Coordinates 3188

Uploaded October 6, 2018

Recorded July 2018

-
-
5,118 f
4,527 f
0
6.2
12
24.62 mi

Viewed 942 times, downloaded 29 times

near Tahús, Catalunya (España)

[CA]  Serra del Boumort. De la font Beneita a Cuberes i EsplàAquest recorregut, que discorre per pistes amples i en bon estat, permet conèixer els relleus septentrionals de la serra de Boumort . Prenent com a punt de partida la font Beneita, l’itinerari s’endinsa cap a l'interior de la serra entre prats i boscos de pi negre. Saltant diversos collets fa cap al refugi de Casa Miró, o de Cuberes, estratègicament situat en un indret que constitueix una bona base per a altres sortides a peu. Des d’allà s’arriba a Esplà, ampli turó arrodonit coronat per l’ermita de la Mare de Déu d’Esplà i un refugi lliure. Aquest indret va ser escenari d’un episodi especialment punyent esdevingut en el transcurs de l'anomenat Front del Pallars, durant la guerra de 1936-1939.
Ruta senyalitzada.El punt inicial de la sortida es troba a la font Beneita, deu d’aigua situada al punt km 22,9 de la carretera que uneix la Guàrdia d’Ares amb Taús, poblacions remotes del municipi de les Valls d’Aguilar, Alt Urgell. S’hi arriba per la carretera local LV-5134 que té el seu origen al punt km 172 de la carretera C-14, entre Organyà i la Seu d’Urgell.

0,00 km (1.421 m). Font Beneita, situada en una raconada ombrívola de la carretera i amb espai per a estacionar vehicles. Se surt en direcció a ponent, cap a Taús. Al cap de 400 m, sota la borda de Tirant i passat un torrent, s’acaba l’asfaltat. Es continua sobre un ferm de terra, planerament i cap a ponent.

1,68 km (1.425 m). Cruïlla. S’abandona la carretera i es pren una pista a mà esquerra, ampla i en bones condicions, que se’n va cap al SE (senyalització).

2,10 km (1.423 m). Bifurcació. Es gira a la dreta (O). Sobre el marge sud hi ha un plafó informatiu de l’espai natural i Reserva Nacional de Caça de Boumort. Es continua planerament cap a ponent. Se seguirà sempre la pista principal tot deixant trencalls secundaris a banda i banda, que aniran apareixent regularment.

Girant lentament cap al S es passa una lleu collada (les Mates, 1.448 m), es baixa i es creua el torrent de la Llau de les Comes (3,70 km, 1.432 m). El camí gira a l’O i travessa l’obaga de Taús torçant-se progressivament cap al N. Entre els pins es pot veure, al N, la població de Taús, arrecerada sota la serra del mateix nom (de 1.923 m d’altitud).

7,16 km (1.397 m). Seguint tothora la pista principal es deixa a la dreta un trencall que se’n va cap a la collada de Manyiula. Girant cap al sud es franqueja el llom SE del puig de Blancardit (1.480 m) i es baixa cap al torrent d’Arcalló, que es travessa (8,62 km, 1.455 m). Es puja, ara en direcció O, fins a l’extrem de la carena septentrional del Roc dels Quatre Alcaldes (on es deixa un trencall secundari a l’esquerra). La carena forma una prominència sobre la vall del torrent de Cuberes, a l’altra banda del qual es veu el refugi de Casa Miró. La pista gira al S, es deixa a mà dreta l’accés als masos de Cuberes (en ruïnes) i s’arriba a la font de Cuberes, abundosa (10,93 km, 1.497 m). Se segueix endavant, es passa la Llau de l’Avet i s’entra a l’espès bosc de Miró.

12,60 km (1.508 m). Trencall d’accés al refugi de Cuberes, que es pren cap a la dreta (NE). S’arriba al refugi.

13,25 km (1.478 m). Refugi guardat de Cuberes, servei de bar, restauració i pernoctació. Una base excel·lent d’activitats en la natura, especialment recomanat als amants de la flora i fauna. D’especial interès són les estades per assistir a les bramades dels cérvols durant els mesos d’octubre. Es torna enrere i es continua la pista que se seguia, ara cap a la dreta (NO).

17,38 km (1.524 m). Bifurcació sota coll Pan. Es continua recte cap al NO deixant una desviació a l’esquerra, un trencall estratègic que permetria travessar la serra fins al coll de Llívia passant per sota del Cap de Boumort i obrint múltiples possibilitats d’itineraris (això sí, amb una molt dura pujada fins al cap de la serra de Cuberes).

18,34 km (1.522 m). Bifurcació. Cal prendre el camí de l’esquerra (senyalització) en direcció a l’ermita i refugi d’Esplà. Per la dreta la pista porta, en un llarg trajecte de baixada, fins a la carretera N-260, prop de Gerri de la Sal. Per dins de l’espès bosc de pi s’arriba a Esplà.

19,81 km (1.532 m). Ermita d’Esplà, al capdamunt del suau turó del Cap de Roques de Solduga. Una mica més al nord, ja en baixada, es pot veure una línia de trinxeres pertanyent al front del Pallars. El refugi d’Esplà està situat a uns 70 m al sud del camí, és lliure i disposa d’espai ampli per a dormir, cuinar i menjar. Una mica més al sud s’hi troba un búnquer de metralladores. Per tornar al punt de sortida es desfà el camí.

Esplà. Els tràgics fets de 1938
L’ermita d’Esplà substitueix un santuari edificat a finals del segle XVII que resultà destruït en un episodi de la guerra de 1936-1939, durant l’anomenat Front del Pallars (maig-desembre de 1938). En el transcurs de les envestides i reculades que van caracteritzar aquells mesos, el 31 de juliol les tropes republicanes assaltaren les posicions feixistes situades a l’entorn d'Esplà. L'atac va ser contrarestat per l’artilleria franquista utilitzant bombes incendiàries, amb un resultat esfereïdor: entre les nombroses baixes s’hi comptaren prop de 300 joves republicans morts pel foc. Aquesta va ser una de les últimes escomeses del front del Pallars perquè al setembre l’atenció es concentrà al front de l’Ebre.

El massís de Boumort
Comprèn un conjunt de serres transversals del Prepirineu situades a cavall de les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell. La seva important diversitat biològica es troba emparada sota la figura d’una Reserva Nacional de Caça creada l’any 1991, que abasta 13.097 ha. Especialment atractiva és la brama del cérvol, a l’inici de la tardor. Destaca també la presència de l'isard, del cabirol, del gall fer, el picot negre i el mussol pirinenc. Als cingles i penya-segats hi nien rapinyaires rupícoles, com el trencalòs, el voltor comú, l'aufrany, l'àguila daurada i el voltor negre, essent l’únic indret d’Europa on es reprodueixen les quatre espècies de voltors del continent.
Més informació

[ES] Sierra del Boumort. Desde la Fuente Beneita a Cuberes y EsplàEste recorrido, que discurre por pistas anchas y en buen estado, permite conocer los relieves septentrionales de la sierra de Boumort. Tomando como punto de partida la fuente Beneita, el itinerario se adentra hacia el interior de la sierra entre prados y bosques de pino negro. Saltando varios collados llega hasta el refugio de Casa Miró, o de Cuberes, estratégicamente situado en un lugar que constituye una buena base para otras salidas a pie. Desde allí se llega a Esplá, amplio cerro redondeado, coronado por la ermita de la Virgen de Esplá y un refugio libre. Este lugar fue escenario de un episodio especialmente cruel en el transcurso del llamado Frente del Pallars, durante la guerra de 1936-1939.
Ruta señalizada.
El punto inicial de la salida se encuentra en la fuente Beneita, manantial situado en el punto km 22,9 de la carretera que une La Guàrdia d’Ares con Taús, poblaciones remotas del municipio de Les Valls d’Aguilar, comarca del Alt Urgell. Se llega por la carretera local LV-5134 que tiene su origen en el punto km 172 de la carretera C-14, entre Organyà y La Seu d’Urgell.

0,00 km (1.421 m). Fuente Beneita, situada en un rincón ombrío de la carretera y con espacio para estacionar vehículos. Se sale en dirección a poniente, hacia Taús. Al cabo de 400 m, bajo la Borda de Tirant y pasado un torrente, se termina el asfaltado. Se continúa sobre un firme de tierra, llanamente y hacia poniente.

1,68 km (1.425 m). Cruce. Se abandona la carretera y se toma una pista ancha y en buenas condiciones que se va a la izquierda, hacia el SE (señalización).

2,10 km (1.423 m). Bifurcación. Se gira a la derecha (O). Sobre el margen sur hay un panel informativo del espacio natural y Reserva Nacional de Caza de Boumort. Se continúa llanamente hacia poniente. Se seguirá siempre la pista principal dejando desvíos secundarios a ambos lados, que irán apareciendo regularmente.

Girando lentamente hacia el S se pasa un leve collado (Les Mates, 1.448 m), se baja y se cruza el torrente de la Llau de las Comes (3,70 km, 1.432 m). El camino gira al O y atraviesa la umbría de Taús torciendo progresivamente hacia el N. Más allá de los pinos se puede ver, al N, la población de Taús, resguardada bajo la sierra del mismo nombre (de 1.923 m de altitud).

7,16 km (1.397 m). Siguiendo siempre la pista principal se deja a la derecha un desvío que conduce al collado de Manyiula. Girando hacia el sur se franquea el lomo SE del monte de Blancardit (1.480 m) y se baja hacia el torrente de Arcalló, que se atraviesa (8,62 km, 1.455 m). Se sube, ahora en dirección O, hasta el extremo de la cresta septentrional del Roc dels Quatre Alcaldes (donde se deja un desvío secundario a la izquierda). La cresta forma una prominencia sobre el valle del torrente de Cuberes, en el otro lado se ve el refugio de Casa Miró. La pista gira al S, se deja a mano derecha el acceso a los caseríos de Cuberes (en ruinas) y se llega a la fuente de Cuberes, abundante (10,93 km, 1.497 m). Se sigue adelante, se pasa el torrente de la Llau de l’Avet y se entra en el espeso bosque de Miró.

12,60 km (1.508 m). Desvío de acceso al refugio de Casa Miró o Cuberes, que se toma hacia la derecha (NE). Se llega al refugio.

13,25 km (1.478 m). Refugio guardado de Cuberes, servicio de bar, restauración y pernoctación. Una base excelente de actividades en la naturaleza, especialmente recomendado a los amantes de la flora y la fauna. De especial interés son las estadas para asistir a las berreas de ciervos durante los meses de octubre. Se vuelve atrás y se continúa por la pista que se seguía, ahora hacia la derecha (NO).

17,38 km (1.524 m). Bifurcación bajo el collado Pan. Se sigue recto hacia el NO dejando el desvío de la izquierda, una derivación estratégica que permitiría atravesar la sierra hasta el collado de Llívia pasando por debajo del Cap de Boumort y abriendo múltiples posibilidades de itinerarios (eso sí, con una muy dura subida hasta la cima de la sierra de Cuberes).

18,34 km (1.522 m). Bifurcación. Hay que tomar el camino de la izquierda (señalización) en dirección a la ermita y refugio de Esplá. Por la derecha, la pista conduce, en un largo trayecto de bajada, a la carretera N-260, cerca de Gerri de la Sal. Por debajo del espeso bosque de pino se llega a Esplá.

19,81 km (1.532 m). Ermita de Esplá, en lo alto de la suave colina del Cap de Roques de Solduga. Un poco más al norte, ya de bajada, se encuentra una línea de trincheras construida durante los meses que estuvo activo el frente del Pallars. El refugio de Esplá está situado a unos 70 m al sur del camino, es libre y dispone de espacio amplio para dormir, cocinar y comer. Un poco más allá se puede ver un búnquer de ametralladoras. Para volver se deshace el camino.

Esplà. Los trágicos hechos de 1938
La ermita de Esplá sustituye un santuario edificado a finales del siglo XVII que resultó destruido en un episodio de la guerra de 1936-1939, durante el llamado Frente del Pallars (mayo-diciembre de 1938). En el transcurso de las embestidas y retrocesos que caracterizaron aquellos meses, el 31 de julio las tropas republicanas asaltaron las posiciones fascistas situadas en el entorno de Esplá. El ataque fue contrarrestado por la artillería franquista utilizando bombas incendiarias, con un resultado aterrador: entre las numerosas bajas se contaron cerca de 300 jóvenes republicanos muertos por el fuego. Esta fue una de las últimas acometidas del frente del Pallars porque en septiembre la atención se concentró en el frente del Ebro.

El macizo de Boumort
Comprende un conjunto de sierras transversales del Prepirineo situadas a caballo de las comarcas del Pallars Jussà, Pallars Sobirà y Alt Urgell. Su importante diversidad biológica se encuentra amparada bajo la figura de una Reserva Nacional de Caza creada en 1991, que abarca 13.097 ha. Especialmente atractiva es la berrea del ciervo, a inicios del otoño. Destaca también la presencia de la gamuza, del corzo, del urogallo, el pito negro y el mochuelo boreal. En los riscos y acantilados anidan rapaces rupícolas, como el quebrantahuesos, el buitre leonado, el alimoche, el águila real y el buitre negro, siendo el único lugar de Europa donde se reproducen las cuatro especies de buitres del continente.
Más información
Font: Generalitat de Catalunya, 30/07/2018

Waypoint

La Guàrdia d'Ares

Waypoint

Sant Martí de Taús

Waypoint

Vell Cuberes

Waypoint

Casa Miró. Refugi de Cuberes

Waypoint

Trencall a Cuberes

Waypoint

Obaga de Taús

Waypoint

Barranc d'Arcalló

Waypoint

Font de Cuberes

Waypoint

La Collada

Waypoint

Coll Pan

Waypoint

Trencall a la serra de Cuberes

Waypoint

Plafó informatiu

Waypoint

Asfalt-terra

Waypoint

Trinxeres

Waypoint

Santuari d'Esplà

Waypoint

Refugi d'Esplà

Waypoint

Búnquer

Waypoint

Trencall a Gerri de la Sal

Waypoint

Font Beneita

Comments

    You can or this trail