-
-
896 ft
869 ft
0
0.0
0.0
0.01 mi

Viewed 3 times, downloaded 0 times

near Kardianí, South Aegean (Greece)

Sacred architecture

Gennethlia Theotokou - Kioura

Κατά τη Βενετοκρατία, η Κιουρά - Καρδιανή (= Παναγία της Καρδιάς) ήταν παντηνιακό προσκύνημα. Συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό προσκυνητών, καθολικών και ορθόδοξων. Τελικά η εκκλησία περιήλθε στην καθολική κοινότητα του χωριού της Καρδιανής, που είχε οικοδομηθεί στις αρχές του 17ου αιώνα. Ξεχωρίζει για τον μπαρόκ ρυθμό της.
Sacred architecture

Agios Nikolaos

Ο Καθολικός ναός του Αγίου Νικολάου είναι το καθολικό νεκροταφείο της Καρδιανής. Δίπλα του στέκει ακόμη ένας ερειπωμένος ανεμόμυλος.
Sacred architecture

Agios Konstantinos

Ξωκλήσι χτισμένο μέσα στους εντυπωσιακούς βράχους, στον εγκαταλελειμμένο οικισμό της παλιάς Καρδιανής. Είναι το μοναδικό κτίσμα που ακόμη συντηρείται.
Sacred architecture

Agia Triada

Ο ενοριακός ορθόδοξος ναός της Αγίας Τριάδας Καρδιανής, τρίκλιτη βασιλική, είναι ένα νεοκλασσικό μνημείο με έντονη τα χαρακτηριστικά της τηνιακής αρχιτεκτονικής, με πλούσιο μαρμάρινο γλυπτό διάκοσμο τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Ξεχωρίζει η εξάτοξη καμάρα που στηρίζει την αυλή του Ναού, μοναδική στις Κυκλάδες.Έχει κυρηχθεί διατηρητέο μνημείο ως αξιόλογο δείγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με το ΦΕΚ 810/Β/20-10-1989.
Sacred architecture

Agia Paraskevi

Στο κέντρο του χωριού Υστέρνια βρίσκεται ο καλλιμάρμαρος ενοριακός ναός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής ο οποίος είναι ο μόνος ενοριακός ναός από τις τέσσερις ενορίες που υπήρχαν παλαιότερα στα Υστέρνια. Ο Ναός είναι κτισμένος στη θέση όπου υπήρχε μικρότερος ναός, που ήταν αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή. Οικοδομήθηκε την 1η Ιουνίου 1892 αλλά οι εργασίες πρέπει να κράτησαν πάνω από 35 χρόνια από διάφορες τροποποιήσεις. Ο τρίκλιτος, μεγαλοπρεπής και καλλιμάρμαρος ναός έχει ρυθμό βυζαντινό. Ο πλούσιος μαρμάρινος καλλιτεχνικός στολισμός του ναού από το τέμπλο, τον άμβωνα, τον αρχιερατικό θρόνο, τα δύο προσκυνητάρια προξενούν κατάπληξη και ενθουσιασμό στο προσκυνητή. Είναι έργα Υστερνιωτών μαρμαρογλυπτών του κ. Ιακ. Γ. Βιδάλη και Ιωαν. Ον. Βιδάλη, οι δε εικόνες του τέμπλου είναι άριστης τέχνης προσφορά του κ. Λ. Π. Ρήγου. Πηγή: http://www.imsyrou.gr/extensions/index.php?option=com_content&view=article&id=3270:2010-08-30-17-59-05&catid=163:tinos&Itemid=745
Sacred architecture

2nd Evresi

Στις 15 Δεκεμβρίου του 1948, ο ιερόσυλος Χριστόδουλος Δημητριάδης κατάφερε, εισχωρώντας κρυφά στο ναό της Παναγίας Μεγαλόχαρης, να αποσπάσει τη θαυματουργή εικόνα. Είχε σκοπό να φύγει από την Τήνο όσο πιο άμεσα γινόταν. Λέγεται πως στο δρόμο του, κάπου πάνω από τα Υστέρνια, η εικόνα έγινε τόσο βαριά, ασήκωτη, που τον ανάγκασε να την θάψει επιτόπου και να συνεχίσει μόνο με ότι κειμήλια είχε αποσπάσει από το διάκοσμό της. Εν τω μεταξύ είχε σημάνει συναγερμός στο νησί και σκάφη περιπολούσαν τις ακτές. Ο ληστής προσπάθησε να πείσει δυο ψαράδες να τον μεταφέρουν στην Άνδρο αλλά αυτοί τον υποπτεύθηκαν και δεν τον βοήθησαν. Τελικά συνελήφθη στου Μανώλη το Πηγάδι, ανάμεσα στα χωριά Μαρλάς και Μαμάδος. Υπέδειξε το σημείο όπου είχε θάψει την εικόνα, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η εκκλησία της Β' Εύρεσης.
Sacred architecture

Agiou Nektariou - Evangelismou

Sacred architecture

Koimisi Theotokou

Sacred architecture

Agios Savvas

Bus stop

Bus

Bus stop

Bus

Bus stop

Bus

Bridge

Bridge

Sports facility

Schoinaki

Μικρή αμμουδιά με αλμυρίκια στα ανατολικά του Όρμου Υστερνίων.
Sports facility

Ormos Giannaki

Παραλία με μικρά βότσαλα.
Sports facility

Kousinia

Ο όρμος της Στάσης, η παραλία Κουσίνια, είναι προσβάσιμη μόνο δια θαλάσσης ή με τα πόδια. Παλαιότερα, εδώ λειτουργούσαν εργαστήρια κατεργασίας μαρμάρου.
Waypoint

Old Kardiani

Κρυμμένος μέσα στα βράχια, ο εγκαταλελειμμένος αυτός οικισμός λέγεται πως ήταν το παλιό χωριό της Καρδιανής. Για προστασία από τους πειρατές είχε κτισθεί στα χρώματα της πέτρας. Στα πιο ασφαλή χρόνια, ο οικισμός αναπτύχθηκε χαμηλότερα, εκεί όπου βρίσκεται η σημερινή Καρδιανή, σε εδάφη πιο έυφορα και με πιο εύκολη πρόσβαση σε νερό.
Waypoint

Stasi

Απομονωμένη, άγνωστη αγροτική περιοχή κάτω από τις Λακκωτές, όπου βρίσκονται παλιές αγροτικές κατοικίες, περιστεριώνες και αλώνια. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό το σύμπλεγμα πάνω από την παραλία, κοντά στν οικία της Μαριέττας Γάσπαρη.
Waypoint

Settlement

Waypoint

Ysternia Windmills

Ερείπια ενός συγκροτήματος οκτώ ανεμόμυλων που βρίσκονται στα δυτικά όρια του οικισμού των Υστερνίων. Οι Μύλοι Υστερνίων αποτελούν γνήσιο δείγμα της λαϊκής τέχνης και έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα μνημεία.
Waypoint

Pyrgos

Η ιδιαίτερη πατρίδα των Χαλεπά, Νικηφόρου Λύτρα και Γιάννη Γαΐτη, σύμφωνα με χάρτη του 1571, πήρε το όνομα του από ένα βενετσιάνικο πύργο που βρισκόταν τότε στην περιοχή. Το μεσαιωνικό αρχοντοχώρι που φημίζεται για τους καλλιτέχνες του περιβάλλεται από τα βουνά Πατέλα, Μεροβίγλια, Προφήτης Ηλίας και Κακή Σκάλα. Από φόβο για τους πειρατές, χτίστηκε με τρόπο ώστε να κοιτάει προς το εσωτερικό του νησιού και όχι τη θάλασσα. Κατά τον 18ο και 19ο αιώνα γνώρισε μεγάλη ακμή, ενώ τότε άρχισε η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λευκού και πράσινου μαρμάρου της περιοχής. Σταδιακά δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργαστήρια μαρμαροτεχνίας, καταλυτική στιγμή για την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής. Πηγή: http://www.tinos-about.gr/υστέρνια/item/801-exo-meria-2015.html
Waypoint

Platia

Παραδοσιακός οικισμός τηνιακής αριτεκτονικής με δουλεμένη την πέτρα και το μάρμαρο, ο οποίος αναφέρεται σε έγγραφα από τον 17ο αιώνα. Βασική ασχολία των κατοίκων είναι η μαρμαρογλυπτική και η επεξεργασία του μαρμάρου. Δεν είναι τυχαίο ότι το χωριό αποτελεί γενέτειρα πολλών καλλιτεχνών. Η θέα του χωριού προς τα βόρεια είναι απεριόριστη. Αποτελεί την πρώτη στάση στο δρόμο από τα Υστέρνια στον Πύργο. Πηγή: http://www.e-tinos.gr/index.php/χωρια/εξω-μερη/πλατιά.html και http://www.tinosecret.gr/tour/villages/33-greek-categories/category/tour/villages/317-platia
Waypoint

Trailhead Pyrgos

Waypoint

Pyrgos Square

Η μαρμαροστρωμένη πλατεία του Πύργου, η πλατεία Ηρώων 1821, με τον χαρακτηριστικό πλάτανο και την παραδοσιακή μαρμάρινη κρήνη, τα καφενεία και τα ζαχαροπλαστεία, μεταφέρει τον επισκέπτη σε άλλη εποχή. Στο σημείο αυτό ο Γεώργιος Παλαμάρης ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης στις 31 Μαρτίου 1821.
Provisioning

Restaurant

Comments

    You can or this trail