-
-
4,113 ft
1,942 ft
0
1.8
3.7
7.36 mi

Viewed 1461 times, downloaded 43 times

near Tithoréa, Central Greece (Greece)

Μια πολύ ωραία και δυνατή διαδρομή περιπέτειας που κινείται σε όμορφο ελατόδασος, γκρέμια, απαιτητικά περάσματα με λίγο σκαρφάλωμα, ανέβασμα, κατέβασμα και καταλήγει στον πανέμορφο καταρράκτη της Τρύπης, έναν επίγειο παράδεισο. Απαιτεί κάποια ψυχραιμία και άνεση στην κίνηση σε σημεία απότομα, κοντά σε γκρεμό, πλαγιές κλπ.

Αποποίηση ευθυνών: Καμία εγγύηση δεν δίνεται για την εγκυρότητα ή την ακρίβεια των πληροφοριών σε αυτή τη σελίδα. Οτιδήποτε σας συμβεί αξιοποιώντας μέρος ή το σύνολο των πληροφοριών αυτών είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Ξεκινάμε από την εκκλησία πάνω από το χωριό Τιθορέα (Βελίτσα) και με κατεύθυνση νότια.

Σύντομα μπαίνουμε σε μονοπάτι και βλέπουμε ταμπέλες (PINAKIDA). Ακολουθούμε πορεία προς Καταρράκτη Τρύπης και σημάδια κόκκινης μπογιάς σε βράχια. Ουσιαστικά κινούμαστε στο φαράγγι μπαίνοντας όλο και πιο βαθειά μέχρι που κάποια στιγμή φτάνουμε στον πάτο του και διασχίζουμε το ρέμα (REMA1).

Μόλις περάσουμε απέναντι ανεβαίνουμε σχετικά απότομα και περνάμε από τσιμεντένια γέφυρα (GEFYRA) μέσα από την οποία περνάει μπλε μπλαστικός σωλήνας που υδροδοτεί το χωριό.

Σύντομα βγαίνουμε πάνω από το φαράγγι και ακολουθούμε πορεία αρχικά νότια και μετά νοτιοδυτική, πηγαίνοντας παράλληλα με τον υδραύλακα στα δεξιά μας.

Σε λίγο βγαίνουμε σε χωματόδρομο τον οποίο τέμνουμε δύο φορές (KOPSIMO1, KOPSIMO2) και καταλήγουμε στο εκκλησάκι του Άγιου Ιωάννη (AGIOANNIS).

Μετά το εκκλησάκι συνεχίζουμε σε χωματόδρομο με κατεύθυνση νοτιοδυτική και σύντομα μπαίνουμε σε μονοπάτι, πηγαίνοντας παράλληλα με τον υδραύλακα τον οποίο έχουμε στα αριστερά μας.

Κινούμαστε για αρκετή ώρα στην ίδια σχεδόν υψομετρική μέσα σε πανέμορφο ελατόδασος μέχρι που κάποια στιγμή κατηφορίζουμε στον πάτο του ρέματος το οποίο και διασχίζουμε (REMA2) περνώντας απέναντι.

Από εδώ ξεκινάει πολύ απότομη ανηφόρα, πάντα σε ελατόδασος, και όταν αυτή γλυκάνει σε κλίση φτάνουμε στο πρώτο απαιτητικό πέρασμα (SWLHNA) που είναι μια μικρή (περίπου 10 μέτρα) βράχινη πλαγιά πάνω στην οποία κάθεται ένας μεγάλος μπλε μεταλλικός υδραγωγός. Ανεβαίνουμε την πλαγιά με προσεκτικές κινήσεις, πότε με τον σωλήνα και πότε με το σχοινί το οποίο χρειάζεται προσοχή μην κοπεί γιατί είναι παλιό.

Συνεχίζουμε για λίγο ακόμα σε ανηφόρα και φτάνουμε στο δεύτερο πέρασμα (SKALA) που είναι ένας τοίχος 30 μέτρων περίπου από τον οποίο κατεβαίνει ο μπλε μεταλλικός αγωγός και στον οποίο έχει τοποθετηθεί μια μεγάλη μεταλλική σκάλα (δύο ενωμένες για την ακρίβεια) η οποία έχει σκουριάσει, κουνιέται και έχει υποστεί αρκετές φθορές (προσοχή). Υπάρχει και κρεμασμένο σχοινί, αλλά χρειάζεται προσοχή μην κοπεί γιατί είναι παλιό.

Συνεχίζουμε για λίγο ακόμα την ανηφόρα και μετά περπατάμε περιμετρικά στην πλαγιά. Κάποια στιγμή φτάνουμε σε πέρασμα με έντονη βλάστηση και πολύ μικρό πεζουλάκι στο οποίο μπορούμε να πατήσουμε (SYRMATO). Πάνω υπάρχει αλυσίδα και συρματόσχοινό το οποίο χρειάζεται προσοχή γιατί είναι σκουριασμένο/πολυκαιρισμένο. Μεγάλη προσοχή γιατί λόγω της βλάστησης γλιστράει.

Μετά από λίγο φτάνουμε στο τέταρτο και τελευταίο πέρασμα που δεν είναι άλλο από μια κατάβαση ενός σαθρού πύργου, στην κορυφή του οποίου έχουν δεθεί σχοινιά σε δέντρο τα οποία χρειάζονται προσοχή μην κοπούν διότι είναι παλιά.

Αφού περάσουμε και αυτό, διασχίζουμε το ρέμα και με εύκολο σκαρφάλωμα σε βράχια φτάνουμε στον καταρράκτη (KATARAKT) Τρύπης που είναι και αδιέξοδο.

Επιστροφή από τα ίδια.

View more external

Waypoint

PINAKIDA

Waypoint

REMA1

Waypoint

GEFYRA

Waypoint

AGWGOS1

Waypoint

AGIOANNIS

Waypoint

AGWGOS2

Waypoint

REMA2

Waypoint

SWLHNA

Waypoint

SKALA

Waypoint

KORMOI

Waypoint

KATARAKT

Waypoint

SYRMATO

Waypoint

KOPSIMO2

Waypoint

KOPSIMO1

4 comments

 • sinak7 Jan 13, 2018

  Πολύ κατατατοπιστικός! Ευχαριστούμε!!

 • rocsak Jul 8, 2018

  I have followed this trail  View more

  Εξαιρετικές οδηγίες!! Βέβαια, πρέπει μάλλον να είσαι υπεράνθρωπος :-) γιατί εμείς την διαδρομή την κάναμε σε 7,5 ώρες με το ζόρι συν 1 ωρα διαλλείματα, συνολο 8,5 ωρες. Στην μεγάλη ανηφόρα μας βγήκε η πίστη...
  Μερικά πράγματα για όσους διαβάζουν τις οδηγίες:

  1ον:Η διαδρομή είναι αρκετά απαιτητικη και αυστηρά ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ - βασικά το δευτερο κομάτι της διαδρομής. Αρχάριοι μπορούν να κάνουν το πρώτο κομμάτι μέχρι το ρέμα που έτσι και αλλιώς είναι μια πανέμορφή διαδρομή που αποζημιώνει με παιχνίδι και κολύμπι στο ποτάμι. Επίσης. απαιτεί καλό εξοπλισμό - πεζοπορικο/ορειβατικό παπουτσάκι της προκοπής, μπατόν, μακρύ παντελόνι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ και αμα σας βρίσκετε να φέρετε και κανά αναριχητικό σχοινί, καραμπίνερ κλπ χαμένα δε θα πάνε...

  2ον: Αν έχει βρέξει πρόσφατα για πολλές μέρες ή αν υπάρχει πρόγνωση βροχής για την μέρα της πεζοπορίας μη το επιχειρήσετε. Ειδικά το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής με τις αναριχήσεις και τις σκάλες και τα συρματόσχοινα έχει πολλά σημεία που γλυστράει αρκετά και χωρίς να έχει βρέξει. Και από κάτω είναι ο γκρεμός. Μεγάλος γκρεμός. Πολυ μεγάλος. Τσεκάρετε τον καιρό πριν ξεκινήσετε αλλά και τον καιρό τις προηγούμενες μέρες.

  3ον: το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής που ξεκινάει από την αναρίχηση στον αγωγό μεχρι τον καταράκτη, απαιτεί συγκέντρωση, ψυχραιμία, σχετική άνεση με τα ύψη και σωστή κρίση. Αν σε κάποιο σημείο νιώσετε ότι δεν..., απλά γυρίστε πίσω. Δεν αξίζει να κινδυνέψετε.

  4ον: τα ύψη είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτά που αναφέρει η περιγραφή της διαδρομής. (να πω την αλήθεια εγω δε τα πολυπίστεψα...) Η αναρίχηση στον αγωγό είναι τουλάχιστον 10μ και η σκάλα άνετα 30μ σε κάθετο βράχο. Τώρα τα σχοινιά που υπάρχουν και η σκάλα είναι σίγουρα πολυκαρισμένα αλλά δεν μου έδωσαν την εντύπωση ότι υπάρχει κάποιο θέμα. Σε κάθε περίπτωση ΠΡΟΣΟΧΗ.

  4ον: προς το τέλος της διαδρομής υπάρχει ένα σημείο που η βλάστηση γίνεται σχεδόν τροπική και το μονοπάτι στενεύει πάρα πολύ. Σε εκείνο το σημείο υπάρχει συρματόσχοινο στον βράχο να βοηθήσει, γιατί αλλιώς δεν μπορείτε να περάσετε από το στένεμα. Αλλά...το συρματόσχοινο ΔΕΝ φαίνεται ευκολα γιατί είναι χαμένο μέσα στην οργιώδη βλάστηση. (τουλάχιστον όταν πήγαμε εμείς) Σε αυτό το σημείο ΜΕΓΑΛΗ προσοχή. Το έδαφος είναι σαθρό και γλυστράει. ΜΗΝ προχωρήσετε αν δεν μπορείτε να βρείτε το συρματόσχοινο.

  Αν παρόλα τα πιο πάνω αποφασίσετε να κάνετε την διαδρομή, ε, προσφέρει σοβαρές συγκινήσεις!!! Καλή διασκέδαση και πάνω από όλα ασφάλεια!

  Κάναμε την διαδρομή 7 Ιουλιου 2018.

 • Photo of agorf

  agorf Jul 10, 2018

  @rocsak Ο καθένας με τους ρυθμούς του! Το σημαντικό είναι να απολαμβάνεις τη διαδρομή και να περνάς καλά. Εμείς είχαμε ένα σχετικά γρήγορο ρυθμό, αλλά και στο τέλος το τρέξαμε λίγο γιατί μας είχε πιάσει βροχή. Χαίρομαι που βρήκατε τις οδηγίες καλές και ευχαριστώ για την προσθήκη επιπλέον οδηγιών.

 • Photo of promitheas81

  promitheas81 Mar 24, 2019

  I have followed this trail  verified  View more

  Εξαιρετική η διαδρομή, αρκετά δύσκολη. Θέα εκπληκτική, μοναδική θα έλεγα. Άνθρωποι με υψοφοβία καλά είναι να την αποφύγουν. ΑΛΛΑ υπάρχει ενα αλλά, πολλά τα νερά στο μονοπάτι κ στα τελευταία εκατό μέτρα στο δυσκολότερο κομμάτι που περπατάς με τη βοήθεια του συρματόσχοινου αυτό ειναι κομμένο κ το έδαφος σαθρό κ εχει κ ενα μικρό καταρράκτη. Αυτό μας ανάγκασε να μην ολοκληρώσουμε τη διαδρομή. Το γεγονός το ανέφερα σε ένα ντόπιο που γνωρίζει ανθρώπους που το συντηρούν. Τουλάχιστο να επισκευαστεί το κράτημα. Ίσως ειναι καλύτερα να το επισκευτεί κάποιος απο το Μάιο κ μετά.

You can or this trail