Time  8 hours 56 minutes

Coordinates 1353

Uploaded July 9, 2019

Recorded June 2019

-
-
9,007 f
6,030 f
0
2.2
4.4
8.84 mi

Viewed 84 times, downloaded 4 times

near Incles, Canillo (Andorra)

El Pic d'Escobes és la cota més alta del circ glacial on se situen els Estanys de Juclà. D'alçada modesta es tracta d'un dels cims més alpins i elegants d'Andorra amb una grimpada final que afegeix un punt excitant a l'ascensió. Abans del descens ens acostarem al proper Pic de Noé seguin el cordal que els uneix.
Sender fressat amb pintura groga fins al Coll de l'Alba. A partir d'aquí fites, fins al cim
Per accedir-hi remuntarem una de les valls més atractives del Principat, la Vall d'Incles. A causa de la gran afluència de públic resta tancada per a vehicles de 9 a 18 h, disposant d'un servei de microbusos llançadora que de forma continuada transporten als excursionistes fins al Pont de la Badalosa.
El temps i el grau de dificultat és molt personal. També comentar que segons el navegador que utilitzo, el desnivell positiu és de 1094 m i el negatiu de 1061 m.

El punt de sortida és l'àrea de pàrquing del Pont de la Badalosa (1840 m) al final de la carretera que remunta la Vall d'Incles. Aviat veiem les indicacions per anar a les Basses i Refugi del Siscaró i als Estanys i Refugi de Juclà. L'ascensió és suau per ample camí pel marge dret del Riu de Juclà però també podem seguir senda per l'altra riba fluvial. En pocs minuts trobem una altra indicació per anar al Refugi de Siscaró. Mantenim la mateixa direcció a l'est i en dues passes ens situem a la zona de pícnic de la Font del Travenc (1940 m).

A partir d'ara el desnivell es fa més evident seguint el curs fluvial del riu. Es planeja per la Pleta de Juclà reprenent l'ascensió fins al Refugi de Juclà (2313 m). Abans passem per les restes de l'edifici on s'allotjaven els obrers que van construir el mur de contenció de l'Estany Primer pel seu aprofitament hidrològic (1933-1936). També ens podem fixar en la sortida del canal perforat a la roca que desaigua l'estany.

Des del refugi, guardat tot l'any, ja tenim un panorama dels Estanys de Juclà i del Pic d'Escobes. Seguim el sender i la pintura remuntant el marge dret de les aigües de l'Estany Primer per sobre del seu nivell. Fem un descens entre blocs petris i per una palanca creuem el torrent que connecten els dos estanys passant a la riba esquerra de l'Estany Segon (2300 m).

Reprenem l'ascensió fins a la Collada de Juclà (2450 m) amb una vista més completa dels Estanys de Juclà i del cordal que uneix el Pic de Noé amb el d'Escobes. Si continuéssim al nord, baixaríem a l'Estany Negre de Juclà podent fer el circuit dels Estanys de Fortangent o arribar-nos al Refugi de Rulhe. Continuem la pujada seguint la pintura groga a la qual s'afegeix la vermella-blanca de l'GRT -HRP, atansant el Coll de l'Alba (2539 m) entre els Pics de Ruf i de Noé.

Si bé fins ara hem seguit la direcció nord-est, a partir d'aquest moment ens orientarem cap al sud. No hi ha un clar caminoi però sí nombroses fites que ens aniran marcant els llocs de pas que per una marcada pendent ens deixaran més o menys a la meitat del cordal entre el pic de Noé, al nord, i d'Escobes, al sud (2720 m). Es baixen uns metres a la banda francesa i sense perdre alçada, per herbei, ens dirigim a la base del con final del Pic d'Escobes. Des d'ella es pot fer un ascens directa o bé, com s'ha fet, rodejant-la (fites) pel sud i accedint per una curta canal a un collet des d'on es fa el darrer tram fins al cim amb l'ajut de les mans en algun punt (2781 m).

Des del cim gaudim d'una vista a vol d'ocell dels Estanys de Juclà, del refugi i de part de la Vall d'Incles i dels cims més orientals d'Andorra (Serrera, Cabaneta, Estanyó, Comapdrosa, etc.), inclús la Pica d'Estats. A la banda sud-est, a l'Ariega, l'ampli Circ de Siscar i els seus estanys; i al nord-est cal mencionar al Pic de Rulhe i la seva agosarada cresta.

El descens es fa pel mateix lloc. Més o menys al mig del cordal es veu una fita que ens servirà de referència per iniciar el descens (2720 m). Abans, però, ens arribem al Pic de Noé (2748 m) sense cap dificultat. Les vistes es repeteixen però tindrem un panorama més ampli del pic d'Escobes i de l'Estany de l'Alba a la banda francesa.

Recolem pel cordal fins a la fita que hem vist abans i tornem pel mateix camí.
Waypoint

wpt001

Waypoint

wpt002

Waypoint

wpt003

Waypoint

wpt004

Waypoint

wpt005

Waypoint

wpt006

Waypoint

wpt007

Waypoint

wpt008

Waypoint

wpt009

Waypoint

wpt010

Waypoint

wpt011

Waypoint

wpt012

Waypoint

wpt013

Waypoint

wpt014

Waypoint

wpt015

Waypoint

wpt016

Waypoint

wpt017

Comments

    You can or this trail