Time  4 hours 30 minutes

Coordinates 7874

Uploaded May 7, 2018

Recorded May 2018

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
1,256 f
215 f
0
8.3
17
33.1 mi

Viewed 261 times, downloaded 5 times

near el Camp de l'Arpa del Clot, Catalunya (España)

Hoy me decido a visitar l’Esglèsia de Santa Maria de Barberà también llamada La Romànica motivado por una ruta (ver aquí) realizada por dos de los mejores beteteros de Wikiloc: chatame1 y mei_fu (mil gracias por compartir).
Para completar la ruta cogemos carrerilla por Collserola y visitamos el Rec Comtal a su paso por el barrio de Vallbona en algunos de sus tramos descubiertos.
Subimos a Collserola por Horta y enseguida nos plantamos en el Coll de La Ventosa.
Tomamos a la derecha la carretera de Les Aigues por Can Rius (PR C-171) para llegarnos al Coll de Canyelles desde donde subimos al Turó d’en Segarra y al Turó de Roquetes, a derecha e izquierda del coll respectivamente.
Pasamos por la Cova Felipe, probablemente una antigua prospección minera situada al pie del Turó de Roquetes, y seguimos el PR C-171 bajando por un complicado sendero que nos lleva directamente hasta Torre Baró.
A la altura del mirador dejamos el PR y bajamos por las callejuelas del barrio de Torre Baró hasta tomar el Carrer de Castelldefels y el puente que cruza las autopistas para llegar al barrio de Vallbona.
Enseguida encontramos un primer tramo descubierto del antiguo Rec Comtal, un canal que ha proveído de agua a Barcelona durante más de mil años.

”El Rec Comtal o Sèquia Comtal (també anomenat Rec de Barcelona i Regomir, deformació de Rec d’en Mir ) és, probablement, una de les infraestructures humanes de la ciutat de Barcelona que més petja ha deixat en l’imaginari barceloní. L’ús i la utilitat que històricament ha tingut en el desenvolupament industrial, agrícola i social dels municipis per on transcorria (Barcelona, però també Montcada i Reixac i les poblacions de Sant Andreu de Palomar i Sant Martí de Provençals abans de ser annexionades per la capital), ha deixat en la memòria de moltes generacions un record que abasta, fins i tot, a persones que no el van conèixer però que n’han sentit parlar tota la vida i l’han vist viu en la toponímia i en la nomenclatura dels carrers de la seva ciutat.”

Hay mucha información en la red sobre esta infraestructura. Aquí tenéis algunos ejemplos:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Rec_Comtal
http://el-rec-comtal.blogspot.com.es/
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/noticies-324/el-rec-comtal-testimoni-viu-de-mil-anys-dhistoria/video/5548162/

Continuamos ruta siguiendo el curso del Rec. Pasamos por el Parc Primer de Maig con su placa fotovoltaica y por el tramo de la acequia que transcurre junto a las vías del tren. En este último tramo, antes de su reciente urbanización, he llegado a ver críos bañándose en el Rec y gente disfrutando alrededor de mesas de picnic como si estuviese en la ribera del río de su pueblo.
Conectamos enseguida con el margen izquierdo del río Besos y pasamos junto a la Casa de les Aigues.

https://www.diba.cat/es/web/mediambient/casa-de-les-aigues

Continuamos por Montcada, seguimos el carril-bici del Polígono de la Ferrería y entramos en el Parc De la Riera de Sant Cugat por Ca la Beguda y el Bosc de Canaletes haciendo un pequeño tramo del Torrent de Sant Iscle antes de llegar a la riera pasando junto a la ermita de Santa Mª de les Feixes entre campos que revientan de verdor.
Seguimos la riera cruzándola por varias passeres hasta llegar a la rotonda que nos permite cruzar la BP-1413 y tomar el carril-bici que sube suavemente por la Avda. de la Ciència y nos lleva hasta la UAB pasando antes junto al Castell de Sant Marçal.
Pasamos por la parte trasera del cuartel de Bombers de Cerdanyola del Vallés y, desviándonos a la derecha, bajamos hasta el Riu Sec que seguimos un tramo hasta conectar con el Parc Central del Vallés.
Desde aquí tomamos la Vía de Sant Oleguer que nos lleva directamente hasta la iglesia de Santa Maria de Barberà también conocida como la Románica.

”L’esglèsia de Santa Maria de Barberà es una construcció romànica de planta de creu llatina amb una sola nau coberta amb volta de canó lleugerament apuntada i tres absis orientats a llevant coberts amb volta de quart d'esfera. Els murs són de carreus de pedra bicolors ben escairats i d'una mida mitjana. Tenen com a únic element decoratiu les bandes llombardes i els arquets cecs al sector de la capçalera. Sobre el braç nord del transsepte s'aixeca el campanar de base rectangular dividit en dos cossos, l'inferior està ornamentat amb arcs cecs i bandes llombardes, sense cap obertura i rematat amb un fris de dents de serra. El cos superior té espitlleres a mitja alçada i finestres dobles al capdamunt, està rematat amb una teulada piramidal. La porta d'accés, situada al mur de ponent, és un doble arc de petites dovelles. Podria no ser la portada original. Al seu interior conservem una de les millors mostres de pintura mural del romànic català conservades in situ. A l'absis central hi ha un Pantocràtor; al del nord trobem un cicle de la troballa i l'exaltació de la Santa Creu. A l'absis sud s'hi representa la vida dels sants Pere i Pau. El programa es completa amb escenes bíbliques i altres motius vegetals. És un dels pocs exemples on els tres absis conserven prou elements com per fer-nos una idea del que fou en època del romànic la iconografia de la capçalera d'un edifici religiós.”

Conseguido nuestro objetivo bajamos hasta el río Ripoll por un pequeño tramo del GR-173 y, desde aquí, todo sencillo: plato grande y a rodar por el Eix del Ripoll y el parque Fluvial del Besós hasta casita.

Salut!
Mountain pass

01 Coll de la Ventosa

Intersection

02 Can Rius - Carretera de les Aigues

Mountain pass

03 Coll de Canyelles

Summit

04 Turó d'en Segarra

Summit

05 Turó de Roquetes

Cave

06 Cova Felipe

Es tracta d’una petita explotació minera, probablement de ferro/baritina situada al Turó de Roquetes
Waypoint

07 Torre Baró

La Torre del Baró o 'Castell de Torre Baró' és un edifici protegit com a bé cultural d'interès local que s'aixeca sobre un dels turons més orientals de la carena de Collserola que dóna al pla de Barcelona. Ha esdevingut la imatge més representativa del barri de Torre Baró. La Torre Baró actual, de 1905, que pren el nom d'una antiga casa del Baró de Pinós, és situada en un replà del Puig de les Roquetes. És una construcció inacabada de tipus neomedieval i formes de castell. Té tres cossos que formen tres torres.
Bridge

08 Pont sobre autopistes

River

09 Rec Comtal

Primer tram descobert que trobem del Rec Comtal a un barri de Vallbona.
Park

10 Parc Primer de Maig

A Vallbona s'ha fet un parc aprofitant el pas del Rec Comtal. Hi ha també una instal.lació fotovoltàica.
Waypoint

11 Pont i Caseta

River

12 Rec Comtal

Tunnel

13 Pas sota el ferrocarril

Waypoint

14 Casa de las Aiguas

Waypoint

15 Polígon Industrial La Ferreria

Waypoint

16 Ca la Beguda

River

17 Torrent de Sant Iscle

Sacred architecture

18 Santa Maria de les Feixes

Waypoint

19 Can Canaletes

Ruins

20 Aqueducte

Park

21 Parc de la Riera de Sant Cugat

Bridge

22 Passera de Guiera

Bridge

23 Passera de Montflorit

Bridge

24 Passera de Can Baiel

Castle

25 Castell de Sant Marçal

Waypoint

26 Universitat Autónoma

Escultures del ADN a la UAB
Intersection

27 A la dreta

River

28 Riu Sec

Park

29 Parc Central del Vallès

Sacred architecture

30 Santa Mª de Barberà - La Romànica

L’esglèsia de Santa Maria de Barberà es una construcció romànica de planta de creu llatina amb una sola nau coberta amb volta de canó lleugerament apuntada i tres absis orientats a llevant coberts amb volta de quart d'esfera.
Intersection

31 A la dreta - GR 173

Prenem el GR-173 a la dreta per baixar al riu Ripoll.
Bridge

32 Pont de Santiga

Pont de Santiga sobre el Ripoll.
Waypoint

33 Molí d'en Santo

La primera notícia documentada de l'existència d'aquest molí correspon a l'any 1660, ja que el dia 14 d'abril Onofre Argemir, el seu propietari, el cedia en arrendament per tres anys a Andreu Sibelli, paperaire de Marsella. Apareix en pergamins amb el nom de molí de Canyadell, nom que comparteix amb el molí d'en Dou. L'existència i funcionament d'aquest molí continuava encara el 8 de novembre de 1790, ja que Oleguer Argemir i Cruells arrendava per cinc anys als paperaires de Sabadell Jaume i Josep Bruxas el mas anomenat de la Font. Es creu que va subministrar paper a l'impressor reial de l'arxiduc Carles. Posteriorment, va ser molí fariner, de pólvora, fàbrica de cartró gris i fàbrica tèxtil auxiliar. L'any 1927 deixà de servir com a molí i actualment acull una granja de cavalls. La família Vidal i Calvo en va fer la darrera reforma. https://bdvcastell.wordpress.com/el-moli-den-santo/
River

34 El Ripoll

Parc Fluvial del Ripoll. Ideal per fer amb bici...
Bridge

35 Pont de Montcada

River

36 Parc Fluvial del Besos

2 comments

 • Photo of chatame1

  chatame1 May 7, 2018

  Como siempre digo, eres el rey de los track fluviales. Buen y entretenido recorrido y más si nos paramos a ver las fotos y explicaciones que aportas ya que haces muchas referencias historicas o de interes sobre los lugares que se visitan en el trazado. Tu explicaciones perfectas y tus tracks siempre fáciles de seguir garantizan una estupenda pedalada.
  Saludos

 • Photo of RofoManus

  RofoManus May 7, 2018

  Gracias chatame1 por tu más que generoso comentario.
  Un abrazo.
  Salud!

You can or this trail