Time  2 hours 45 minutes

Coordinates 1837

Uploaded July 24, 2014

Recorded December 2013

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
1,293 f
482 f
0
3.5
7.1
14.19 mi

Viewed 2997 times, downloaded 141 times

near Sant Celoni, Catalunya (España)

[CA] De Sant Celoni a Santa Magdalena per Santa Maria i Sant Esteve de PalautorderaRecorregut per l'alta vall de la Tordera que discorre entre Sant Celoni i l’ermita de Santa Magdalena, al terme de Fogars de Montclús, ja en els límits del Parc Natural del Montseny. Itinerari entretingut, amb múltiples al·licients paisatgístics i arquitectònics, que es pot adaptar a les necessitats de cada moment. Entre Sant Celoni i Sant Esteve de Palautordera s’utilitza un itinerari per a bicicletes. El recorregut inclou un pas a gual de la Tordera després de la visita al castell de Montclús. Si hi ha hagut pluges fortes recents, el pas pot resultar complicat de fer sense mullar-se. Per això cal estar informat sobre el cabal del riu.
Ruta senyalitzada parcialment.
El punt de sortida de l'itinerari és a l’estació de tren de Sant Celoni, comunicada per diverses línies de Rodalia i de mig recorregut (R2 Nord, R11). Amb automòbil s’hi pot arribar per la sortida 11 de l’autopista E-15/AP-7 o per la carretera C-35.

0,00 km (149 m). Sant Celoni. Plaça de l’Estació, davant de l’estació de tren. Se surt en direcció SO pel carrer de Mossèn Jacint Verdaguer, deixant l’estació a l’esquerra. Es travessa el carrer del Doctor Trueta (atenció al trànsit perquè coincideix amb la carretera d’entrada a Sant Celoni). Es continua recte pel carrer de Lluís Companys i es desemboca al parc i al passeig dels Enamorats, on s’agafa el carril per a bicicletes que se seguirà ininterrompudament fins a Sant Esteve de Palautordera.

Se surt del casc urbà de Sant Celoni, es travessen per sobre les línies de tren Barcelona-Cervera de la Merenda i la d’alta velocitat, es passa el riu de la Tordera (4,07 km, 196 m), on cal fixar-se amb el pont vell de ferro que hi ha a l’esquerra (SE) i s’entra a Santa Maria de Palautordera, que es travessa de sud-est a nord-est.

5,38 km (225 m). Es passa pel costat de l’ermita del Remei, a la sortida del terme de Santa Maria, que es pot visitar ara o a la tornada. Immediatament s’entra a Sant Esteve. L’ermita del Remei té el seu origen en una antiga capella dedicada a Sant Sebastià, situada a l’altra banda de carretera (E), que encara es conserva. L’actual edifici es va acabar de bastir el 1803 amb estil barroc-neoclàssic i ha gaudit de la devoció popular dels pobles de l’entorn.

5,50 km (228 m). Sant Esteve de Palautordera. Abans de la rotonda d’entrada a la població cal girar a la dreta (NE) per l’avinguda de Lluís Companys. Ara o després cal anar a veure l’església de Sant Esteve, situada 110 m enllà, a l’altra banda de l’avinguda, i el nucli antic de la població.

Seguint l’avinguda se surt al carrer de Joaquim Blume, on es gira a la dreta resseguint la zona esportiva i el camp de futbol de Sant Esteve. Se surt del poble, es creua la Tordera (6,20 km, 210 m), es passa pel costat de les instal·lacions del Circ Cric –Centre de Recerca de les Arts del Circ–, es gira a la dreta (SE) i, després, a l’esquerra (NE) deixant dos trencalls a la dreta. S’emprèn una pujada llarga i constant, mai gaire costeruda, que segueix la carena de la serra de Can Vilatort.

Sempre pel fil del serrat i en direcció N, amb bona vista sobre els faldars meridionals del Montseny i la vall de Mosqueroles, es passa pel costat de diverses masies. A l’alçada de can Jeroni (9,00 km, 373 m) el camí fa una ziga-zaga a l’esquerra. Immediatament després hi ha una bifurcació.

9,08 km (376 m). Trencall a l’esquerra per on després es baixarà. Es continua recte (N), cap a l’església de Santa Magdalena, ben aviat visible al nord, a l’altra banda dels conreus que ocupen el pla de Santa Magdalena.

9,44 km (394 m). Santa Magdalena de Mosqueroles, en el terme de Fogars de Montclús. Edifici romànic de tres naus amb la façana reformada, antic monestir erigit entre els s. XI i XII per monjos procedents de Sant Marçal, de dalt del Montseny. La part destinada als habitacles i dependències està enrunada. Es torna enrere fins a la desviació que ara es trobarà abans de can Jeroni.

9,80 km (376 m). Trencall a la dreta que, amb forta baixada, a cops amb terreny una mica irregular a causa de l’erosió (atenció a les frenades), du fins al fons de la vall.

10,60 km (253 m). Final de la baixada i camí de pujada al castell de Montclús. Aquest tram s’haurà de fer a peu deixant les bicicletes en aquest lloc, o una mica més amunt.

11,07 km (332 m. Castell de Montclús, també conegut com a castell dels Moros, erigit sobre la base d’un poblat ibèric. En bona part enrunat, però consolidat, va ser el centre de la baronia de Montclús, amb jurisdicció sobre diverses parròquies de l’entorn. Va pertànyer als senyors de Montseny, Montclús i Cabrera. La torre circular i una sala adjunta daten del s. X. La resta de construccions daten de la baixa edat mitjana (s. XIII-XIV).

Es desfà el recorregut i es passa la Tordera (11,65 km, 250 m). A l’altra banda es pren la pista que puja amb força cap a l’esquerra (S). Atenció: si hi ha hagut pluges fortes el pas pot resultar complicat. Per això cal estar informat sobre el cabal del riu.

11,80 km (264 m). Can Marc, centre eqüestre i hípica. Hi ha una bifurcació a la dreta; després es tornarà fins a aquest punt. Ara es continua recte; 400 m després s’és davant de l’església de Santa Margarida, centre del barri del mateix nom i punt final de l’itinerari en bicicleta provinent de Sant Celoni. Es torna a la bifurcació de can Marc (12,60 km) i ara es gira cap a l’esquerra (NO). D’aquí i fins al castell de Fluvià se seguiran els senyals del Camí (placa vermella i logotip blanc) que ja s’havia trobat a l’entrada del camí del castell. Es passa entre cases i torres residencials deixant un trencall a l’esquerra que porta a la carretera (12,80 km). Es continua cap al NO, es fa una ziga-zaga i, travessant la plana de Santa Margarida cap a ponent s’arriba a la carretera BV-5301.

13,67 km (285 m). Carretera de Sant Esteve de Palautordera al poble de Montseny i Collformic BV-5301. Es travessa i es continua per l’altra banda.

14,05 km (301 m). Castell de Fluvià, casa forta documentada des de 1154 i registrada com a patrimoni de bé artístic nacional. Església romànica del segle X. El conjunt, actualment una granja-escola, està dedicat a casa de colònies.

Es gira a l’esquerra (S), es passa pel costat del camp de futbol del castell i s’arriba a una bifurcació. Es continua cap a la dreta, es deixa un trencall a la dreta i s’entra al bosc. Més enllà, es travessa una pista que comunica el vessant obac de la vall amb la carretera (14,19 km) i es continua recte, sempre cap al S. Més avall (14,89 km) es travessa la pista d’accés a la urbanització Els Refugis del Montseny. Seguint el curs de la riera de Vallmanya, amb alguna ziga-zaga, s’entra a la zona residencial de Can Martí de Sant Esteve de Palautordera. Recte avall, seguint el carrer de Sant Elies, es fa cap a l’escola pública Vallmanya, on es gira a l’esquerra.

17,12 km (229 m). S’accedeix a la rotonda d’entrada a Sant Esteve de Palautordera, on es troba el recorregut de l’anada, que es seguirà fins a Sant Celoni.

22,85 km (149 m). Sant Celoni. Plaça de l’Estació. Final del recorregut.
Més informació

[ES] De Sant Celoni a Santa Magdalena por Santa Maria y Sant Esteve de PalautorderaRecorrido por el alto valle del Tordera que discurre entre Sant Celoni y la ermita de Santa Magdalena, en el término de Gualba, ya en los límites del Parque Natural del Montseny. Itinerario entretenido, con múltiples alicientes paisajísticos y arquitectónicos, que se puede adaptar a las necesidades de cada momento. Entre Sant Celoni y Sant Esteve de Palautordera utiliza un itinerario para bicicletas. El recorrido incluye un paso a vado del Tordera tras la visita al castillo de Montclús. Si ha habido lluvias fuertes recientes, el paso puede resultar complicado de hacer sin mojarse. Por eso hay que estar informado sobre el caudal del río.
Ruta señalizada parcialmente.
El punto de partida del itinerario es en la estación de tren de Sant Celoni, comunicada por varias líneas de Rodalies y de medio recorrido (R2 Nord, R11). En automóvil se puede llegar por la salida 11 de la autopista E-15/AP-7 o por la carretera C-35.

0,00 km (149 m). Sant Celoni. Plaza de la Estació, frente a la estación de tren. Se sale en dirección SO por la calle Mossèn Jacint Verdaguer, dejando la estación a la izquierda. Se cruza la calle del Doctor Trueta (atención al tráfico porque coincide con la carretera de entrada a Sant Celoni). Se sigue recto por la calle de Lluís Companys y se desemboca en el parque y el paseo de los Enamorats, donde se toma el carril para bicicletas que se seguirá ininterrumpidamente hasta Sant Esteve de Palautordera.

Se sale del casco urbano de Sant Celoni, se atraviesan por sobre las líneas de tren Barcelona-Cervera de la Merenda y la de alta velocidad, se pasa el río de la Tordera (4,07 km, 196 m), donde hay que fijarse con el puente viejo de hierro que hay a la izquierda (sE) y se entra en Santa Maria de Palautordera, que se atraviesa de sureste a noreste.

5,38 km (225 m). Se pasa junto a la ermita del Remei, a la salida del término de Santa Maria, que se puede visitar ahora o a la vuelta. Inmediatamente se entra a Sant Esteve. La ermita del Remei tiene su origen en una antigua capilla dedicada a Sant Sebastià, situada al otro lado de la carretera (E), que todavía se conserva. El actual edificio se terminó de construir en 1803 con estilo barroco-neoclásico y ha disfrutado de la devoción popular de los pueblos del entorno.

5,50 km (228 m). Sant Esteve de Palautordera. Antes de la rotonda de entrada a la población hay que girar a la derecha (NE) por la avenida de Lluís Companys. Ahora o después hay que ir a ver la iglesia de Sant Esteve, situada 110 m más allá, al otro lado de la avenida, y el núcleo antiguo de la población.

Siguiendo la avenida se sale a la calle de Joaquim Blume, donde se gira a la derecha siguiendo la zona deportiva y el campo de fútbol de Sant Esteve. Se sale del pueblo, se cruza la Tordera (6,20 km, 210 m), se pasa junto a las instalaciones del Circ Cric –Centro de Investigación de las Artes del Circo–, se gira a la derecha (SE) y, después, a la izquierda (NE) dejando dos desvíos a la derecha. Se emprende una subida larga y constante, nunca demasiado empinada, que sigue la cresta de la sierra de Can Vilatort.

Siempre por el hilo de la sierra y en dirección N, con buena vista sobre los faldones meridionales del Montseny y el valle de Mosqueroles, se pasa junto a varias casas. A la altura de Can Jeroni (9,00 km, 373 m) el camino hace un zigzag a la izquierda. Inmediatamente después hay una bifurcación.

9,08 km (376 m). Desvío a la izquierda por donde luego se bajará. Se sigue recto (N), hacia la iglesia de Santa Magdalena, pronto visible al norte, al otro lado de los cultivos que ocupan el plan de Santa Magdalena.

9,44 km (394 m). Santa Magdalena de Mosqueroles, en el término de Fogars de Montclús. Edificio románico de tres naves con la fachada reformada, antiguo monasterio erigido entre los s. XI y XII por monjes procedentes de Sant Marçal, encima del Montseny. La parte destinada a los habitáculos y dependencias está en ruinas. Se vuelve atrás hasta la desviación que ahora se encontrará antes de Can Jeroni.

9,80 km (376 m). Desvío a la derecha que, con fuerte bajada, a veces con terreno algo irregular debido a la erosión (atención a los frenos), lleva hasta el fondo del valle.

10,60 km (253 m). Final de la bajada y camino de subida al castillo de Montclús. Este tramo se deberá hacer a pie dejando las bicicletas en este lugar, o un poco más arriba.

11,07 km (332 m. Castillo de Montclús, también conocido como Castillo de los Moros, erigido sobre la base de un poblado ibérico. En buena parte en ruinas, pero consolidado, fue el centro de la baronía de Montclús, con jurisdicción sobre varias parroquias del entorno. perteneció a los señores de Montseny, Montclús y Cabrera. la torre circular y una sala adjunta datan del s. X. el resto de construcciones datan de la baja edad media (s. XIII-XIV).

Se deshace el recorrido y se pasa la Tordera (11,65 km, 250 m). En el otro lado se toma la pista que sube con fuerza hacia la izquierda (S). Atención: si ha habido lluvias fuertes el paso puede resultar complicado. Por eso hay que estar informado sobre el caudal del río.

11,80 km (264 m). Can Marc, centro ecuestre y hípica. Hay una bifurcación a la derecha; después se volverá hasta este punto. Ahora se sigue recto; 400 m después se es frente a la iglesia de Santa Margarida, centro del barrio del mismo nombre y punto final del itinerario en bicicleta proveniente de Sant Celoni. Se vuelve a la bifurcación de Can Marc (12,60 km) y ahora se gira hacia la izquierda (NO). De aquí y hasta el castillo de Fluvià se seguirán las señales del Camí (placa roja y logotipo blanco) que ya se había encontrado en la entrada del camino del castillo. Se pasa entre casas y torres residenciales dejando un desvío a la izquierda que lleva a la carretera (12,80 km). Se continúa hacia el NO, se hace un zigzag y, atravesando la llanura de Santa Margarida hacia poniente se llega a la carretera BV-5301.

13,67 km (285 m). Carretera de Sant Esteve de Palautordera al pueblo de Montseny y Collformic BV-5301. Se cruza y se continúa por el otro lado.

14,05 km (301 m). Castillo de Fluvià, documentada desde 1154 y registrada como patrimonio artístico nacional. Iglesia románica del siglo X. El conjunto, actualmente una granja-escuela, está dedicado a casa de colonias.

Se gira a la izquierda (S), se pasa junto al campo de fútbol del castillo y se llega a una bifurcación. Se continúa hacia la derecha, se deja un desvío a la derecha y entra en el bosque. Más allá, se cruza una pista que comunica la vertiente umbría del valle con la carretera (14,19 km) y se sigue recto, siempre hacia el S. Más abajo (14,89 km) se cruza la pista de acceso a la urbanización Els Refugis del Montseny. Siguiendo el curso del arroyo de Vallmanya, con algún zigzag, se entra en la zona residencial de Can Martí, ya en Sant Esteve de Palautordera. Más abajo, siguiendo la calle de Sant Elies, se llega a la escuela pública Vallmanya, donde se gira a la izquierda.

17,12 km (229 m). Se accede a la rotonda de entrada a Sant Esteve de Palautordera, donde se encuentra el recorrido de la ida, que se seguirá hasta Sant Celoni.

22,85 km (149 m). Sant Celoni. Plaza de la Estació. Final del recorrido.
Más información

Font: Generalitat de Catalunya, 31/12/2013

Waypoint

Castell de Fluvià

Waypoint

Sant Esteve de Palautordera

Waypoint

Castell de Montclús

Waypoint

Pas a gual de la Tordera

Waypoint

Camí del Castell

Waypoint

Santa Margarida

Waypoint

Santa Magdalena

Waypoint

Trencall de baixada

Waypoint

Itinerari ciclista

Waypoint

Plaça de l'Estació

Waypoint

Pont de Ferro

Waypoint

El Remei

Waypoint

Santa Maria de Palautordera

1 comment

 • Photo of Soy_Rosa

  Soy_Rosa Jun 9, 2019

  I have followed this trail  verified  View more

  Preciosa ruta, en especial por el Castell de Montclús y la Ermita. Fácil de seguir. Sin duda, la recomiendo 👍

You can or this trail