Time  12 hours 6 minutes

Coordinates 1787

Uploaded September 4, 2017

Recorded January 2010

-
-
10,194 f
6,076 f
0
3.0
5.9
11.89 mi

Viewed 14 times, downloaded 0 times

near Tor, Catalunya (España)

(Feta el dia 2 de setembre del 2017).

Camí clàssic d'ascensió al sostre de Catalunya i els seus "tresmils" veïns més propers pel Refugi de Vallferrera, el Barranc de Sotllo, els estanys de Sotllo i d'Estats, el Port de Sotllo i la volta occitana per l'alta Cometa d'Estats, el Coll de Riufred i els pendissos pedregosos del vessant NE de la Pica d'Estats (3.143 m) i el Pic de Verdaguer (3.129 m).
Abans d'assolir la Pica d'Estats s'ha fet una curta marrada per assolir un primer "tresmil" que darrerament es comença a considerar: el Cap de la Coma de Riufred (3.040 m). Posteriorment, s'ha assolit també el Pic de Montcalm (3.078 m) des del Coll de Riufred (2.983 m).

L'itinerari està ben senyalitzat amb marques de pintura blanques i vermelles de GR (en aquest cas, un GR transfronterer entre la Vall Ferrera catalana -GR 11- i la Vall de l'Artiga occitana -GR 10-), rètols del Parc Natural de l'Alt Pirineu i fites. Entre el Coll de la Cometa i la Pica d'Estats, a més, també hi ha punts de pintura de color groc. I cal dir també que gairebé tot l'itinerari correspon a una de les etapes de la ruta de muntanya de la Porta del Cel, entre els refugis de Vallferrera (FEEC) i de l'Estany Pinet (CAF).

Les dificultats de la ruta rauen en la llargada i, especialment, en el gran desnivell que s'acumula al llarg de l'itinerari i en les possibles condicions atmosfèriques adverses (en aquest cas vam trobar-nos amb un vent del nord fort a la zona del Port de Sotllo i entre el Coll de Riufred i els cims, a més de boira, fred -màxima de només 0ºC als cims- i una fina capa de neu a partir dels 2.700 m que feia que el terreny fos relliscós -tot i que només a la pujada, ja que les clarianes que es van obrir i el sol que va començar a lluir més tard va fondre la neu de seguida-).
També cal fer esment al pas equipat amb cadena que hi ha en el flanqueig de les Pales d'Areste per assolir el fons del Barranc de Sotllo: una quinzena de metres força verticals de roca una mica polida pel pas dels muntanyencs però amb bones preses per a peus i mans, a més de la bona ajuda que suposa la cadena de nova col·locació (en l'ascens cap als cims es fa de baixada i, en el retorn, de pujada). En tot cas, si es va amb alguna persona una mica poruga caldrà guiar-la una mica en aquest pas i si es va acompanyat d'algun gos poruc caldrà ajudar-lo a superar el pas.

En un parell o tres de trams al llarg del Barranc de Sotllo el camí de pujada i de baixada no són els mateixos. En l'ascensió s'ha seguit estrictament el camí senyalitzat amb les marques de GR, però de baixada semblen més evidents altres camins que, en general, també són una bona opció, tot i que en algun punt calgui ajudar-se amb les mans per baixar algun ressalt de roca.

En definitiva, malgrat ser una ruta altament concorreguda a l'estiu (ho fa que la Pica d'Estats sigui el cim més alt de Catalunya), el paisatge és excepcional i molt variat i, com que el camí és sempre força evident, no cal preocupar-se gaire per l'orientació i es pot centrar molt l'atenció en gaudir dels boscos, dels prats, dels torrents, dels estanys, dels roquissars i de la flora i la fauna que habiten aquesta contrada.

Comments

    You can or this trail