Time  10 hours 26 minutes

Coordinates 1744

Uploaded September 9, 2018

Recorded August 2018

-
-
9,383 f
5,252 f
0
2.9
5.7
11.46 mi

Viewed 276 times, downloaded 22 times

near Tabescán, Catalunya (España)

El Mont-roig és un petit massís format per tres cotes màximes amb un perfil característic que fa que sigui fàcil de reconèixer des d’altres cims llunyans. L’aproximació fins a la seva base és progressiu i tranquil, transcorrent per paratges encisadors on el curs fluvial és el protagonista. Com sempre, el grau de dificultat i el temps invertit són subjectius per a cada persona.
Punt d’inici i final: espai adequat com a aparcament per anar a les Bordes de Noarre (1613 m), a la pista que comunica Quanca (carretera a les pistes d’esquí de Tavascan) i Pleta Palomera. Seguim el camí en direcció nord uns 800 metres; quant fa un marcat gir a la dreta veurem pal indicador cap al Refugi de Mont-roig i Estanys de la Gallina (1679 m).
Seguim el sender fressat amb fites i restes de pintura de l’Alta Ruta Pirinenca, en sentit nord. Travessem el Riu del Port per una palanca just abans de la Pleta Palomera on canviem d’orientació. A partir d’ara anirem cap a ponent amb el Mont-roig al nostre davant. El desnivell és progressiu i agradable. Passem el Riu de les Escobes, que baixa amb força de l’Estany de Mariola, arribant en poca estona a un replà herbat allargassat amb molleres. Es tracta de la Pleta de lo Fangassal (1875 m); una cabana de bon aspecte ens pot fer servei en cas de necessitat. Més endavant travessem el Riu de la Ribereta per un tram engorjat i després d’un breu descens ens situem a la Pleta de l’Arenal on el camí va a buscar el Torrent de la Roia de Mollàs.
El senderó transcorre pel marge dret del torrent per un paratge seductor: les aigües han esculpit a la roca esquistosa una canal esglaonada on les aigües van saltant vivament, d’un replanell a un altre, l’anomenat Engorjat de l’Escala. A poc a poc el pendent va disminuint fins al menut Clot de l’Escala (2100 m). Es tracta d’un circ d ‘origen glacial a la base de la vessant oriental del Mont-roig on aflueixen diferents torrents, principalment del que prové dels Estanys de la Gallina i Llavera.
En aquest punt deixem l’ascensió clàssica al cim pel refugi Enric Pujol. La intenció és anar cap al Coll de la Roia de Mollàs seguint un viarany marcat a l’Alpina i les indicacions del llibre “Circuits d’Alta Muntanya pel Pirineu Occidental Català”. En algun punt trobarem un rastre de camí que es perd fàcilment, però l’avanç és bastant intuïtiu. En direcció nord, la pujada es torna intensa progressant per l’herbei distribuït en diferents cornises; la intenció és passar per l’Estanyet de la Roia de Mollàs o de Mont-roig, però ens situem a una cota més alta, deixant-lo a la dreta. Després de superar una zona esquistosa veiem el Coll de la Roia de Mollàs, al que arribem, reprenen l’ascensió per l’herbram (2548 m). Estem al límit fronterer amb l’Arièja. Encara que els núvols baixos impedeixen la visió de les fondalades franceses, s’endevina la verticalitat de la cara nord en comparació a la sud; a l’horitzó, just al davant s’identifica la clàssica silueta del Mont Valièr i més a l’esquerre la del Tuc de Maubèrme.
Seguim el cordal en sentit sud-oest; després d’un repetjó assolim el Pic de l’Estanyet (2661 m) des del que tornem a tenir una extensa perspectiva de les dues puntes del Mont-roig. Fem un breu descens i seguim el mateix sentit. Aviat trobarem un sender més fressat i fites que correspon a la via d’accés des del refugi Enric Pujol. Seguim el senyal per rocam alternant la banda francesa i catalana ajudant-nos en algun moment amb les mans fins a la punta nord del Mont-roig (2859 m). Com abans, la boira limita la visió cap al nord però cap al sud són espectaculars. El descens a la bretxa que ens separa de la punta sud es fa sense cap dificultat especial però amb cura, ja que el terreny es força descompost. Un cop al fons veurem la canal força vertical pels dos costats amb restes de neu a la cara sud (2828 m). A la nostra dreta veiem una fita a la qual accedim grimpant. Des d’ella podem veure la canaleta per on es fa la grimpada que ens deixarà a la punta sud del Mont-roig (2859 m). Encara que l’espectacular panoràmica es repeteix no ens cansem del paisatge que tenim al davant, especialment del Ventolau i tota l’àrea lacustre de la Gallina i Llavera. Seguim la carena en direcció sud-oest, primer per la cresta rocosa i després per terreny més còmode fins al Pic de Tartera on està situat el punt geodèsic (2846 m). Des d’ell tindrem una panoràmica de l’abrupta cara nord-occidental del cim. Més al sud, continuant pel cordal, ens acostem fins a una gran fita que és la referència de la via d ‘accés al Mont-roig des del Coll de Tartera. Des d’aquí tenim una àmplia visió de la Serra de Pilàs i Serra Mitjana amb l’Estanyet de Tartera i Bassa Buixasse entre elles, del Barranc de Comamala i de l’àrea dels pics de la Gallina i Ventolau.
Comencem el descens anant a buscar el corriol que es dirigeix als Estanys de Sens o Estanys de Dalt i Mitjà de la Gallina. Marcada pendent per terreny descompost en sentit sud-est, cap a una petita canal; el Pic de la Gallina és al nostre davant sense un gran desnivell afegit. Progressivament ens anem desviant cap a la Collada de Mont-roig (2688 m), reprenent l’ascens pel crestall esquistós fins al cim (2753 m) sense dificultat. Imatge propera del Ventolau i de l’Estany Major de la Gallina.
La davallada des del pic es fa de forma directa per la cara est sense cap rastre de camí ni senyals. Busquem els llocs més accessibles tenint com a referència l’Estany Inferior de la Gallina. Quan una balconada força vertical ens barra el pas just al damunt dels estanys Mitjà i de Dalt ens desviem cap al nord per anar a buscar el sender fressat que prové del Mont-roig. A partir d’ara seguirem el caminoi amb abundants fites, fruint de l’àrea lacustre dels Estanys de la Gallina i dels rierols que els comuniquen. Passem per la riba dreta de l’Estany Inferior, superem el seu desguàs engorjat i arribem al refugi Mont-roig o Enric Pujol (2287 m).
Continuem la baixada sense pèrdua en direcció est; en una petita cubeta se situa el captivador Estany de la Llavera que se'ns obre al davant; les seves aigües cauen amb força bramul per la fascinada cascada de Llavera. Un espectacle. Ja veiem el Clot de l’Escala al fons del majestuós Mot-roig. Un cop arribats a ell, seguirem el camí per on hem vingut abans, tornant a delectar-nos amb tot el que ens rodeja.
Referència: Circuits d’Alta Muntanya pel Pirineu Occidental Català, Manel Figuera (Col·lecció Azimut-84); Vall de Cardós-Vall Ferrera, F. Xavier Gregori i Rosa Ma. Comamala (Ed. Alpina)
Waypoint

Inici

WPT001
Waypoint

Torrent de la Roia de Mollàs

WPT002
Waypoint

Clot de l'Escala

WPT003
Waypoint

Coll de la Roia de Mollàs

WPT004
Waypoint

Pic de l'Estany

WPT005
Waypoint

Punta Nord

Waypoint

Bretxa

WPT007
Waypoint

Punta Sud

Waypoint

Pic de Tartera (punt geodèsic)

WPT009
Waypoint

Pic de la Gallina

WPT010
Waypoint

Refugi

WPT011
Waypoint

Cascada de Llavera

WPT012
Waypoint

Clot de l'Escala

WPT013
Waypoint

lo Fangassal

WPT014

Comments

    You can or this trail