Time  one hour 36 minutes

Coordinates 341

Uploaded January 20, 2019

Recorded January 2019

-
-
1,092 ft
724 ft
0
0.6
1.2
2.32 mi

Viewed 104 times, downloaded 1 times

near Bigues i Riells, Catalunya (España)

Per Sant Sebastià, a Bigues es celebra vot de poble i és tradicional pujar de la Plaça del Mercat a l'Església. D'un temps ençà aquest trajecte s'ha convertit en una passejada del tot familiar i apta per a tothom.

Aquest any hem anat per la carretera fins la rotonda del Presseguer i d'allà ens hem enfilat de valent cap als Trencaments, una cruïlla de camins amb unes restes medievals que passen d'allò més desaparcebudes. Allà hem recuperat forces fins arribar al camí del Bandà, on ens hem encarat a l'església passant pel costat de la Barraca de can Flixeret, record de les èpoques en què Bigues era eminentment rural. Per allargar un xic la ruta, he voltat l'església pels carrers de l'Oliverar i del Padró, on hem pogut gaudir d'una panoràmica del Veïnat, uns dels llocs més autèntics del municipi, amb els Cingles de Bertí al seu darrera. Finalment, al camí de Puiggraciós, les torres d'estiueig Abat, testimoni dels primers estiuejants a Bigues, i la Torre de l'Aigua, vestigi d'un passat on ja calia regular l'aigua. Finalment, hem arribat a l'església entre ca l'Adzet i la sala de ca l'Adzet, el Teatre Auditori Polivalent de Bigues de fa molts i molts anys i que actualment es troba com es troba.

Índex IBP: 23.
Sacred architecture

Església de Sant Pere i Sant Pau

Sant Pere de Bigues, esmentada el 1059, tot i que l'actual església data del 1737. De planta de creu llatina, consta de tres naus amb capelles laterals i és coberta amb volta de llunetes. Conserva de l'edifici romànic del segle XII la nau central d'entrada a l'actual, amb l'antiga porta, ara tapiada, que tenia un arbre de la vida pintat al timpà. El creuer, les naus laterals i la cúpula són del segle XVII, així com un valuós retaule renaixentista dedicat a la Mare de Déu del Roser, i el campanar de torre és del XVIII. Encastada al costat esquerre als peus de l'església hi ha una pila baptismal del segle XVI, sense peu.
Building of interest

Can Badell

Can Badell és una masia resultat de la unió i la reforma de diferents cossos. La configuració actual és un edifici de planta en L, de planta semisoterrani, baixa i dos pisos d'alçada, amb unes golfes en la part central del conjunt. Les cobertes són a dues aigües, de teula àrab, de diverses alçades. En la façana principal, orientada a migdia, podem veure la porta d'entrada, emmarcada en pedra i una llinda plana, sense data. La finestra de la dreta del primer pis és una finestra coronella, amb motius florals esculpits a les pedres de les llindes, d'estil gòtic. La resta de finestres estan emmarcades en pedra i de llindes planes, sense decoracions. L'edifici estava situat davant del camí que després portaria a l'antic nucli de Bigues, al costat d'un torrent i del pont que el creuava.
Archaeological site

Els Trencaments

Restes d'un mur de pedres de petites i mitjanes dimensions, unides amb morter de calç. És d'aparença medieval - moderna ubicat a la cruïlla de camins anomenada popularment "Els Trencaments". La vegetació impedeix deduir la resta de la construcció.
Building of interest

Barraca de can Flixeret

El nom popular de barraques de vinya o barraques de pagès hauria de contemplar-se dins de l'àmbit més ampli "d'arquitectura rural realitzada amb la tècnica de la pedra seca", que engloba barraques, cisternes, marges, parets, pous i refugis de construcció similars. La utilitat de les barraques és d'aixopluc, i també per guardar les eines del camp més pesades quan el camp ens queda a distància de l'habitatge. Aquestes barraques s'empraren com a refugi temporal del pagès i els animals de transport i feina davant les inclemències del temps. També s'utilitzaren per guardar els estris de conreu i per habitatge ocasional dels treballadors del camp. Per a la seva construcció s'utilitzaren pedres més aviat planes, posades l'una sobre de l'altra. Per falcar-ho se'n feien servir de petites, es posaven si fa no fa per filades inclinant-les una mica cap a fora per tal de poder expulsar l'aigua de la pluja. Els seus murs solen ésser molt gruixuts. Les construïren els mateixos camperols utilitzant com a únic instrument de treball la maceta, per corregir les formes de les pedres emprades en la seva construcció. Cal considerar les barraques de vinya com veritables obres del patrimoni arquitectònic i de l'art popular dels camperols, que a mes a més de complir una funció d'utilitat, configuren el paisatge.
panorama

Vistes del Veïnat

El Veïnat és un grup de masies que formen un breu carrer a prop i al nord-oest del nucli primigeni del poble de Bigues, al terme municipal de Bigues i Riells, del Vallès Oriental. És al centre del terme municipal, al nord-oest del Turó i de la Parròquia de Bigues, per tant, al nord-oest de l'església parroquial de Sant Pere de Bigues i de Ca l'Atzet. Queda un xic separat a ponent de la part més septentrional de la urbanització de Can Barri i al nord de la del Turó. Està format per les cases de Can Lluc, recentment restaurada, Can Gomires, Can Bac, Can Samfaina i Can Verdú. Més allunyades, però també del Veïnat, hi ha també les masies, actualment la major part d'elles granges agropecuàries, de Can Benet Vell, Can Casanova, Can Frare, Can Jeroni, Can Mestre Lluc i Can Puig. El Veïnat, en el seu conjunt, està catalogat com a Element d'interès municipal per l'ajuntament de Bigues i Riells.
Building of interest

Torres d'estiueig Abat

Petites cases aparellades de planta rectangular, d'una sola alçada i coberta única a quatre aigües de teula àrab. Tot i ser d'una gran senzillesa de materials, destaca el treball amb obra de maó del ràfec de la coberta, amb petites mènsules d'obra i els remats del carener, amb elements ceràmics. Les dues cases tenen una composició simètrica de les obertures, i la de la banda esquerra conserva part de la fusteria original. Pertanyien a les dues germanes solteres de la família Abat, i encara són propietat de la mateixa família.
Waypoint

Torre de l'aigua

La torre de l'aigua de Bigues és una construcció que consta d'un tronc cònic, d'uns deu metres d'alçada, que servia l'aigua del turó de Bigues. A la part superior hi ha una passera que li dóna la volta, aguantada per bigues metàl·liques amb mènsula i entrebigat ceràmic. El revestiment és un senzill arrebossat, i està coronat per una cúpula també arrebossada.
Building of interest

Ca l'Adzet

Ca l'Adzet és una masia d'estructura clàssica en tres crugies perpendiculars a façana, de planta baixa, pis i golfes, cobert amb teula àrab a dues aigües i carener perpendicular a la façana. Destaca el portal adovellat amb arc de mig punt. La resta d'obertures es van refer a principis del segle XIX, almenys són d'aquesta època les baranes i els forats de ventilació de les golfes. A banda i banda d'aquest edifici hi ha restes de petites construccions auxiliars. La façana posterior dóna a l'accés al cementiri de l'església de Sant Pere de Bigues. L'era de Ca n'Adzet ha quedat situada a l'altra banda del carrer que s'ha urbanitzat de nou. Era una era de dimensions notables, de rajola ceràmica i envoltada per un muret baix que la rematava.

Comments

    You can or this trail