Time  3 hours 15 minutes

Coordinates 3160

Uploaded August 1, 2014

Recorded December 2013

-
-
3,050 f
1,837 f
0
5.1
10
20.27 mi

Viewed 3585 times, downloaded 96 times

near Sant Just d'Ardèvol, Catalunya (España)

[CA] Del Miracle a Pinós i MatamargóRuta que remunta la serra de Pinós travessant les suaus planes que caracteritzen l'entorn del Miracle i Su, al municipi de Riner. Un cop s’és al santuari de la Mare de Déu de Pinós, considerat el centre geogràfic de Catalunya, se segueix el fil de la serra cap a ponent i es fa cap al nucli de Matamargó. Remuntant la vall de la riera de Matamargó es retorna a Su i al punt d’inici de l’itinerari. Recorregut especialment recomanable a finals d’hivern, primavera i tardor, quan la nitidesa de l'atmosfera i la verdor de l’herba dels camps augmenten l'atractiu del paisatge. Segons la temporada, el santuari del Miracle disposa de serveis de bar, restaurant i hostatgeria. Cal visitar l'església i el majestuós altar barroc del s. XVIII i fer, a més, el curt recorregut fins a la capella de la Desaparició.
Ruta no senyalitzada.
Des de Solsona es pot arribar al Miracle prenent la carretera C-451 cap al sud, en direcció a Biosca i Torà. A 6 km, a l'alçada de l'Hostal del Boix, es trenca a l’esquerra (SE) per la carretera LV-3002. 6 km després una desviació condueix al santuari per l’antic traçat de la carretera. Es pot aparcar a l’alçada dels edificis disposats a l’entorn de la plaça central.

0,00 km (830 m). Santuari del Miracle, situat en un indret de suaus relleus i àmplies vistes sobre el Prepirineu. Des de l’alçada de la plaça cal prendre la carretera d’accés al conjunt en direcció sud-est, cap a Su i Cardona, seguint els senyals blancs i vermells del GR 7 que no es deixaran fins al santuari de Pinós. Se surt a la carretera principal (0,91 km), que es pren recte. A l'horitzó s'endevina la serra de Pinós i la silueta del santuari.

1,15 km (826 m). Atenció: cal deixar la carretera i prendre una pista a mà esquerra cap a la Carral. Mig quilòmetre enllà hi ha una bifurcació (1,64 km, 828 m); es continua recte, es deixa a la dreta la masia-casa de colònies de la Carral i es travessa un bosquet de pi, roures i alzines. Més endavant se surt al camí Ral de Su, que discorre entre murs de pedra.

2,91 km (805 m). Cruïlla al pla de la Llaüna. Es continua recte, seguint les marques del GR 7 i travessant la pista de l'Avellanosa entre camps i amb un petit marge a la dreta.

3,62 km (805 m). Se surt de nou a la carretera LV-3002, que es pren durant 200 m cap a l'est, en direcció a Su. Encarats a llevant per uns moments, es poden distingir, al fons i llunyans, el massís del Collsacabra, a Osona i, un xic més al sud, el Montseny. Una mica més enllà (3,81 km, 803 m) es deixa la carretera i es pren el vial inicialment asfaltat de la dreta (S) que descendeix cap a Marxant, Espinalgossa i Piulats, sempre coincidint amb el GR 7.

4,92 km (789 m). Bifurcació. Cal continuar recte, per l'esquerra, seguint el Serrat Llarg per la carena i deixant a la dreta el camí d'accés a diversos masos i veïnats. Se segueix el traçat principal, sempre cap al S, seguint el GR 7 i deixant a banda i banda trencalls secundaris.

6,99 km (783 m). Se surt a la carretera de Su a Pinós i Ardèvol. Es continua cap a la dreta (S) deixant enrere els masos de Casacremada i les Planes i la desviació a Ardèvol, que se’n va cap a la dreta (O). Després d'un tram costerut s’arriba al santuari de Pinós.

11,08 km (905 m). Santuari de Pinós i creu de terme. Es recomana de fer un esforç suplementari -0,6 km entre l'anada i la tornada superant una curta rampa- i pujar dalt del turonet que s’aixeca a ponent, on hi ha una rosa dels vents esculpida en pedra que simbolitza el centre geogràfic del Principat. En un dia clar es pot veure el poble de Pinós, la plana del Bages i el perfil inconfusible de Montserrat darrere de la serra de Castelltallat, la silueta del Montsec a la Noguera, els Pirineus i el Pre-pirineu, el Collsababra a Osona i el Montseny.

Es retorna al santuari, on hi ha servei de bar i restaurant. El conjunt té l’origen en una capella dedicada a santa Maria per l’orde dels templers al s. XIII, una devoció que va revifar al s. XVI. Al mes de juny s'hi celebra una popular fira de productes artesans.

Deixant els edificis del santuari i el GR 7 a mà dreta, es continua el recorregut enfilant la serra de Pinós cap a l'est. De seguida es deixa a mà dreta la pista que du a Vallmanya. Es continua carena amunt, en direcció a Llobet, passant a frec de la torre de vigilància forestal.

14,28 km (868 m). Coll de Passaportella, cruïlla de camins, al costat d'una petita bassa natural. Es deixen dos camins a l'esquerra i un a la dreta i es continua recte (E i, després, NE) seguint el fil de la serra. Després d'un llarg descens, la serra fa un tomb a la dreta (E i, després, SE). Davant es veu Sant Pere de Matamargó i a l'esquerra, a la fondalada, el llogaret de Torrescassana. Ja a tocar de l’església es desemboca en l’àmplia pista d’accés a l’edifici des de les Cases de Matamargó, situades a l’altra banda del promontori.

18,62 km (641 m). Església de Sant Pere de Matamargó, ara pertanyent al municipi de Pinós. Edificació barroca d'origen romànic reconstruïda al s. XVII. Indret documentat l'any 1010, amb castell esmentat el 1086 vinculat a la casa de Cardona. Es desfà el camí fins a l'encreuament anterior, on ara caldrà seguir recte, deixant a l’esquerra el camí d'arribada i a la dreta la pista a les Cases de Matamargó. La pista baixa decididament, fa un revolt a la dreta i travessa la riera de Matamargó, el punt més baix del recorregut. Atenció a la propera desviació!

19,75 km (565 m). Cal prendre un trencall a l'esquerra que gira cap a ponent seguint la riera en sentit ascendent. Es deixa a la dreta la pista principal que es dirigeix a Torrescassana i a la carretera de Su. Se seguirà el fons de la vall parant compte als trencalls i als filats de bestiar. Es deixen a l'esquerra les restes del molí de Duarri (21,08 km, 605 m) i, més endavant, a la dreta (21,29 km) l’accés a les cases de Duarri. Es travessa la riera, que ara es mantindrà a la dreta, i se segueix el curs de l’aigua ignorant trencalls a banda i banda. A l'altra banda de la riera, dalt d'un turó, es veu el nucli de Fornells.

22,94 km (645 m). Bifurcació en un revolt a la dreta: es deixa un trencall a l’esquerra, es creua la riera i s’emprèn una pujada que desemboca als camins d’accés a Fornells (23,52 i 23,61 km, a 683 m), que es deixen a la dreta. Es continua recte, ara planerament, deixant, 80 m més enllà, un altre trencall a la dreta. L’itinerari, encarat al N, va girant a ponent i, després, al SO. Es desemboca al camí de Miralles i Sant Andreu (24,55 km, 692 m) i es continua recte, cap al SO.

24,97 km (670 m). Trencall de can Miralles, al costat de l’ermita de Sant Andreu; es tomba a la dreta per un caminet que baixa cap a la riera deixant a l’esquerra la imponent masia fortificada. De seguida es deixa un trencall a l'esquerra i, més enllà, un altre a la dreta. Es gira a l'esquerra, es creua la riera de Matamargó (25,30 km, 664 m) i, tot seguit, es pren una desviació cap a la dreta (O) tot iniciant una remuntada.

25,90 km (722 m). Cal Xeremina i pista de Su; final de la pujada. Es continua cap a la dreta (N) passant arran de la casa. Se surt a la carretera de Su a Pinós i Ardèvol (26,68 km, 724 m), que cal seguir cap a la dreta per entrar a Su.

27,30 km (726 m). Su; pertany a l’actual municipi de Riner. Val la pena de fer una ràpida visita als voltants de l'església de Santa Maria, on destaquen la casa fortificada de Cal Vendrell –residència dels antics castlans de l’indret–, i els carrerons d’origen medieval. Se surt del poble pel costat del cementiri prenent la carretera LV-3002 cap a l’esquerra (NE) en direcció al Miracle. Al cap d'1,5 km es retroba el GR 7 i el camí de l'anada, que ara cal desfer en direcció contrària.

32,63 km (830 m). Santuari del Miracle, final de la ruta.
Més informació

[ES] Del Miracle a Pinós y MatamargóRuta que remonta la sierra de Pinós atravesando las suaves llanuras que caracterizan el entorno del Miracle y Su, en el municipio de Riner. Llegados al santuario de la Mare de Déu de Pinós, considerado el centro geográfico de Cataluña, se sigue el hilo de la sierra hacia poniente y se hace hacia el núcleo de Matamargó. Remontando el valle del arroyo de Matamargó se vuelve a Su y el punto de inicio del itinerario. Recorrido especialmente recomendable a finales de invierno, primavera y otoño, cuando la nitidez de la atmósfera y el verdor de la hierba de los campos aumentan el atractivo del paisaje. Según la temporada, el santuario del Miracle dispone de servicios de bar, restaurante y hospedería. Hay que visitar la iglesia y el majestuoso altar barroco del s. XVIII y hacer, además, el corto recorrido hasta la capilla de la Desaparició.
Ruta no señalizada.
Desde Solsona se puede llegar al Miracle tomando la carretera C-451 hacia el sur, en dirección a Biosca y Torà. A 6 km, a la altura del Hostal del Boix, se gira a la izquierda (SE) por la carretera LV-3002. 6 km después una desviación conduce al santuario por el antiguo trazado de la carretera. Se puede aparcar en la altura de los edificios dispuestos en torno a la plaza central.

0,00 km (830 m). Santuario del Miracle, situado en un lugar de suaves relieves y amplias vistas sobre el Prepirineo. Desde la altura de la plaza hay que tomar la carretera de acceso al conjunto en dirección sureste, hacia Su y Cardona, siguiendo las señales blancas y rojas del GR 7 que no se dejarán hasta el santuario de Pinós. Se sale a la carretera principal (0,91 km), que se toma recto. En el horizonte se adivina la sierra de Pinós y la silueta del santuario.

1,15 km (826 m). Atención: hay que dejar la carretera y tomar una pista a mano izquierda hacia la Carral. Medio kilómetro más adelante hay una bifurcación (1,64 km, 828 m); se sigue recto, se deja a la derecha la masía-casa de colonias de la Carral y se atraviesa un bosque de pino, robles y encinas. Más adelante se sale al camino Real de Su, que discurre entre muros de piedra.

2,91 km (805 m). Cruce en el llano de la Llaüna. Se sigue recto, siguiendo las marcas del GR 7 y atravesando la pista del Avellanosa entre campos y con un pequeño margen a la derecha.

3,62 km (805 m). Se sale de nuevo a la carretera LV-3002, que se toma durante 200 m hacia el este, en dirección a Su. Encarados a levante por unos momentos, se pueden distinguir, al fondo y lejanos, el macizo del Collsacabra, en Osona y, un poco más al sur, el Montseny. Un poco más allá (3,81 km, 803 m) se deja la carretera y se toma el vial inicialmente asfaltado de la derecha (S) que desciende hacia Marxant, Espinalgossa y Piulats, siempre coincidiendo con el GR 7.

4,92 km (789 m). Bifurcación. Hay que seguir recto, por la izquierda, siguiendo el Serrat Llarg por la cresta y dejando a la derecha el camino de acceso a varios caseríos y vecindarios. Se sigue el trazado principal, siempre hacia el S, siguiendo el GR 7 y dejando a ambos lados desvíos secundarios.

6,99 km (783 m). Se sale a la carretera de Su en Pinós i Ardèvol. Se continúa hacia la derecha (S) dejando atrás los caseríos de Casacremada y Les Planes y la desviación a Ardèvol, que se va hacia la derecha (O). Después de un tramo empinado se llega al santuario de Pinós.

11,08 km (905 m). Santuario de Pinós y cruz del término. Se recomienda hacer un esfuerzo suplementario -0,6 km entre la ida y la vuelta superando una corta rampa- y subir al cerro que se levanta al oeste, donde hay una rosa de los vientos esculpida en piedra que simboliza el centro geográfico del Principado. En un día claro se puede ver el pueblo de Pinoso, la llanura del Bages y el perfil inconfundible de Montserrat detrás de la sierra de Castelltallat, la silueta del Montsec en la Noguera, los Pirineos y el Prepirineo, el Collsababra en Osona y el Montseny.

Se vuelve al santuario, donde hay servicio de bar y restaurante. El conjunto tiene su origen en una capilla dedicada a Santa Maria por el orden de los templarios en el s. XIII, una devoción que reavivó en el s. XVI. En el mes de junio se celebra una popular feria de productos artesanos.

Dejando los edificios del santuario y el GR 7 a mano derecha, se continúa el recorrido subiendo la sierra de Pinós hacia el este. Enseguida se deja a mano derecha la pista que lleva a Vallmanya. Se continúa cresta arriba, en dirección a Llobet, pasando muy cerca de la torre de vigilancia forestal.

14,28 km (868 m). Coll de Passaportella, cruce de caminos, al lado de una pequeña balsa natural. Se dejan dos caminos a la izquierda y otro a la derecha y se sigue recto (E y, después, NE) siguiendo el hilo de la sierra. Después de un largo descenso, la sierra hace un giro a la derecha (E y, después, SE). Enfrente se ve Sant Pere de Matamargó y a la izquierda, en la hondonada, la aldea de Torrescassana. Ya cerca de la iglesia se desemboca a la amplia pista de acceso al edificio desde las Casas de Matamargó, situadas al otro lado del promontorio.

18,62 km (641 m). Iglesia de Sant Pere de Matamargó, ahora perteneciente al municipio de Pinós. Edificación barroca de origen románico reconstruida en el s. XVII. Lugar documentado en el año 1010, con castillo mencionado en 1086 vinculado a la casa de Cardona. Se deshace el camino hasta el cruce anterior, donde ahora habrá que seguir recto, dejando a la izquierda el camino de llegada ya la derecha la pista a las Casas de Matamargó. La pista baja decididamente, hace una curva a la derecha y cruza el torrente de Matamargó, el punto más bajo del recorrido. Atención a la próxima desviación!

19,75 km (565 m). Hay que tomar un desvío a la izquierda que gira hacia poniente siguiendo el arroyo en sentido ascendente. Se deja a la derecha la pista principal que se dirige a Torrescassana y a la carretera de Su. Se seguirá el fondo del valle con cuidado a los desvíos y a los hilados de ganado. Se dejan a la izquierda los restos del molino de Duarri (21,08 km, 605 m) y, más adelante, a la derecha (21,29 km) el acceso a las casas de Duarri. Se cruza el torrente, que ahora se mantendrá a la derecha, y se sigue el curso del agua ignorando desvíos a ambos lados. Al otro lado del arroyo, sobre una colina, se ve el núcleo de Fornells.

22,94 km (645 m). Bifurcación en una curva a la derecha: se deja un desvío a la izquierda, se cruza el torrente y se emprende una subida que desemboca en los caminos de acceso a Fornells (23,52 y 23,61 km, a 683 m), que se dejan a la derecha. Se sigue recto, ahora fácilmente, dejando, 80 metros más allá, otro desvío a la derecha. El itinerario, encarado al N, va girando a poniente y, después, al SO. Se desemboca en el camino de Miralles y Sant Andreu (24,55 km, 692 m) y se sigue recto, hacia el SO.

24,97 km (670 m). Desvío de Can Miralles, junto a la ermita de San Andreu; se gira a la derecha por un camino que baja hacia el torrente dejando a la izquierda la imponente masía fortificada. Enseguida se deja un desvío a la izquierda y, más allá, otro a la derecha. Se gira a la izquierda, se cruza el torrente de Matamargó (25,30 km, 664 m) y, a continuación, se toma una desviación hacia la derecha (O) iniciando una remontada.

25,90 km (722 m). Cal Xeremina y pista de Su; final de la subida. Se continúa hacia la derecha (N) pasando cerca de la casa. Se sale a la carretera de Su a Pinós i Ardèvol (26,68 km, 724 m), que hay que seguir hacia la derecha para entrar en Su.

27,30 km (726 m). Su; pertenece al actual municipio de Riner. Vale la pena hacer una rápida visita a los alrededores de la iglesia de Santa Maria, donde destacan la casa fortificada de Cal Vendrell -residencia de los antiguos castellanos del lugar-, y los callejones de origen medieval. Se sale del pueblo por el lado del cementerio tomando la carretera LV-3002 hacia la izquierda (NE) en dirección al Miracle. Al cabo de 1, 5 km se reencuentra el GR 7 y el camino de ida, que ahora hay que deshacer en dirección contraria.

32,63 km (830 m). Santuario del Miracle, final de la ruta.
Más información
Font: Generalitat de Catalunya, 31/12/2013

Waypoint

Sant Pere de Matamargó

Waypoint

Can Miralles

Waypoint

Molí de Duarri

Waypoint

Molí de Fornells

Waypoint

Rosa dels Vents

Waypoint

Santuari de Pinós

Waypoint

Nucli antic de Su

Waypoint

Capella de la Desaparició

Waypoint

Santuari del Miracle

Waypoint

Casa de colònies de La Carral

Waypoint

Riera de Matamargó

Waypoint

Riera de Matamargó

Waypoint

Fornells

Waypoint

Ermita de Sant Andreu

Waypoint

Cal Xeremina

Comments

    You can or this trail