Moving time  9 hours 19 minutes

Time  one day 6 minutes

Coordinates 4115

Uploaded July 11, 2019

Recorded July 2019

-
-
9,534 f
6,439 f
0
3.5
7.1
14.16 mi

Viewed 266 times, downloaded 11 times

near Vall de Núria, Catalunya (España)

No cabrien el nom dels 17 cims a l'anunciat, per tant el primer que faré serà especificar quins son aquests cims:
Pic de l'Àliga de 2422 metres
Pic de la Pala ó de Rocs Blancs de Fontnegra de 2476 metres
Pic de Fontnegra de 2727 metres
Pic de Rocs Blancs de 2783 metres
Pic Baix de les Arques de 2783 metres
Pic Alt de les Arques de 2792 metres
Pic de la Fossa del Gegant de 2808 metres
Pic de Nou Creus de 2799 metres
Pic de Nou Fonts de 2861 metres
Pic d'Eina de 2789 metres
Pic de Núria o puig del Coll d'Eina de 2757 metres
Pic de Finestrelles de 2827 metres
Puig del Coll de Finestrelles de 2744 metres
Pic del Segre de 2843 metres
Petit Pic del Segre de 2805 metres
Puigmal de Llo de 2801 metres
Puigmal de 2910 metres

Dit això, aquesta excursió fa la típica volta a tots els cims que envolten el Santuari de Núria, sortint-ne i arribant-hi. És una sortida que faig cada any, des del 2008, en dues jornades dormint més o menys a mig itinerari; d'aquesta manera em permet gaudir i assaborir del paisatge canviant des de cada cim i també de la posta i sortida de sol des de 2800 metres aproximadament i del cel estelat (si es dona el cas), també s'ha donat el cas de boira, o pluja i també contemplar l'espectre de Broken quan les boires es trenquen per la diferent pressió a cada costat de la carena divisòria.
Repetir-la durant anys també permet contemplar el deteriorament dels símbols que hi ha als coll i als cims, com per exemple al coll de Finestrelles, al pic del Segre i al mateix Puigmal. Al ser una excursió pausada també permet gaudir d'alguna curiositat com per exemple el "forau" que hi ha al torrent del Puigmal o de la Coma de l'Embut, on aquest desapareix sense que ens adonem de que ja no hi és. Baixant del Puigmal el travessem tres vegades, però només en som conscients de dues, la tercera el llit de la torrentera ja està sec.
He posat un punt d'interès a l'indret on el torrent es precipita a dins una cova lateral.

La sortida no té cap dificultat tècnica tret del desnivell acumulat de gairebé 2000 metres. Evidentment la sortida es pot fer en una sola jornada, però el fet de partir-la en dues permet als amants de la natura gaudir d'una posta i sortida de Sol des de les altures, espectacle sempre espectacular.
Els cims van caient un darrera l'altre fins un total de 17.
Hi ha quatre pujades fortes i la resta mes suaus.
Aquestes pujades fortes son: la pujada inicial fins el pic de Font Negre, la del Nou-Fonts des del coll de Nou Fonts, la del Finestrelles des del coll d'Eina i la del pic del Segre des del coll de Finestrelles.
Contra el que pugui semblar, la pujada final al Puigmal no és tant forta com les quatre que acabo d'esmentar.
La volta també es pot fer en sentit contrari, però la pujada al Puigmal des de Núria és molt més llarga, forta i feixuga que la pujada al pic de Font Negre, on el desnivell es guanya més escalonadament.
Cal tenir present que no trobarem aigua en tot el recorregut!

Poca descripció és pot fer d'aquesta excursió, ja que consisteix en anar seguint la carena des del començament fins el final.
Sortirem del Santuari i ens enfilarem fins l'alberg del Niu de l'Àliga, directament seguint una mena de camí empedrat, o pel camí del via Crucis, o per un camí que va una mica més amunt.
A la font de l'alberg podem proveir-nos d'aigua per tot el recorregut. Sortirem del darrera de la font i seguirem el camí, que fent llaçades, ens porta al pi de l'Àliga.
Planejarem per les pastures fins el pic de la Pala o de Rocs Blancs de Fontnegra, amb vistes al Santuari i a continuació emprendrem la forta pujada fins el Fontnegra, on la vista s'amplia a la vall de Coma de Vaca.
Baixarem a un collet i farem una darrera pujada fins el pic de Rocs Blancs.
Ja portem quatre cims i ara en cauran uns quants pràcticament sense cap esforç.
Seguirem la carena que puja molt lleugerament, passarem pels dos pics de les Arques, el Baix i l'Alt i una flanquejada ens portarà al camí de Núria al coll de Nou Creus, quan aquest ja està a punt d'arribar-hi. Seguirem aquest camí, en arribar al coll girarem a la dreta i farem els pocs metres que falten per arribar al pic de la Fossa del Gegant, el primer de més de 2800 metres de l'excursió.
Tornarem al coll de Nou Creus i seguirem planejant per la carena fins el poc definit pic de Nou Creus, ja que hi ha varies cotes de pràcticament la mateixa alçada.
Potser aquí ens hem de fixar en el traçat per tal de seguir el camí, que ara passa, durant uns metres, al vessant nord, i baixa fins el coll de Nou Fonts.
Aquí hi ha la típica de fa molts anys, que serveix d'aixopluc en cas de molta necessitat, ja que per entrar-hi has de fer-ro estirat a terra, i a dins potser hi caben dues persones, però, com malauradament sempre passa, el seu estat interior deixa bastant que desitjar.
Al vessant nord i a pocs metres més avall hi ha unes prades, amb un estanyol; l'estanyol és estacional, no ens en podem refiar per a l'aigua, perquè pot ser que segons quina època estigui sec.
A partir del coll ve una forta i sostinguda pujada que ens deixa dalt del pic de Nou Fonts, que amb els seus 2861 metres, és la segona alçada de tota l'excursió.
Farem un curt puja i baixa per tal d'accedir al pic d'Eina.
Seguidament baixarem fins el coll d'Eina.
A pocs metres abans d'arribar-hi hi ha una petita construcció de bivac, on normalment faig l'aturada nocturna.
Situats al coll d'Eina, comencem una nova i llarga pujada al pic de Finestrelles; abans d'arribar-hi hi ha una sèrie de cotes, on la més destacada és el pic de Núria o del Coll d'Eina.
Situats al pic de Finestrelles emprendrem la baixa al coll del mateix nom, per una camí força bonic.
D'aquest camí ens en separarem uns metres per arribar-nos a la punta del puig del Coll de Finestrelles.
D'aquesta punta baixarem per glever una mica inclinat per a retrobar el camí que ens conduirà al coll de Finestrelles.
Aquest coll és també un indret molt bonic, on hi ha un bonic pal indicador des de fa molts anys, però que actualment té la base completament al descobert, i si no s'hi posa remei aviat caurà.
A partir d'aquí comença la llarga, però pausada, pujada al pic del Segre.
Dalt d'aquest pic hi ha un pal amb el nom d'oratori de Sant Bernat, amb la figura del Sant forjada, la figura ja no hi és, de moment només queda el nom.
Baixem del pic del Segre i pugem al petit Pic del Segre. Un cim de varies cotes.
En el trajecte entre els dos cims, segons l'època, podem veure "l'estany del Puigmal", un petit estanyol estacional, però que dura molts dies, i que en el seu moment va portar una mica de polèmica de si era o no un estany.
Situats dalt del petit Pic del Segre, podem tenir la temptació d'anar directament al Puigmal; però farem un esforç suplementari, i baixarem al proper coll de Llo i farem una anada i tornada de pocs minuts al Puigmal de Llo, un cim amb una gran panoràmica.
Com que és una anada i tornada, podem pujar-hi sense motxilla.
Tornem al coll de Llo, on gairebé sempre hi ha una gran congesta de neu, recuperem la motxilla (si és el cas) i emprenem la definitiva pujada al Puigmal.
No cal tornar al petit Pic del Segre, ja que hi ha un corriol, que el flanqueja uns metres per sota.
Recuperada la carena, anem seguint el camí i les incomptables fites que ens porten dalt del Puigmal. Aquí hi ha una placa amb el vers de Mossèn Cinto, però com passa al coll de Finestrelles, també està descalçada, i aviat ja no hi serà.
Ara em se seguir el camí que baixa a Núria. Si hi ha boira, cal posar-hi atenció, ja que al Puigmal hi arriben camins per tots costats, i amb boira tots semblen iguals, i pots anar a parar a Fontalba, o a la collada de Tosses, entre altres destinacions no desitjades.
Forta i llarga baixada per la tartera, però amb el camí bon ben marcat fins arribar al fons de la vall on trobem el torrent del Puigmal o de la Coma de l'Embut, precisament a pocs metres del seu naixement.
Si aixequem el cap veurem un antic pluviòmetre (va haver-hi una època que es volia fer una pista d'esquí de Núria al Puigmal).
Aquest torrent ens proporciona la primera aigua des de la font de l'alberg.
Travessem el torrent, i ara el camí és una passejada entre pastures.
Tornem a travessar el torrent, a la sortida d'un curt engorjat, indret on hi ha les restes d'una construcció.
Seguim baixant entre prades. Ens acostem al "forau", ens hem de separar uns metres del camí per a veure'l, hi he posat un punt d'interès.
Contemplem el "forau", tornem al camí, que pocs metres més avall travessa el que hauria de ser el torrent, però ara està sec, i no hi ha signes de que hi baixi aigua; és que la cova per on desapareix el torrent és molt gran.
Uns metres més avall hi ha una bifurcació; hi ha un camí molt ben marcat que baixa per tornar a travessar la seca torrentera i segueix per una prada molt bonica que hi ha a l'altre costat. Aquest camí també porta a Núria.
Però el camí principal, i poc transitat, potser perquè a la bifurcació es veu poc, segueix pel marge esquerra de la torrentera, i poc després ja és molt marcat i amb tota mena de marques de pintura, principalment de color rosa, que baixa la graonada en còmodes llaçades i que finalment ens deixa a una cruïlla on hi ha un pal indicador de la cruïlla dels camins al Puigmal i al Finestrelles.
Ara només ens cal seguir per la dreta aquest camí que ens porta novament al Santuari de Núria, entrant-hi per la zona d'acampada.

Els horaris orientatius, doncs cada un té el seu pas son:
de Núria a l'alberg: 20mn
de l'alberg del niu de l'Àliga al pic de l'Àliga: 35mn
del pic de l'Àliga al pic de la Pala: 10mn
del pic de la Pala al pic de Font Negra: 40mn
del pic de Font Negra al pic de Rocs Blancs : 25mn
del pic de la Coma del Clot al pic Baix de les Arques: 05 mn
del pic Baix al pic Alt: 05mn
del pic Alt de les Arques al pic de la Fossa del Gegant: 25mn
del pic de la Fossa al coll de Nou-creus: 05mn
del coll de Nou-creus al pic de Nou-creus: 15mn
del pic de Nou-creus al coll de Nou-fonts: 15mn
del coll de Nou-fonts al pic de Nou-fonts: 45mn
del pic de Nou-fonts al pic d'Eina: 20mn
del pic d'Eina al coll d'Eina: 10mn
del coll d'Eina al pic de Núria o del Coll d'Eina: 20mn
del pic de Núria al pic de Finestrelles: 15mn
del pic de Finestrelles al puig del Coll de Finestrelles: 15mn
del puig del Coll de Finestrelles al coll de Finestrelles: 10mn
del coll de Finestrelles al pic del Segre: 35mn
del pic del Segre al Petit Pic del Segre: 25mn
del Petit pic del Segre al coll de Llo: 05mn
del coll de Llo al Puigmal de Llo: 10mn
del Puigmal de Llo al Puigmal: 50mn
del Puigmal al torrent: 25mn
del Puigmal a Núria:1h 05mn
TOTAL: 9h 10mn

També podeu seguir aquest itinerari i d'altres al mur:
https://estanysicims.blogspot.com/2019/07/volta-lolla-de-nuria-17-cims.html

O bé premem directament aquí sota a: "veure més"

View more external

Sacred architecture

Santuari de Núria

Photo

Alberg Niu de l'Àliga

Summit

Pic de l'Àliga

Summit

Pic de la Pala ó de Rocs Blancs de Fontnegra

Summit

Pic de Fontnegre

Summit

Pic de Rocs Blancs

Summit

Cim Baix de les Arques

Summit

Pic Alt de les Arques

Summit

Pic de la Fossa del Gegant

Mountain pass

Coll de Nou Creus

Summit

Pic de Nou Creus

Mountain pass

Coll de Nou Fonts

Summit

Pic de Nou Fonts

Summit

Pic d'Eina

Photo

Bivac

Mountain pass

Coll d'Eina

Summit

Pic de Núria ó puig del Coll d'Eina

Summit

Pic de Finestrelles

Summit

Puig del Coll de Finestrelles

Mountain pass

Coll de Finestrelles

Summit

Pic del Segre

Summit

Petit pic del Segre

Mountain pass

Coll de Llo

Summit

Puigmal de Llo

Summit

Puigmal

River

Travessar el torrent

River

Travessar el torrent

Photo

'Forau', el torrent desapareix

Information

Informació

Comments

    You can or this trail