-
-
3,395 f
687 f
0
17
33
66.81 mi

Viewed 2793 times, downloaded 100 times

near Margalef, Catalunya (España)

[CA] Ermites del MontsantExtensa ruta (107,5 km) en cotxe de dos i fins i tot tres dies que permet gaudir de l'excepcional paisatge del Parc Natural de la Serra de Montsant i contemplar nombroses i peculiars ermites. Es recomana alternar l'ús del cotxe, per anar de poble en poble, amb la pujada a les ermites a peu o en bicicleta.
Ruta senyalitzada.
L'ordre de l'itinerari més recomanable comença a Margalef (ermita de Sant Salvador) i acaba a Ulldemolins (Sant Bartomeu de Fraguerau). Per arribar al punt de sortida des de Falset, es pren la carretera T-710 en direcció NO fins a la Vilella Baixa, se segueix per la T-702 cap a ponent i, a la Bisbal de Falset, s'agafa la T-713 al NE fins a Margalef. Finalment, es pot tancar la ruta amb 25 km de bona carretera, la C-242 i la T-713, per retornar a Ulldemolins (132 km en total).

1) Ermita de Sant Salvador (670 m). Situada a 3,5 km al SE de Margalef (344 m), a la capçalera de l'espectacular barranc de Sant Salvador. Construïda al s. XVI. Es recomana deixar el cotxe a Margalef i pujar-hi a peu o en bicicleta (7 km anar i tornar). De Margalef a la Bisbal de Falset s'agafa la carretera T-713.

2) Cova-ermita de Santa Llúcia. Pertanyent a la Bisbal de Falset. Accessible en cotxe per la carretera T-702. De la Bisbal de Falset a Cabacés s'agafa la carretera T-702.

3) Ermita de Sant Joan (Cabacés). Situada al bell mig del poble, al costat de la font del Canal. Edifici barroc del s. XVIII. Es recomana deixar el cotxe a Cabacés i fer un circuit de 7 km, a peu o en bicicleta, que recorre les tres ermites de Cabacés (l'esmentada de Sant Joan, la de Sant Roc i la de la Mare de Déu de la Foia).

4) Ermita de Sant Roc (Cabacés). Es troba a poc més d'1 km al NE del nucli urbà de Cabacés, ubicada en una balma. Construïda al s. XVI, és d'estil gòtic tardà. Si es continua pel camí vell de la Foia, es trobarà una ampla fondalada presidida per l'ermita de la Mare de Déu de les Neus o de la Foia, amb una àrea de lleure i zona d'acampada.

5) Ermita de la Mare de Déu de la Foia (Cabacés). És d'estil barroc popular, del s. XVIII. El dia de la Verge de les Neus (el 5 d'agost) s'hi celebra un aplec multitudinari amb una paellada popular. A Cabacés, s'agafa de nou la carretera T-702 en direcció a la Vilella Baixa i, al km 23,1 de la carretera, es pren una pista de la dreta, cap al S, que porta a la Figuera, des d'on se segueix per la carretera T-730 fins a l'ermita de Sant Pau.

6) Ermita de Sant Pau (631 m). Pertanyent a la Figuera (534 m). Accessible en cotxe. Vistes espectaculars des de l'Ebre (i el massís dels Ports) fins a la serra de Montsant. Es recomana deixar el cotxe al km 23,1 de la T-702 (240 m) i anar en bicicleta o a peu a la Figuera i Sant Pau (11,2 km anar i tornar). Des del km 23,1 de la T-702, se segueix aquesta carretera cap a la Vilella Baixa, la Vilella Alta i Escaladei.

7) Ruïnes de la cartoixa d'Escaladei (la Morera de Montsant). Amb restes de construccions del s. XIII al XVIII. Es recomana deixar el cotxe a Escaladei i fer a peu el km de distància entre aquest nucli i la cartoixa. A Escaladei, es deixa la T-702 i s'agafa la carretera local que puja a la Morera de Montsant, al peu mateix del Montsant, on la carretera TV-7021 duu a Cornudella de Montsant.

8) Ermita de Sant Joan del Codolar (739 m). Situada a 3,8 km de Cornudella de Montsant (530 m), al peu de la cinglera de la serra Major de Montsant. Els seus orígens es remunten al s. XIII, encara que el seu aspecte actual més aviat respon a les reformes dels s. XVII i XVIII. Es recomana deixar el cotxe a Cornudella de Montsant i pujar-hi a peu o en bicicleta (7,6 km anar i tornar). Des de Cornudella de Montsant, es va per la carretera C-242 fins al coll d'Albarca.

9) A Albarca, població de singular bellesa, cal veure l'església de Sant Vicenç i l'extens panorama sobre el vessant nord-oriental de la serra de Montsant. Després es puja a l'ermita de Santa Maria de Montsant. Situada en el límit dels municipis de Cornudella i la Morera de Montsant. Es troba al SO d'Albarca, uns 3,5 km al SE d'Ulldemolins i a uns 5 al N de Cornudella, a 1024 m d'altitud i a prop d'un collet o grau anomenat de la Mare de Déu. Es recomana deixar el cotxe al coll d'Albarca (774 m) i pujar-hi a peu (8,3 km anar i tornar). Des del coll d'Albarca, la mateixa carretera C-242 porta fins a Ulldemolins.

10) Ermita de la Mare de Déu de Loreto. Situada al bell mig d'Ulldemolins, a la part alta de la població.

11) Ermita de Santa Magdalena (Ulldemolins). Situada a uns 2,5 km al SO d'Ulldemolins, al peu de l'obaga de la Malacabada; s'hi arriba en cotxe seguint els senyals. Construïda a finals del s. XVI. És a tocar de l'ermita de Sant Antoni.

12) Ermita de Sant Antoni de Pàdua i Santa Bàrbara (Ulldemolins). A uns 3 km al SO del nucli urbà d'Ulldemolins. Construïda al s. XIII sota l'advocació de Santa Bàrbara, va ser ampliada i canvià la seva advocació al s. XVI. Actualment, a la casa dels ermitans s'ha instal·lat una casa de colònies. És a tocar de l'ermita de Santa Magdalena. Ambdues ermites s'acostumen a visitar combinadament amb la de Sant Bartomeu de Fraguerau.

13) Ermita de Sant Bartomeu de Fraguerau (Ulldemolins). Situada a uns 5,5 km a ponent d'Ulldemolins, a prop d'un barranc afluent per la dreta del congost de Fraguerau i no lluny d'aquest. Romànica. És la més antiga de les ermites del Montsant conservades fins avui. No hi ha accés en cotxe. Cal anar-hi a peu.

Uns altres llocs de visita inexcusable són:

Conreria d'Escaladei (la Morera de Montsant). Cellers i altres dependències de l'antiga conreria de la cartoixa. S'hi conserven, entre d'altres, l'antiga casa del procurador de la cartoixa i algunes altres (cal Fària, cal Reina, cal Rius i cal Salvador) que mantenen un cert aire senyorial.

Mas de Sant Blai i ruïnes de Bonrepòs (la Morera de Montsant). L'antic monestir de Bonrepòs, antecedent del d'Escaladei, va ser abandonat al s. XV, però se'n conserven algunes restes (com la capella) en aquest mas proper al poble de la Morera.

Albarca (Cornudella). Petit nucli, avui sense població permanent, remarcable per la seva ubicació. Dóna accés a l'ermita de Santa Maria de Montsant.

Més informació

[ES] Las ermitas del MontsantExtensa ruta (107,5 km) en coche de dos e incluso tres días, que permite disfrutar del excepcional paisaje del Parque Natural del Montsant y contemplar numerosas y peculiares ermitas. Se recomienda alternar el uso del coche, para ir de pueblo en pueblo, con la subida a las ermitas a pie o en bicicleta.
Ruta señalizada.
El orden del itinerario más recomendable empieza en Margalef (ermita de Sant Salvador) y termina en Ulldemolins (Sant Bartomeu de Fraguerau). Para llegar al punto de salida desde Falset se toma la carretera T-710 en dirección NO hasta la Vilella Baixa, se sigue por la T-702 hacia poniente y, en la Bisbal de Falset, se toma la T-713 al NE hasta Margalef. Finalmente, se puede cerrar la ruta con 25 km de buena carretera, la C-242 y la T-713 para regresar a Ulldemolins (132 km en total).

1) Ermita de Sant Salvador (670 m). Situada a 3,5 km al SE de Margalef (344 m), en la cabecera del espectacular barranco de Sant Salvador. Construida en el siglo XVI. Se recomienda dejar el coche en Margalef y subir andando o en bicicleta (7 km ida y vuelta). De Margalef a la Bisbal de Falset se toma la carretera T-713.

2) Ermita-cueva de Santa Llúcia. Perteneciente a la Bisbal de Falset. Accesible en coche por la carretera T-702. De la Bisbal de Falset a Cabacés se toma la carretera T-702.

3) Ermita de Sant Joan (Cabacés). Situada en pleno centro del pueblo, junto a la fuente del Canal. Edificio barroco del siglo XVIII. Se recomienda dejar el coche en Cabacés y hacer un circuito de 7 km, a pie o en bicicleta, que recorre las tres ermitas de Cabacés (la citada de Sant Joan, la de la Mare de Déu de la Foia y la de Sant Roc).

4) Ermita de Sant Roc (Cabacés). Se halla a poco más de 1 km al NE del casco urbano de Cabacés, situada en una gruta. Construida en el siglo XVI, es de estilo gótico tardío. Si se sigue por el camino viejo de la Foia se encontrará una ancha hondonada presidida por la ermita de la Mare de Déu de les Neus o de la Foia, con una área de descanso y zona de acampada.

5) Ermita de la Mare de Déu de la Foia (Cabacés). Es de estilo barroco popular del siglo XVIII. El día de la Virgen de las Nieves (5 de agosto) se celebra ahí una fiesta multitudinaria con una paella popular. En Cabacés se toma de nuevo la carretera T-702 hacia la Vilella Baixa, pero en el km 23,1 de la carretera sale una pista a la derecha, al S, que nos lleva a La Figuera y, desde ahí, después a la ermita de Sant Pau por la carretera T-730.

6) Ermita de Sant Pau (631 m). Perteneciente a La Figuera (534 m). Accesible en coche. Vistas espectaculares desde el Ebro (y el macizo de Els Ports) en la sierra de Montsant. Se recomienda dejar el coche en el km 23,1 de la T-702 (240 m) e ir en bicicleta o andando a La Figuera y Sant Pau (11,2 km ida y vuelta). Desde el km 23,1 de la T-702 se sigue esta carretera hacia la Vilella Baixa, la Vilella Alta y Escaladei.

7) Ruinas de la cartuja de Escaladei (La Morera de Montsant). Con restos de construcciones del siglo XIII al XVIII. Se recomienda dejar el coche en Escaladei y recorrer a pie el kilómetro de distancia entre ese núcleo y la cartuja. En Escaladei se deja la T-702 y se coge la carretera local que sube a La Morera de Montsant, al mismo pie del Montsant, donde la carretera TV-7021 conduce a Cornudella de Montsant.

8) Ermita de Sant Joan del Codolar (739 m). Situada a 3,8 km de Cornudella de Montsant (530 m), al pie de los riscos de Montsant. Sus orígenes se remontan al siglo XIII, aunque su aspecto actual más bien responde a las reformas de los siglos XVII y XVIII. Se recomienda dejar el coche en Cornudella de Montsant y subir a pie o en bicicleta (7,6 km ida y vuelta). De Cornudella de Montsant se va por la carretera C-242 hasta el collado de Albarca.

9) En Albarca, población de singular belleza, hay que visitar la iglesia de Sant Vicenç y contemplar el extenso panorama sobre la ladera norte-oriental de la sierra de Montsant. Después se sube a la ermita de Santa Maria de Montsant (1.024 m), situada en el límite de los municipios de Cornudella y La Morera de Montsant. Se halla al SO de Albarca, unos 3,5 km al SE de Ulldemolins y a unos 5 al N de Cornudella, a unos 1.000 m de altitud, y cerca de un collado o grau llamado de la Mare de Déu. Se recomienda dejar el coche en el collado de Albarca (774 m) y subir andando (8,3 km ida y vuelta). Del collado de Albarca, la misma carretera C-242 lleva hasta Ulldemolins.

10) Ermita de la Mare de Déu del Loreto. En pleno centro de Ulldemolins, situada en la parte alta de la población.

11) Ermita de Santa Magdalena (Ulldemolins). Situada a unos 2,5 km al SO de Ulldemolins, al pie de la umbría de la Malacabada; se llega en coche siguiendo las señales. Construida a finales del siglo XVI. Está muy cerca de la ermita de Sant Antoni.

12) Ermita de Sant Antoni (Ulldemolins). A unos 3 km al SO del casco urbano de Ulldemolins. Construida en el siglo XIII bajo la advocación de Santa Bàrbara, fue ampliada y cambió su advocación en el siglo XVI. En la actualidad en la casa de los ermitaños se ha instalado una casa de colonias. Está muy cerca de la ermita de Santa Magdalena. Ambas ermitas se suelen visitar de forma combinada con la de Sant Bartomeu de Fraguerau.

13) Ermita de Sant Bartomeu de Fraguerau (Ulldemolins). Situada a unos 5,5 km a poniente de Ulldemolins, cerca de un barranco afluente por la derecha del desfiladero de Fraguerau y no lejos del mismo. Románica. Es la más antigua de las ermitas del Montsant conservadas hasta nuestros días. No hay acceso en coche. Hay que ir a pie.

Otros lugares de visita inexcusable son:

Conreria d'Escaladei (La Morera de Montsant). Bodegas y otras dependencias de la antigua venta de la cartuja. Se conservan, entre otros, la antigua casa del procurador de la cartuja y otras más (Cal Fària, Cal Reina, Cal Rius y Cal Salvador) que mantienen un cierto aire señorial.

Mas de Sant Blai y ruinas de Bonrepòs (La Morera de Montsant). El antiguo monasterio de Bonrepòs, antecedente del de Escaladei, fue abandonado en el siglo XV, pero se conservan algunos restos (como la capilla) en esta casa cercana al pueblo de La Morera.

Albarca (Cornudella). Pequeño núcleo, hoy sin población permanente, remarcable por su situación. Da acceso a la ermita de Santa Maria de Montsant.

Más información

[EN] The chapels of MontsantLong route (107.5 km) by car taking two or even three days which allows us to enjoy the exceptional landscape of the Montsant Nature Reserve and see many peculiar chapels. It is advisable to alternate the use of the car, to go from town to town, with a walk or bicycle ride up to the chapels.
Marked trail.
The best order of the itinerary begins in Margalef (chapel of Sant Salvador) and ends in Ulldemolins (Sant Bartomeu de Fraguerau). To reach the starting point from Falset we take T-710 to the NW to La Vilella Baixa, continue on T-702 to the west and, in La Bisbal de Falset, take T-713 NE to Margalef. Lastly, we can end the route with 25 km of good road, the C-242 and the T-713 to return to Ulldemolins (132 km in total).

1) Chapel of Sant Salvador (670 m). Located 3.5 km SE of Margalef (344 m), at the end of the spectacular Sant Salvador gully. Built in the 16th century. It is best to leave the car in Margalef and climb up on foot or by bicycle (7 km there and back). From Margalef to La Bisbal de Falset we take T-713.

2) Chapel-cave of Santa Llúcia. Belongs to La Bisbal de Falset. Accessible by car by T-702. From La Bisbal de Falset to Cabacés we take T-702.

3) Chapel of Sant Joan (Cabacés). Right in the middle of the village, beside the Canal spring. 18th century Baroque building. It is best to leave the car in Cabacés and do a 7 km circuit, on foot or by bicycle, that takes in the three chapels in Cabacés (Sant Joan, Mare de Déu de la Foia and Sant Roc).

4) Chapel of Sant Roc (Cabacés). Just over 1 km NE of Cabacés, in a cavern. Built in the 16th century it is late Gothic in style. If we continue along the old Foia road we come to a broad coomb dominated by the chapel of La Mare de Déu de les Neus or La Foia, with a recreation area and camp site.

5) Chapel of La Mare de Déu de la Foia (Cabacés). In the popular Baroque style of the 18th century. On the day of Our Lady of the Snows (5 August) there is a sardana gathering and a giant paella. In Cabacés we take T-702 once again to La Vilella Baixa, but at km 23.1 a track goes off to the right, to the south, that takes us to La Figuera and from there to the chapel of Sant Pau by T-730.

6) Chapel of Sant Pau (631 m). Belongs to La Figuera (534 m). Accessible by car. Spectacular views from the Ebro (and the Ports massif) to the Montsant sierra. It is best to leave the car at km 23.1 of T-702 (240 m) and go by bicycle or on foot to La Figuera and Sant Pau (11.2 km there and back). From km 23.1 of T-702 we follow this road to La Vilella Baixa, La Vilella Alta and Escaladei.

7) Ruins of the Charterhouse of Escaladei (La Morera de Montsant). With remains of buildings from the 13th to the 18th centuries. It is best to leave the car at Escaladei and walk the km from there to La Cartoixa. At Escaladei we leave T-702 and take the local road that climbs to La Morera de Montsant, at the very foot of the Montsant, where TV-7021 leads to Cornudella de Montsant.

8) Chapel of Sant Joan del Codolar (739 m). Located 3.8 km from Cornudella de Montsant (530 m), at the foot of the cliffs of Montsant. Its origins date back to the 13th century, through its present appearance owes a great deal to the restorations in the 17th and 18th centuries. It is best to leave the car at Cornudella de Montsant and go up on foot or by bicycle (7.6 km there and back). From Cornudella de Montsant we take C-242 to Coll d'Albarca.

9) In Albarca, a village of singular beauty, we should see the church of Sant Vicenç and the sweeping panorama over the north-eastern slopes of the Montsant sierra. Then we go up to the chapel of Santa Maria de Montsant (1,024 m) on the boundary between the municipalities of Cornudella and La Morera de Montsant. It is SW of Albarca, about 3.5 km SE of Ulldemolins and about 5 N of Cornudella, 1,000 m above sea level, near a hill called Collet de la Mare de Déu. It is best to leave the car at Coll d'Albarca (774 m) and go up on foot (8.3 km there and back). From Coll d'Albarca, the C-242 takes us to Ulldemolins.

10) Chapel of La Mare de Déu del Loreto. In the centre of Ulldemolins, in the upper part of the village.

11) Chapel of Santa Magdalena (Ulldemolins). Located about 2.5 km SW of Ulldemolins, at the foot of the shady side of the Malacabada; we reach it by car following the signposts. Built at the end of the 16th century. It is right next to the chapel of Sant Antoni.

12) Chapel of Sant Antoni (Ulldemolins). About 3 km SW of Ulldemolins. Built in the 13th century and dedicated to St Barbara it was extended and its dedication changed in the 16th century. Today the chaplain's house has been converted into a summer holiday hostel. It is right next to the chapel of Santa Magdalena. Both chapels are usually visited together with Sant Bartomeu de Fraguerau.

13) Chapel of Sant Bartomeu de Fraguerau (Ulldemolins). Located about 5.5 km to the west of Ulldemolins, near a tributary gully to the right of Fraguerau ravine and not far from it. Romanesque. It is the oldest of the chapels of Montsant still conserved today. There is no access by car, only on foot.

Other places not to be missed are:

Escaladei hospice (La Morera de Montsant). Cellars and other buildings of the old charterhouse hospice. The old house of the prior of the charterhouse has been conserved along with a few others (Cal Fària, Cal Reina, Cal Rius and Cal Salvador) that keep a certain lordly air.

Mas de Sant Blai and ruins of Bonrepòs (La Morera de Montsant). The old monastery of Bonrepòs, the predecessor of Escaladei, was abandoned in the 15th century, but some vestiges have been conserved (such as the chapel) in this house close to the village of La Morera.

Albarca (Cornudella). A small village with no permanent population any longer, remarkable for its location. Access to the chapel of Santa Maria de Montsant.

More information

Font: Generalitat de Catalunya, 01/03/11

Waypoint

SANT JOAN

Waypoint

MARE DE DÉU DE LA FOIA

Waypoint

CARTOIXA D'ESCALADEI

Waypoint

SANT PAU

Waypoint

SANT ROC

Waypoint

SANT SALVADOR

Waypoint

SANTA LLÚCIA

Waypoint

CABACÉS

Waypoint

LA BISBAL DE FALSET

Waypoint

MARGALEF

Waypoint

LA FIGUERA

Waypoint

LA VILELLA BAIXA

Waypoint

LA VILELLA ALTA

Waypoint

ESCALADEI

Waypoint

LA MORERA DE MONTSANT

Waypoint

COLL ROIG

Waypoint

LA CREUETA

Waypoint

PRESA DE LA VILELLA BAIXA

Waypoint

C 242

Waypoint

CORNUDELLA DE MONTSANT

Waypoint

SANT JOAN DEL CODOLAR

Waypoint

COLL D'ALBARCA

Waypoint

ALBARCA

Waypoint

MARE DE DÉU DE LORETO

Waypoint

ULLDEMOLINS

Waypoint

SANTA MAGDALENA

Waypoint

SANT ANTONI

Waypoint

SANTA MARIA DE MONTSANT

Waypoint

SANT BARTOMEU DE FRAGUERAU

Waypoint

SANT VICENÇ

Comments

    You can or this trail