE PUIG CIUTAT

Foto de Puig ciutat
Archaeological site

EDIFICI SINGULAR DINS DEL JACIMENT

Foto del jaciment arqueologic
River

RESCLOSA DEL BAC

Foto de la resclosa del Bac
River

RESCLOSA DEL MOLÍ DE QUINTANA

Foto de la resclosa del Molí de Quintana

Comments

    You can or this trail