Time  9 hours 11 minutes

Coordinates 2445

Uploaded January 9, 2019

Recorded October 2017

-
-
9,456 f
5,475 f
0
2.2
4.5
8.99 mi

Viewed 245 times, downloaded 28 times

near Camino de Cabañeras, Aragón (España)

Pel seu emplaçament, lleugerament separat de l'eix principal de la serra pirinenca cap al sud, i la seva altitud (és el pic més alt del sector occidental del Pirineu juntament amb el Midi d'Ossau) el Peña Collarada ofereix unes amplíssimes i extraordinàries vistes en totes direccions que justifiquen amb escreix l'ascensió. Una ascensió que també ofereix altres al·licients com el magnífic espectacle visual del circ d'Ip, del qual en forma part, i que no presenta dificultats tècniques remarcables.

La nostra ruta s'inicia al refugi de la Trapa, on s'arriba per una pista restringida al trànsit des de Villanua (cal gestionar telemàticament un permís per poder-hi accedir). Des del refugi ens dirigirem cap a la Canal d'Hachar, equipada amb cadenes per facilitar-hi l'ascens. Superada aquesta primera dificultat, l'ascensió progressa sense problemes per amplis paratges que van endurint el seu desnivell fins a la part final, on haurem de remuntar una canal ajudant-nos de les mans en alguns punts. En sortir al coll on acaba la canal, la vista cap al nord ens corprendrà. Poc després assolirem el cim sense dificultats.

Des del cim del Peña Collarada s'albiren gran part dels principals cims pirenencs cap al nord: l'Aspe, el Midi d'Ossau, el Balaitús, els Infiernos, Garmo Negro, Vignemale i Massís del Monte Perdido... mentre la panoràmica cap a les planes meridionals, sense obstacles visuals, es gairebé inabastable. Des del cim gaudirem a més de les abismals vistes de l'espectacular circ d'Ip, als nostres peus.

Descendint amb compte cap al sud-est per terreny costerut i descompost davallarem tot seguit fins al collado d'Ip, per remuntar a continuació cap a l'ampli cim del Collaradeta i el Fraile, separats per un suau collet i amb unes esplèndides vistes complementàries de les del Peña Collarada.

El retorn el farem per l'ampli llom de desnivells suaus del Cubilar de los Bueyes (les siluetes del Collarada i el Collaradeta són magnífiques durant el descens), amb un tram final més accidentat que ens deixarà a la pista, a l'alçada del refugi de la Espata. Remuntant finalment uns 3 km de pista tornarem a a ser al punt de partida, al refugi de la Trapa, després d'haver completat els 15 km i gairebé 1500 metres de desnivell positiu d'una magnífica i molt recomanable ruta d'alta muntanya.
Waypoint

Refugi de la Trapa

Waypoint

Vista Canal de Hachar

Waypoint

Canal de Hachar

Waypoint

Tram de cadenes

Waypoint

Los Cubilares

Waypoint

Barranc de Ciresera

Waypoint

Llano de la Fuente

Waypoint

Canal

Waypoint

Coll

Waypoint

Peña Collarada

Waypoint

Coll

Waypoint

Cota Secundaria

Waypoint

Collado de Ip

Waypoint

Dolina

Waypoint

Collaradeta

Waypoint

Coll

Waypoint

Cota secundària

Waypoint

El Fraile

Waypoint

Paso Abete

Waypoint

El Cubilar de los Bueyes (Llanos)

Waypoint

El Bozo

Waypoint

Cordes fixes

Waypoint

Pista

Waypoint

Refugi de la Espata

Waypoint

Llano de los Bueyes (o de los Güeys)

Comments

    You can or this trail