-
-
774 ft
360 ft
0
5.4
11
21.63 mi

Viewed 3574 times, downloaded 93 times

near Deliblato (Serbia)

Zagajska brda su neobičan predeo na severoistočnom obodu Deliblatske peščare. Loptasti bregovi dopadljivog izgleda su drevne peščane dine, delom šumovite a delom prekrivene stepskom vegetacijom, jedinstveni relikt pra-pejzaža Panonske nizije pre nego što su istu progutale oranice.
Preko Kovina i Deliblata stiže se do centra za posetioce „Čardak“ na južnom obodu Deliblatske peščare. Dalje do Šušare vodi uzani put u dužini od 11 kilometara, koji negde po sredini preseca samu peščaru u smeru od juga ka severu. Atraktivan je za vožnju biciklom a nezgodan za obična vozila. Iako većim delom asfaltni, put je na dosta mesta urušen i kao takav pogodan samo za automobile sa podugnutom šasijom.

Preporuka glasi parkirati na Čardaku i produžiti dalje biciklom. Na ulasku u selo Šušara (mađarski Fejertelep) asfalt zavija ulevo. Upravo u toj krivini je tačka odvajanja za Zagajska brda. Postoji nekoliko krivudavih kolskih puteva koji se međusobno odvajaju i spajaju i vode do brda a može se ići i kroz manje više zarasle putiće kroz peščaru kao na ovom treku.

Više informacija može se pronaći i na mom blogu - link je u komentaru.
panorama

Antena

Waypoint

Početak staze za Zagajička brda

Waypoint

Raskrsnica Zagajička Brda

Parking

Čardak

You can or this trail