Time  one hour 14 minutes

Coordinates 641

Uploaded October 2, 2017

Recorded October 2017

-
-
1,526 ft
1,217 ft
0
1.2
2.5
4.96 mi

Viewed 656 times, downloaded 12 times

near Almatret, Catalunya (España)

L’Ebre, abraçant l’altiplà d’Almatret, imprimeix el seu segell a la població. El riu sempre ha estat font de vida, espai de lleure i via de comunicació i transport.
També passa pel municipi el GR 99 – Camí Natural de l’Ebre. Aquí s’enllacen les etapes 36 i 37. El seu recorregut, juntament amb el dels miradors d’Almatret, ofereix unes magnífiques vistes del poderós curs d’aigua de la Península.
D’altra banda, a mercè de l’aigua de la pluja i de l’escolament d’aquesta en capes freàtiques, s’ha procurat una bona mostra de basses, cisternes, cadolles, piques, safareigs i pous; alguns ben peculiars i amb valor històric reconegut.
Us convidem a conèixer el riu i altres punts d’aigua que, tots plegats, han permès la vida a Almatret
Fountain

Pou de la vila

Element rellevant del patrimoni cultural d’Almatret, tant per la singular bellesa de la seva estructura com pel vital benefici lliurat a la vila al llarg dels segles. Es tracta d’una imponent construcció excavada a la llera del barranc. Les parets són fetes de maçoneria lligada amb argamassa i té l’accés a l’aigua mitjançant un doble tram d’escales oposades entre si. Complementa l’obra l’alineació dels dotze safareigs monolítics tallats en blocs de gres, memorant l’antic sistema de rentar la roba. És incert l’origen de la seva explotació i, al llarg dels segles, ha experimentat diverses reformes. En són testimoni unes filades de carreus que corresponen a una antiga estructura, així com les dates esculpides en pedra referents a les obres realitzades als segles XVIII i XIX. El Pou de la Vila ja figura documentat en les Ordinacions Municipals de l’any 1558, on es prohibeix (sota pena de multa) abeurar-hi els porcs i fer “brutesa en la pila al cap de la escala del pou”. El trobem situat a la Vall dels Horts, enmig de molts altres pous destinats a regar els horts de les famílies del poble. La vall també ha albergat, en el passat, un molí d’oli i una teuleria.
Fountain

Bassa del pou d'avall

El Pou d’Avall, a cinc-cents metres aigües avall del Pou de la Vila, sembla que es va obrar per abeurar els ramats de bestiar.
Fountain

Pou d'avall

Pou d'avall
Archaeological site

La teuleria

La Teuleria consta de dos forns de teules, actualment mig enrunats, però que encara permeten apreciar les cambres de cocció amb uns murs força gruixuts de maons amb signes de rubefacció.
Archaeological site

La teuleria

La Teuleria consta de dos forns de teules, actualment mig enrunats, però que encara permeten apreciar les cambres de cocció amb uns murs força gruixuts de maons amb signes de rubefacció.
Panorama

Riu Ebre

Riu Ebre
Panorama

Riu Ebre

Riu Ebre
Fountain

Font de Pau de Vilà

Qualsevol surgència d’aigua, per minsa que sigui, és ben aprofitada. Així passa amb la font de Pau de Vilà, situada en un espai més aviat abrupte i de frondosa vegetació. La roca natural que retè l’aigua que aflora serveix de punt d’avituallament als animalons que campen al ras per aquestes contrades, sobretot en temps de sequera.
Waypoint

Cadolla

A tocar de la font, trobem una cadolla de pedra picada. Les cadolles són peces ancestrals del patrimoni rural amb la funció, principalment, d’atreure la caça. Representen un llegat dels temps en els què la subsistència depenia dels recursos més immediats de la natura.
Ruins

Safareig de Casa Jacinto

Dipòsit de grans dimensions, excavat a terra i revestit amb carreus i lloses de pedra rectangular. Fou construït per tal de reservar les aigües pluvials. S’utilitzava per regar, abeurar els animals i per al funcionament del molí d’oli annex. Es creu que data del segle XVIII, quan Almatret s’eixampla a partir del nucli antic i es comencen a edificar els molins d’oli.
Fountain

Bassa d'amunt

Bassa d'amunt
Fountain

La font en homenatge de l'arribada de l'aigua al poble

Conjunt escultòric realitzat per l’escultor Tamarit. La pica és obra d’Antonio Mur “Tonet”, artesà picapedrer local. S’inaugurà el 30 de maig del 1971 per commemorar l’arribada de l’aigua corrent al poble, l’any 1963, amb la conseqüent millora en el confort i el desenvolupament econòmic. L’aigua s’impulsa per bombeig des del riu Ebre fins al pla d’Almatret, salvant un desnivell de 400 m. La figura esculpida damunt la font recorda el sistema tradicional del transport de l’aigua.

Comments

    You can or this trail