Coordinates 3588

Uploaded December 3, 2012

Recorded August 2011

-
-
3,839 f
497 f
0
6.2
12
24.97 mi

Viewed 1666 times, downloaded 15 times

near Santa Coloma de Farners, Catalunya (España)

Agafem un tros de la carretera de Castanyet i agafem la pista del frigolet i Can Toni Mola. Baixem cap a Castanyet i agafem la pista de l'Espinau. Abans de Can Bonaire trenquem a l'esquerra cap al Gubau i el Rossell, fins arribar a dalt del Serrat del Corb. Passem Can Formiga i el Pedró. Seguim la pista i les senyals cap a la Font dels Abeuradors i el cim de Sant Miquel de Solterra o de les Formigues. Per tornar agafem el camí mil·lenari cap a la Trona, Can Petrinxo, Mas Esparver, fins a la font d'en Manyà.

"L'antic castell de Solterra coronava la muntanya del mateix nom (o de Sant Miquel de les Formigues), la més alta de les Guilleries (1 204 m). En resta només la base d'una torre, aprofitada pels volts del 1950 per a aixecar-hi la Creu de les Guilleries, de ferro amb tres grans formigues de forja al peu. Té una magnífica vista panoràmica. Al segle X era centre d'un important terme feudal, dominat pel vicari Sal·la (mort cap al 970) i el seu fill Isarn, esmentat per primera vegada quan aquest llegà al monestir de Sant Benet de Bages tots els alous que tenia al terme, que comprenia els actuals termes de Sant Hilari i Osor. El 993 els comtes Ramon Borrell i Ermessenda vengueren al prevere Sanç la majoria dels alous de la vall d'Osor, amb independència del castell de Solterra, i al segle XI noves cessions comtals destruïren la primitiva unitat. El castell de Solterra continuà com a centre del terme de Sant Hilari, fins que fou desplaçat per la domus de la Rovira (segles XIII i XIV). Segons sembla, s'enrunà al segle XV.
Prop de la creu hi ha restes de la capella de Sant Miquel de Solterra o de les Formigues, existent ja al segle XIII, que fou aterrada a l'inici del segle XX. El sobrenom de les formigues es deu al fet que el cim sol ésser ocupat per innombrables formigues alades, que moren en grans quantitats a la tardor." (http://www.grec.net/cgibin/ggcc01cl.pgm?USUARI=&SESSIO=&PGMORI=&NDCHEC=0605891)
Waypoint

Can Toni Mola

Waypoint

Can Petrinxo

Waypoint

el Pedró

Summit

Sant Miquel de Solterra

2 comments

 • Photo of juanhuix

  juanhuix Feb 2, 2015

  És una ruta interessant, a veure si la faig aquest estiu! (ei, assumeixo que la ruta és vàlida encara!)

  Tinc dues preguntes: hi ha fonts per agafar aigua, fins i tot a l'estiu? I estic pensant de pujar per la carena, en lloc de passar per castanyet. Com ho veus?

  gràcies!

 • Photo of Xrunning⛰

  Xrunning⛰ Feb 21, 2015

  Molt bé Juanhuix, endavant! Els camins estan tots en condicions, que jo sàpiga. La font dels Abeuradors té aigua tot l'any i està en bon lloc, just abans d'encarar la pujada al cim. El que no sé què vols dir és de pujar per la carena.

  Salut!

You can or this trail