-
-
2,774 f
2,230 f
0
3.4
6.8
13.6 mi

Viewed 14 times, downloaded 0 times

near Ripoll, Catalunya (España)

Pedalada per l'antiga via verda que segueix el traçat de l'antic ferrocarril que s'anomena ramal de Sant Joan i que en realitat no era un ramal.

En els seus orígens, l'explotava la societat: "Ferrocarril i Minas de San Juan" per donar sortida als carbons de bona qualitat encara que de menor quantitat de les mines d'Ogassa. Posteriorment va passar a la companyia Norte que va ser la titular de la línia Barcelona-Ripoll-Sant Joan de les Abadesses. El Ripoll-Puigcerdà o Transpirinenc va venir molt després i era explotat per l'Estat. Pels pals de la catenària s'endevinava, fins al final, aquesta circumstància.
Sortia de Ripoll, per la dreta, tot seguint el curs del Ter. Cap a 1970 la via arribava fins al carregador d'Ogassa (estació de Torralles i que és on acabarem la pedalada), ja fora de servei i en estat d'abandó igual que el trenet usat, com a llançadora, per a la càrrega de carbó. Per aquella època es va aixecar la via entre Sant Joan i l'esmentat carregador que mai s'havia arribat a electrificar. Des d'Ogassa el mineral arribava a Torralles per mitjà d'una línia de via de 600 mm servida per vagonetes.
El servei de viatgers tenia origen i final a Sant Joan. L'explotació sempre va ser la mateixa: El tren que arribava a Ripoll des de Barcelona era tallat i els cotxes del davant continuaven fins a Sant Joan, mentre que els de cua anaven cap a Puigcerdà o la Tor de Querol. Si era un tren correu amb màquina i vagons, la màquina que venia de Barcelona anava cap a Sant Joan i al davant de la part del darrera del tren s'hi enganxava una màquina de muntanya que permetia fer el trajecte, encara molt costerut i difícil, que va fins la Cerdanya.

Comments

    You can or this trail