-
-
11,647 ft
13 ft
0
14
27
54.89 nm

Viewed 871 times, downloaded 4 times

near Şase Martie (România)

Jurilovca, Lacul Goloviţa, Capul Doloşman (obiectiv: Cetatea Argamum, singura faleză stâncoasă din zona litorală a României), Lacul Razim, Canalul Mustaca, Canalul Dunavăţ, Lacul Razim, Cetatea Heracleea, Lacul Goloviţa, Jurilovca.
Waypoint

Capul Doloșman, Cetatea Argamum

Capul Doloşman este un promontoriu stâncos situat la confluenţa lacurilor Razim şi Golovița. Faleza calcaroasă este singura de acest fel din zona litorală a României. Ea se întinde pe 3 km şi are o înălţime maximă de 29 m. Abruptul se continuă până în coama dealului Doloşman, la o înălţime de 63 m. Foişorul de observaţie amplasat aici oferă o privelişte spectaculoasă asupra întregii lagune. Cetatea Orgame/Argamum, situată la 6 km est de satul Jurilovca, în punctul numit „Doloșman" sau „La Cetate”. Cercetările arheologice desfaşurate aici în anii 1926 - 1932 şi din 1965 fară întrerupere au permis dezvelirea unor importante monumente şi schiţarea istoriei cetăţii pentru cele mai bine de 12 secole de existenţă. Cetatea, prima localitate de pe teritoriul de astăzi al României menţionată într-un izvor antic (Hecataios, Periegesis), a fost întemeiată la mijlocul sec. VII a.Chr. de către grecii din Asia Mică cu cel puţin o generaţie înaintea cetăţii Istros / Histria, într-o zonă cu urme de locuire din epoca bronzului şi din prima epocă a fierului. In interiorul cetăţii au fost cercetate şi, în parte restaurate, o serie de edificii publice şi private datând din sec. V- VII: „pretoriul", basilica cu trei nave şi capelă (numită convenţional basilica nr. 3), basilica din sectorul central (bazilica 2), cea mai mare dintre bazilicile argamense, bazilica cu o singură navă (bazilica 1), locuinţe şi parte din sistemul stradal. O a patra bazilică, de mici dimensiuni, cu o singură navă, a fost descoperită la aproximativ 1,3 km faţă de Poarta de vest.
Waypoint

Faleza Doloșman

Waypoint

Capul Iancina

Waypoint

Cetatea Heracleea

Cetatea Heracleea, situată pe dealul ce domină împrejurimile satului Enisala, la intersecţia unor importante drumuri de apă şi de uscat. Cetatea a fost construită de puterea imperială bizantină şi de cea comercială genoveză la sfârşitul sec. XIII şi începutul sec. XIV. În timpul lui Mircea cel Bătrân cetatea a trecut în stăpânirea Ţării Româneşti, iar la sfârşitul domniei acestuia, când Dobrogea a fost cucerită de către turci, în cetate s-a instalat o garnizoană militară otomană. Ca element de arhitectură se impune bastionul porţii principale cu arcadă dublă continuată cu o arcadă oarbă. În anii '90 cetatea a făcut obiectul unui amplu proces de restaurare.
Waypoint

Canalul Mustaca

Canalul Mustaca este un canal construit cu scopul de a drena apele din insula Dranov spre Razim. Traseul său este aproape paralel cu cel al canalului Dunavăţ. Din el pornesc mai multe derivaţii care-l leagă atât cu canalul Dunavăţ pe dreapta, cât şi cu canalul Dranov pe stânga.
Waypoint

Canalul Cocoș

Waypoint

Canalul Dunavăț

Canalul Dunavăţ, care este cel mai vechi din deltă, începe din braţul Sf. Gheorghe la km 54 şi se termină în lacul Razim la sud de golful Fundea. Traseul său, lung de 28,5 km, urmăreşte, în cea mai mare parte, albia vechii gârle Dunavăţ, care la rândul ei, reprezenta forma atrofiată a unui braţ dunărean. Funcţiunea principală a acestui canal este de a alimenta cu apă dulce de Dunăre lacul Razim. La ieşirea în Razim are construite jetele paralele (diguri din piatră) pentru asigurarea navigaţiei. Actualmente, acestea sunt scufundate, lucru ce le face deosebit de periculoase pentru ambarcaţiuni, mai ales pe valuri.

Comments

    You can or this trail