Time  14 hours 49 minutes

Coordinates 3569

Uploaded August 18, 2019

Recorded August 2019

-
-
10,835 f
6,222 f
0
2.3
4.6
9.17 mi

Viewed 80 times, downloaded 4 times

near es Bòrdes, Catalunya (España)

Ascensió als Pics d'Abadías i de la Maladeta, punt culminant del cordal occidental del Massís de la Maladeta, des del Pla de la Besurta. Ruta que qualifiquem de difícil per dos motius: en primer lloc, per la lenta i feixuga progressió a partir del refugi de la Renclusa degut al tipus de terreny en què ens haurem de moure: un esgotador caos de blocs granítics i desiguals que no ens donaran gairebé treva i on l'orientació no sempre és fàcil; i, d'altra banda, per la succesió de grimpades que haurem de fer (algunes de grau II i, potser, alguna també de grau III) per assolir el cim del Pic de la Maladeta (la curta cresta de l'Abadias és més assequible).

La ruta comença al Pla de la Besurta (durant els mesos de juliol i agost cal prendre un bus des del 'Vado del Hospital' per arribar-hi) des d'on, remuntant per un camí suau i molt fressat, assolirem aviat el refugi de la Renclusa.

Des del refugi l'ascensió pel vessant oriental del barranc de la Maladeta esdevé cada cop més feixuga, tant pel desnivell sostingut com, sobretot, pel terreny abrupte en què ens mourem, entre blocs granítics irregulars i sense camí definit (hi trobarem una proliferació de fites que orienten per llocs diferents).

Quan arribem a l'alçada del Portillón Superior, l'espectacular bretxa que s'obre a la 'crencha de los Portillones', ens desviarem a l'esquerra per accedir-hi (1). Després de gaudir del magnífic espectacle cap a la glacera, l'Aneto i el cordal del Maldito que s'obre des del Portillón Superior, haurem de davallar alguns metres abans de prosseguir la dura marxa en paral·lel al vessant oriental de la 'crencha de los Portillones' i del mateix pic de la Maladeta, novament per un caos de blocs desiguals, fins arribar a la petita bretxa que separa el Pic d'Abadías del Pic de la Maladeta.

Des de la bretxa, on s'obre una magnífica panoràmica cap al cordal occidental del Massís i el circ de Cregüeña, s'ascendeix al Pic d'Abadías decantats cap al vessant de la glacera d'Aneto, ajudant-nos amb les mans en alguns punts sense gaire dificultat. Des del minúscul cim, les vistes en totes direccions són extraordinàries, especialment cap al cordal entre els pics Maldito i Coronas i cap a la vall de Cregüeña.

Retornant a la bretxa encararem el tram més difícil de l'ascensió: els 400 metres de cresta que ens separen del Pic de la Maladeta on, especialment en la primera part, trobarem diversos passos exposats en què haurem de grimpar, per bona roca però, fins a la part final en què la cresta esdevé un llom més ample, tot i que farcit de feixucs blocs desiguals. La progressió per la cresta es fa pel vessant de Cregüeña i, per evitar-nos problemes, convé seguir les fites que anirem trobant.

Les panoràmiques des del Pic de la Maladeta, bona part de les quals hem anat albirant durant l'ascensió, són impressionants, tant cap al mateix massís com cap al sector central del Pirineu: des dels més llunyans Mauberme, Mont Valier, Mont-Roig, Pica d'Estats, cims andorrans, Turbón, Cotiella, Posets, Gourgs Blancs, Perdiguero, Cabrioules, Maupas... fins els més propers Forcanada, Mulleres, Salenques, Salvaguardia, Pic de la Mina... a més dels cordals de l'Alba fins a la Maladeta, del Maldito fins al Coronas, la glacera de l'Aneto... Sens dubte un dels cims amb millors vistes de la serralada.

A la tornada, que vam fer pel mateix itinerari de pujada, hi vam introduir una variant: per tal d'evitar una part dels insofribles blocs varem optar per acostar-nos al proper Collado Maldito i des d'allà davallar amb els grampons per la glacera, un autèntic plaer per les cames i pels sentits. Acabada la cada cop més minsa glacera vam desfer camí cap al Portillón Superior seguint nombroses fites que, després de travessar novament les immenses carretades de blocs, ens van dur fins al refugi de la Renclusa i el Pla de la Besurta, completant els gairebé 15 km i 1500 metres de desnivell positiu d'una força exigent, fantàstica i molt recomanable ruta d'alta muntanya per la zona culminant de la Serralada Pirinenca.(1) Una ruta habitual d'ascensió cap al Pic de la Maladeta és continuar pujant fins assolir la glacera de la Maladeta per anar a buscar un descompost i costerut corredor que puja fins al Collado del Pico de la Rimaya, punt des del qual s'assoleix sense dificultat el Pic per l'aresta occidental. En el nostre cas vam descartar aquesta opció perquè en època estival sovint la rimaia presenta problemes per la seva fondària, a més del risc de caiguda de roques des de l'inestable corredor.PENDENT COMPLETAR REPORTATGE FOTOGRÀFIC
Waypoint

La Besurta

Waypoint

Cruïlla

Waypoint

Refugi de la Renclusa

Waypoint

Desviació a Portillón Superior

Waypoint

Portillón Superior

Waypoint

Bretxa

Waypoint

Pic Abadías

Waypoint

Pic de la Maladeta

Waypoint

Collado Maldito

Comments

    You can or this trail