Time  9 hours 22 minutes

Coordinates 2589

Uploaded August 24, 2014

Recorded July 2014

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
9,348 f
5,801 f
0
4.0
8.0
15.91 mi

Viewed 2432 times, downloaded 68 times

near Cabdella, Catalunya (España)

POTS VEURE L'ÀLBUM COMPLET DE FOTOS DE LA RUTA AL GOOGLE FOTOS

L’objectiu de l’excursió és el d’endinsar-se completament, i així conèixer a fons, la zona lacustre del nord-oest de la capçalera de la Vall Fosca, així com els cims, crestes i carenes que la rodegen. Passarem a tocar i/o divisarem pràcticament la totalitat d’estanys d’aquesta zona. I ho farem tant caminant entre aquests com enlairant-nos als cims que, amb el culminant pic de Neriolo (o Mariolo) de 2.844 mts, envolten aquest meravellós circ glacial. Així, caminarem i grimparem contínuament, entre colls i cims i sense camí marcat, per anar assolint, correlativament, els cims del pic de Dellui (2.799 mts), el pic de Neriolo (2.844 mts), el pic de Morrano (2.811 mts) i el cap de Reguera (2.797 mts).

Aquesta zona del Pirineu, per quedar fora del Parc Nacional d’Aigüestortes (n’és límit perifèric) i tenir uns cimals amb llargues aproximacions (i sense cap 3.000) ha provocat que hagi estat i sigui una de les grans oblidades. Si bé això no fa justícia a l’extraordinària bellesa de la zona, sí que és una sort per als que ens hi volem endinsar. La solitud absoluta en tot el recorregut, el silenci mineral, la pau dels estanys, els encontres amb isards al capdamunt dels cims, o els xiscles de les marmotes, varen ser una constant durant tota la ruta.

DIFICULTAT
L’he catalogada com a DIFÍCIL per:
- Ruta llarga (més de 25 Km). Cal tenir en compte que al llarg del recorregut de la cresta hi ha força alternatives per escurçar el camí.
- Desnivell acumulat important (més de 1.900 mts de desnivell acumulat positiu)
- Ruta trencacames. Si observeu el perfil és un constant puja i baixa, que sempre fa més esgotadora la marxa. Tingueu en compte la llarga durada d’aquesta.
- A partir del pic de Dellui i fins pràcticament a l’estany Morera (uns 9-10 kms) no caminarem per cap sender marcat ni fressat. Això dificulta tant la progressió com l’orientació.
- Si bé la progressió per la carena no presenta cap punt aeri o de dificultat extrema, sí que haurem de tenir en compte que:
o Com hem dit, no es segueix cap camí marcat ni fressat.
o La segona part de la carena de baixada del Neriolo, des del waypoint COLLET 2, fins a la collada de Morrano, es fa per un terreny amb molt pendent i blocs de pedra enormes. Això ens obligarà a desgrimpar amb precaució per evitar fer un mal pas.
- El tram de baixada des de l’estanyet de Dalt i fins a l’estany de Francí també es fa sense camí i per uns pendents molt pronunciats i entre un autèntic mars de blocs de pedra gegants. Altre cop cal anar buscant els passos més còmodes, desgrimpant en alguns trams, i extremar les precaucions davant possibles mals passos.
- A partir de l’estany de Francí i fins a l’estany Morera, si bé els mapes Alpina marquen un corriol, la veritat és que no hi trobarem cap camí. Només, molt de tant en tant, alguna fita que tampoc ens ajudarà massa. Altre cop doncs, haurem d’estar amatents a orientar-nos i a cercar els passos i flanquejos més còmodes (en aquest cas però, ja sense anar brincant entre blocs de pedres).

DETALLS
Els temps inclouen les aturades (detallades a la descripció de la ruta).
P: Temps parcial del tram entre waypoints
T: Temps total acumulat

Temps total: 9:30h
Temps efectiu: 8:15h

APROXIMACIÓ
Des de la carretera de la Pobla de Segur a Pont de Suert, a l'alçada de Senterada cal girar a mà dreta per endinsar-se a la Vall Fosca. Resseguirem tota la vall per la carretera fins que, al final, trobarem el mur de l'embassada de Sallente. Anirem a l'altra banda del mur, on aparcarem el cotxe.

SALLENTE (1760 m)
Sortim ben d'hora, amb el frontal al cap, i prenem el camí de la canal de Pigolo, fressadíssim, i que amb unes fortes marrades ens farà suar però guanyar alçada amb força rapidesa. En època estival, en la zona on el camí suavitza el seu pendent, sovint hi trobarem vaques peixent.

CARRILET (2140 m) P0:40h - T0:40h
Seguirem en direcció est fins que trobem un pal indicador, i punt en el qual entronquem amb les vies de l'antic carrilet. Davant mateix tenim la font de la Coma d'Espòs, que raja prou abundosa, recollint les aigües del vessant ponentí del Montsent de Pallars.

ESTANY GENTO (2160 m) P0:15h - T0:55h
Creuarem fins a 4 túnels excavats a la roca i finalment arribarem a la zona de l'estany Gento. En aquest punt podem observar nombroses construccions mig enrunades de les antigues obres de canalització dels estanys. A més és el punt on, a l'estiu, hi arriba el telefèric que puja des de Sallente. A l'estiu, també funciona el restaurant que hi ha habilitat.

CRUÏLLA PORT DE RUS - LA COLOMINA (2160 m) P0:05h - T1:00h
Seguirem recte, tot passant per sota de la instal·lació del telefèric i ràpidament trobarem el cartell indicador d’aquesta cruïlla. Pel camí que ve del Port de Rus apareixerem a la tornada, tancant així la ruta circular. Ara, nosaltres seguim en direcció al refugi de Colomina, tot entroncant amb el GR11-20.

LA PORTELLA (2300 m) P0:20h - T1:20h
Després d’algunes marrades del camí que ens fan guanyar alçada molt ràpidament, arribem a aquesta cruïlla de camins. Hi trobem un cartell indicador. Deixem a mà dreta el camí que va cap al refugi de Colomina i nosaltres seguim a l’esquerra cap a l’estany Tort. En aquest punt abandonem el GR11-20 (que va cap a Colomina) però agafem la ruta Carros de Foc. Ja podem observar clarament, des d'aquest punt, els cims del pic de Dellui i Neriolo.

ESTANY TORT (2300 m) P0:15h - T1:35h
Recorrerem aquest estany en tota la seva longitud, mantenint-lo sempre a la nostra dreta. En algun tram caminarem per sobre una via de l'antic carrilet.

ESTANY DE NERIOLO (2300 m) P0:20h - T1:55h
Després d'una breu pujada ja divisarem l'estany de Neriolo, a la cua del Tort. Davallarem ràpidament fins a tocar les seves aigües. Aquí creuarem per sobre del mur de la presa, per deixar l'estany a la nostra esquerra. Des d'aquí tenim una vista privilegiada sobre el cim de Neriolo que s'aboca sobre les aigües de l'estany homònim.

ESTANY D’EIXEROLA - ESTANY DE CUBIESO (2360 m) P0:20h - T2:15h
En ràpida i lleugera pujada arribarem a l'estany d'Eixerola. Degut al mur de recreixement que hi ha al contigu estany de Cubieso, ha acabat formant una única massa d'aigua amb aquest. Nosaltres passem a tocar de l'estany d'Eixerola, deixant-lo a la nostra dreta.

CRUÏLLA COLLADETA DE DELLUI - COLLADA DE GAVATXOS (2360 m) P0:10h - T:2:20h
A la cua de l'estany d'Eixerola trobem aquesta cruïlla amb un cartell indicatiu. Nosaltres prendrem la direcció nord-oest (refugi d'Estany Llong), deixant a la dreta el camí que ens duria a la collada de Gavatxos. La nostra direcció i objectiu és la colladeta de Dellui. Abans d'arribar a la colladeta farem la primera aturada de la jornada per esmorzar.

COLLADETA DE DELLUI (2577 m) P0:25h - T2:45h
Després d'una pronunciada pujada que ens farà esbufegar ens plantarem a la colladeta de Dellui, punt en el que abandonarem la ruta Carros de Foc. Les vistes a ambdues vessants de la colladeta són precioses.

A partir d'aquí comencem el camí carener que ens conduirà a coronar els 4 cims de la jornada. Sempre seguirem el fil de la carena decantats cap al vessant de la Vall Fosca, ja que els espadats que s'obren sobre la banda d'Aigüestortes són dels que fan impressió.

PIC DE DELLUI (2802 m) 9:05h P0:30h - T3:15h
Un lleuger corriol i algunes fites ens duen, sense massa problemes, fora del desnivell a superar, i alguna mà testimonial a posar en la part final, fins al cim del pic de Dellui. Les vistes des d'aquí són de les boniques de veritat. Cal tenir en compte que, des del cim del Dellui ja no seguirem cap camí ni fressat ni marcat fins a l'estany de Morera.

COLLET (2667 m) P0:15h - T3:30h
Satisfets de les magnífiques vistes des del Dellui, baixem del cim sense cap dificultat remarcable fins al collet que separa el Dellui del Neriolo. Ara ens tocarà pujar els gairebé 200 metres de desnivell que ens separen del cim, des d'aquest punt. Com ja hem dit, és només caminar per un desnivell pronunciat (i sempre pel vessant de la Vall Fosca).

PIC DE NERIOLO (MARIOLO) (2857 m) P0:25h - T3:55h
En poc menys de mitja hora ens plantarem al segon cim de la jornada, i el culminant de totes les carenes que farem, el pic de Neriolo (segons el parlar local) o Mariolo (segons la cartografia oficial vigent). És un dels cims amb unes vistes a 360º més completes i precioses del Pirineu. Aprofitant aquesta vista privilegiada, la solitud absoluta que ens envolta i el sol que definitivament ja escalfa l'ambient, aprofitem per a fer una bona aturada per a recuperar forces i amarar-nos d'aquest entorn pirinenc majestuós.

Cal tenir en compte que, des d'aquí podem escurçar la ruta baixant cap a la collada de Neriolo i fins a la collada de Font Sobirana pels estanys de Reguera, Grenui i Morera, o bé per la carena del pic de Fosser.

COLLET 2 (2731 m) P0:35h - T4:30h
Reposats físicament i mentalment, iniciem la davallada del Neriolo. El descens es pot dividir en dues fases. Una primera, força senzilla fins aquest primer collet. Des d'aquí, com en el cim del Neriolo, podem escurçar la ruta, de nou, cap a la collada de Neriolo.

COLLADETA DE MORRANO (2634 m) P0:30h - T5:00h
La segona part de la baixada del Neriolo ens durà a aquesta colladeta. Aquesta, però, ens obligarà a fer una bona desgrimpada entre blocs de pedra, i enmig d'un pendent força pronunciat. Tècnicament no és complicat, però cal estar ben atents a anar cercant els passos més còmodes i evitar relliscar o posar un mal peu en alguna de les pedres. Lentament, però segurs, arribarem a la colladeta de Morrano.

Des d'aquí, com abans, podem escurçar la ruta, també, cap a la collada de Neriolo.

PIC DE MORRANO (2813 m) P0:20h - T5:20h
Des de la colladeta, en menys de mitja hora ens plantarem al tercer cim de la jornada, el pic de Morrano. No té cap dificultat ja que el seu vessant meridional és una pala prou còmode de caminar.

Repetirem vistes de 360º i ara molt més abocades sobre la cresta de Reguera. Des d'aquí ja veiem que la carena no presentarà cap altra dificultat fins al capdamunt de la cresta de Reguera. Aprofitem per a fer una breu aturadeta.

COLLET 3 (2660 m) P0:25h - T5:45h
Emprenem la baixada fins al collet que queda a tocar de la cresta de Reguera. Ara ens queda una forta pujada fins al capdamunt de la cresta.

Des d'aquí, com abans, podem escurçar la ruta, també, cap a la collada de Neriolo, pel planell de Guirnales

CAP DE REGUERA (2800 m) P0:15h - T6:00 h
La pujada ens farà esbufegar i poca cosa més. Un cop a la cresta sí que haurem de posar algunes mans i peus per a grimpar pel fil d'aquesta. En tot cas, res excessivament complicat. Així, ràpidament assolirem el punt culminant d'aquesta cresta, el cap de Reguera.

Des d'aquí, cap a ponent, gaudim d'unes vistes genials sobre el preciós planell Dalt, una mena d'altiplà a 2700 mts. Més enllà tenim ben a tocar el pic des Mussoles (que deixarem per alguna altra ocasió) i el Gran Pic del Pessó (que vam pujar des de Cabdella, per la preciosa vall de Riqüerna, ara fa uns tres anys http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1717937).

COLLET 4 (2660 m) P0:15h - T6:15h
Seguirem un xic més per la cresta, fins que, més o menys sobre la vertical de l'estany de Dalt iniciarem la baixada cap al collet que hi ha a la seva esquerra, pel vessant meridional de la cresta. Es tracta d'un pendent força pronunciat, mig herbós, mig rocallós, que no presenta massa dificultat. Només aconsellaria baixar decantant-se en un mínim flanqueig i no agafar el pendent perpendicularment. En aquest punt abandonem ja, el recorregut carener que hem fet des del Dellui. Davallem cap a les valls i, sobretot, cap al territori dels estanys.

Aquest és el darrer punt per escurçar la ruta i possiblement el millor de tots ells. Ja s'han fet totes les carenes i cims del dia i ens podem estalviar les feixugues baixades cap als estanys de Ribanegra i Francí. Així, si es vol retallar, es pot baixar directament, en direcció sud-est, cap al coll de Travessan, entroncant en aquest punt amb el camí que nosaltres farem ja de tornada (hi passarem dues hores i quart després). Per tant, es pot retallar, pel cap baix, una hora i mitja de camí.

Nosaltres però, tenim ganes de més estanys, de més paratges oblidats i solitaris i de saltar cap a la banda de Francí i del Gran Pic del Pessó, que és molt bonica i val la pena de visitar.

ESTANY DE DALT (2630 m) P0:10h - T6:25h
Així, des del collet, baixarem fàcilment cap al menut estany de Dalt, des del qual ja gaudirem d'unes vistes majestuoses dels pics del Pessó i Mussoles.

ESTANY DE RIBANEGRA (2380 m) P0:20h T6:45h
Per arribar a l'estany de Ribanegra, des del de Dalt, anirem a buscar la sortida d'aigües d'aquest últim i baixarem seguint el curs d'aigua que no es veu, però es sent. Cal anar amb compte amb aquesta baixada, ja que la farem per un immens mar de blocs de pedra gegants i sense cap fita que ens indiqui cap camí. Haurem d'anar buscant els passos més còmodes i vigilant de no fer cap mal pas en el qual podríem prendre mal.

Finalment assolirem un petit esperó rocós panoràmic sobre l'estany de Ribanegra. En aquest punt girarem a l'esquerra per, en una baixada similar a l'anterior, anar fent un flanqueig de baixada orientat cap a la sortida de l'estany de Ribanegra.

Un cop toquem les aigües de l'estany podem fer una ullada enrere per veure l'espectacle del circ de cims que envolten l'estany. La clotada en la qual s'assenta rep l'intrigant nom del Forat Negre!

ESTANY DE FRANCÍ (2300 m) P0:15 T7:00h
Per arribar al següent estany, el de Francí, també anem a cercar la sortida d'aigües del de Ribanegra. Agafem el que sembla un caminet, però que s'esvairà ràpidament. Seguim recte, però, fins a una gran fita que, sobre un esperó rocós, ens mostrarà una magnífica panoràmica de l'estany de Francí.
Des d'aquest punt comencem una nova baixada feixuga, aquest cop entre roques no tan grans i trams herbats, però amb un pendent també important i sense cap camí. Anem baixant tot flanquejant cap a l'esquerra.

En aquest punt duem 7 hores de ruta i es pot dir que s'han acabat les majors dificultats d'aquesta. Des d'aquí doncs, podem considerar que iniciem el retorn cap estany Gento i Sallente. Així que fem una bona aturada per recuperar les forces esvaïdes en aquests trams de descens des de la cresta de Reguera. Només han estat 500 metres de descens, però l'absència de camí i la mala petja del terreny fet, garrotxí i malparit, ens han exigit bastant físicament. A més, ara haurem de remuntar camí fins al coll de Travessan.

A partir d'aquest punt, com ja hem dit, els mapes Alpina marquen el que anomenen a la seva llegenda "rastre de corriol". Dir això és ser molt optimista. Només trobarem alguna fita perduda que de ben poc ens servirà. Cap corriol, ni cap viarany. Haurem d'utilitzar l'orientació i el mapa (o GPS si és que t'has descarregat aquest track) per no prendre cap direcció equivocada.

ESTANY DE TRAVESSAN (2350 m) P0:20h T7:20h
Un cop reposats, sortim ara ja en direcció est, seguint el mínim rastre d'aigua que uneix l'estany de Francí amb el de Travessan. En una ràpida pujada hi arribarem. Des d'aquí tenim una bella imatge del pic de Salado i del coll de Travessan, a la seva esquerra, a on ens hem de dirigir.

ESTANY REDÓ (2410 m) P0:10h T7:30h
Voregem l'estany de Travessan, deixant-lo a la nostra dreta i, més o menys quan ens trobem al mig de la seva llargària, emprenem una exigent però curta pujada que ens deixarà a tocar de les aigües de l'estany Redó.

COLL DE TRAVESSAN (2457 m) P0:05h T7:35h
Anem deixant l'estany Redó a la nostra esquerra i emprenem una altra pujada contundent, però de curta durada que, ràpidament ja ens deixarà a l'anhelat coll de Travessan. A ponent, veiem ja ben a prop l'estany Salado, gran i preciós. I també ja intuïm, per fi, la collada de Font Sobirana, punt de pas obligat per retornar cap a l'estany Gento i Sallente.

Recordem que al coll de Travessan hi arriba la drecera que hem comentat anteriorment, des del waypoint COLLET 4. A partir d'aquí sempre seguiríem el mateix camí.

ESTANY SALADO (2380 m) P0:10h T7:45h
Per anar a trobar l'estany Salado, primer baixem un xic cap a l'esquerra fins que observem el que semblen diversos corriols que duen tots ells cap a la presa de sortida de l'estany. En prenem un d'ells per a fer un flanqueig prou còmode fins al mur de la presa. Passem la paret de la presa per sobre i creuem a l'altra banda, on momentàniament virem a l'esquerra, sempre a tocar de les aigües, per voltar l'esperó rocós que tenim al davant. El superem pel seu darrere, iniciant una lleugera pujada carenera. En aquest punt, després de moltes hores i quilòmetres sense, es comença a endevinar un cert rastre de corriol.

ESTANY DE MORERA (2380 m) P0:15h T8:00h
Aquest camí carener acaba baixant fins a trobar l'estany de Morera, el qual també superarem per sobre del mur de la seva presa. Des d'aquí ja comencem a gaudir d'unes vistes precioses sobre el darrer dels estanys del que gaudirem en aquesta llarguíssima jornada de cims, carenes i estanys, l'estany Tapat.

CRUÏLLA GR11-20 (ESTANY GENTO - PORT DE RUS) (2370 m) P0:15h T8:00h
A tocar de l'estany Morera trobem, ara sí i per fi, un camí fressat. L'acompanya un cartell indicador ja que ens trobem en una cruïlla de camins. Aquí arriba, des de l'estany Tapat el camí del Port de Rus (GR11-20) i que es dirigeix cap l'estany Gento. També hi arriba el camí que baixa des de la zona del Neriolo (i de totes les altres dreceres que hem mencionat, menys la darrera de l'estany de Dalt) i passa pels estanys de Reguera, Grenui i fins el de Morera.

Nosaltres, ara ja tornem a agafar el GR11-20 cap a la collada de Font Sobirana, o la que serà la darrera pujada del dia.

COLLADA DE FONT SOBIRANA (2442 m) P0:10h T8:10h
El camí fa un llarg flanqueig en ascens fins a la collada on observarem, de nou, i per fi, l'estany Gento en la llunyania, i l'imponent Montsent de Pallars. Comença el llarguíssim descens fins a Sallente.

ESTANY DE FOSSER (2200 m) P0:25h T8:35h
A mig camí entre la collada i l'estany Gento, només n'intuïm el mur de la seva presa.

BARRANC DE LA LERA (PLAN DE LA CORT) (2110 m) P0:10h T8:45h
Després d'un llarg flanqueig se'ns obre aquest petit planell. D'aquí, surt un camí, en direcció nord-oest, que remuntant el barranc de la Lera du fins a la collada de Neriolo. Nosaltres seguim cap a l'estany Gento.

CRUÏLLA PORT DE RUS - COLOMINA (2160 m) P0:05h T8:50h
A tocar del Plan de la Cort, en una curteta pujada ja arribem a aquesta cruïlla, que ja havíem passat al matí, seguint la direcció de Colomina, camí de la Portella. Així doncs, tanquem el llarguíssim cercle de la ruta d'avui. Seguim cap estany Gento.

ESTANY GENTO (2160 m) P0:05h T8:55h
Ràpidament passem per sota les instal·lacions del telefèric. Si s'està molt cansat i es fa en època estival hom pot esperar el telefèric per baixar amb ell fins a Sallente.

CARRILET (2140 m) P0:15h T9:10h
Fem el llarguíssim flanqueig acompanyats de les vies de l'antic carrilet, i passant pels seus quatre túnels, fins a trobar, de nou, el cartell indicador de la cruïlla, al costat de la font de Coma d'Espós. Aquí abandonarem el camí del carrilet per girar a mà dreta per agafar el camí de la canal de Piogolo.

SALLENTE (1760 m) P0:20h T9:30h
Les clàssiques i conegudes marrades del camí de la canal de Pigolo ens duran al punt d'inici i final de la nostra ruta d'avui, l'embassada de Sallente.

Intersection

BARRANC DE LA LERA (PLAN DE LA CORT)

Summit

CAP DE REGUERA

Intersection

CARRILET

Mountain pass

COLL DE TRAVESSAN

Mountain pass

COLLADA DE FONT SOBIRANA

Mountain pass

COLLADETA DE DELLUI

Mountain pass

COLLADETA DE MORRANO

Mountain pass

COLLET

Mountain pass

COLLET 2

Mountain pass

COLLET 3

Mountain pass

COLLET 4

Intersection

CRUÏLLA COLLADETA DELLUI - COLLADA DELS GAVATXOS

2014-07-30 15:14:41
Intersection

CRUÏLLA GR11-20 (ESTANY GENTO - PORT DE RUS)

Intersection

CRUÏLLA PORT DE RUS - COLOMINA

Lake

ESTANY D'EIXEROLA - ESTANY DE CUBIESO

Lake

ESTANY DE DALT

Lake

ESTANY DE FOSSER

Lake

ESTANY DE FRANCÍ

Lake

ESTANY DE MORERA

Lake

ESTANY DE NERIOLO

Lake

ESTANY DE RIBANEGRA

Lake

ESTANY DE TRAVESSAN

Lake

ESTANY GENTO

Lake

ESTANY REDÓ

Lake

ESTANY SALADO

Lake

ESTANY TORT

Intersection

LA PORTELLA

Summit

PIC DE DELLUI

Summit

PIC DE MORRANO

Summit

PIC DE NERIOLO (MARIOLO)

Parking

SALLENTE

2 comments

You can or this trail