Time  2 hours 41 minutes

Coordinates 790

Uploaded April 2, 2017

Recorded April 2017

-
-
929 f
623 f
0
1.1
2.2
4.39 mi

Viewed 267 times, downloaded 1 times

near Les Cabanyes, Catalunya (España)

El dia 2 d’abril serem 300 persones participant a la caminada verda 2017 !!!! Un bon nombre de famílies compartirem una activitat saludable i senzilla: el caminar. Activitat que fomenta, a més, els valors de l’esport (el respecte, la superació, la solidaritat) i que promou les relacions interpersonals.
Recordeu que enguany hem proposat un itinerari circular per la plana agrària de Sant Pau, amb punt de sortida i arribada a la Muntanya de Sant Jaume.
Les Cabanyes és un municipi de la comarca de l'Alt Penedès. Es troba situat al nord-oest de Vilafranca del Penedès. És un terme molt reduït. És accidentat al sud de la muntanyeta de Sant Pau. Es tracta d'un terme bàsicament agrícola. L'orde de l'Hospital de Sant Joan de Jerusalem s'establí a l'església romànica de Sant Valentí cap al 1135 i hi instal·là la comanda de Sant Valentí de les Cabanyes, la primera que l'orde fundava al Penedès i una de les primeres cases a tot Catalunya. Adquirí riqueses per moltes de les donacions que va rebre dels cavallers de la comarca, de les quals és significativa la de Guillen de Granada l'any 1137. L'any 1306 s'efectuà el trasllat de la comanda hospitalera a Vilafranca del Penedès. La casa pairal, Mas Gomà, va ser el lloc de naixement del Dr. Josep Torras i Bages, (1846-1916).
L'Espai Muntanya de Sant Jaume restarà tancat durant les festes de Nadal. El servei de bar i lloguer de barbacoes tornarà a estar obert al públic a partir del dissabte, 14 de gener, en l'horari habitual (dissabtes, diumenges i festius, de les 10 a les 17h). Durant els dies esmentats només s'obrirà en casos excepcionals, i sota reserva. Més informació a www.vilafranca.org/mediambient, o al correu electrònic muntanyasantjaume@vilafranca.org.
La Muntanya de Sant Pau és una serra situada al municipi de Vilafranca del Penedès a la comarca de l'Alt Penedès, amb una elevació màxima de 302 metres. La capella de Sant Pau, situada a la dita muntanya, és datada a l’any 900. En els documents també és anomenada Sant Pau de Vallmoll. Aquest nom li ve de les aigües que hi havia al seu peu i que envoltaven part de les Clotes. Altres topònims de la zona també deriven del mateix aspecte: el Castellmos, situat a la muntanya de Sant Jaume, la creu de Vallmoll. Per tant, Sant Pau protegia de la pesta que originaven les aigües de les Clotes. El nom d’ermita ja el trobem en els documents a partir de la mateixa data. L’any 1489 l’ermita de Sant Pau és situada a la Roca, podem suposar a dins de la roca com l’actual. No és fins el segle XV que les terres, vinyes i oliveres situades en aquesta muntanya, se situen a la muntanya de Sant Pau. En els temps anteriors s’anomena la muntanya de Pacs. Era el camí per on s’anava a la població de Pacs del Penedès i Sant Martí Sarroca. Els castlans de Vilafranca arriben a ser durant el segle XIV i XV senyors de Pacs i de Sant Martí Sarroca. Si a més sabem que l’única entrada del castell dels castlans estava situada en direcció al camí que anava a la muntanya de Pacs, l’actual carrer de Sant Pau, s’entén la seva preferència pels pobles que eren més a prop del seu castell. També una de les vies més importants derivades de la Via Augusta passava molt a prop de la muntanya: era l’anomenada Via Mercadera. Moltes masies estaven situades a prop d’aquesta via: Masia de les Clotes (Sant Martí Sarroca), Masia Mercadera (Pacs del Penedès)...l’any 1366 un camí del castell dels castlans es dirigia al camí reial que va a Pacs del Penedès. L’any 1324 el rei autoritza als jueus de Vilafranca situar la seva segona sinagoga a la muntanya de Sant Pau, el barri dels jueus situat davant de l’església de Santa Maria era ja massa ple i no es podia fer altra sinagoga. L’any 1392 hi ha una inspecció reial a l’ermita i mana que la sinagoga del jueus de Vilafranca situada en aquell indret passi als ermitans de Pacs. Les joies de la sinagoga també passaran als ermitans. Ho demanen els ermitans Domingo Pallares i el frare Jaume que volen residir en la cel·la que hi ha situada a la muntanya de Pacs.

Comments

    You can or this trail