Download

Distance

15.75 mi

Elevation gain

427 ft

Technical difficulty

Moderate

Elevation loss

427 ft

Max elevation

538 ft

Trailrank

38 4

Min elevation

288 ft

Trail type

Loop
 • Photo of De Bescanó a Sant Gregori i Bonmatí
 • Photo of De Bescanó a Sant Gregori i Bonmatí
 • Photo of De Bescanó a Sant Gregori i Bonmatí

Time

one hour 45 minutes

Coordinates

1611

Uploaded

April 25, 2014

Recorded

December 2006
 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
Share
-
-
538 ft
288 ft
15.75 mi

Viewed 2381 times, downloaded 51 times

near Bescanó, Catalunya (España)

[CA] De Bescanó a Sant Gregori i BonmatíBonica i assequible excursió pels municipis de Bescanó, Sant Gregori i Sant Julià del Llor i Bonmatí que per la plana, amb els seus masos i conreus, i tenint les serres de les Gavarres, Rocacorba i els cingles de Sant Roc de decorat de fons, permet descobrir l'ambient que envolta el riu Ter i la particular arquitectura de l'aigua, amb les antigues colònies tèxtils i les singulars centrals hidroelèctriques. Cal parar atenció a les possibles crescudes del Ter al seu pas per Bescanó.
Ruta senyalitzada parcialment.
Per arribar al punt de sortida de la ruta, l'antiga estació del carrilet a Bescanó, des de Girona cal dirigir-se cap a Salt i a Anglès per la N-141 i, abans d'entrar a Bescanó, després de la gasolinera i el giratori, tombar a la dreta per accedir-hi. També es pot deixar el cotxe a l'aparcament del supermercat a l'esquerra de la carretera, a l'alçada de l'esmentada estació.

0,00 km (97 m). Estació del carrilet a Bescanó. Situats a la Via Verda, davant l'antiga estació, cal sortir en direcció E cap a Salt i Girona deixant enrere el poble.

0,82 km (96 m). Bifurcació. Es pren l'opció de l'esquerra (NE) deixant la Via Verda i baixant.

0,90 km (88 m). Bifurcació. Es pren un camí novament a l'esquerra (NE) en direcció a Sant Gregori deixant la variant de la Via Verda. Es travessa el riu Ter per un gual.

1,57 km (94 m). En una arbreda, es gira a la dreta (NO).

1,81 km (96 m). Bifurcació. Es tomba a la dreta en direcció N cap a Sant Gregori (més tard, se seguirà pel trencall de l'esquerra).

2,44 km (107 m). Sant Bartomeu. És un mas amb una petita ermita al costat del paller. Durant aquest tram, es tenen vistes molt obertes a les Gavarres, el santuari dels Àngels i Girona.

2,70 km (105 m). Bifurcació. Es fa un gir a la dreta de 90 graus (E) per un camí asfaltat en direcció al nucli urbà de Sant Gregori (més tard, es tornarà pel trencall de l'esquerra). Per aquest camí veïnal, entre camps de cultius i masos escampats, s'arriba a Sant Gregori després de creuar el riu de Llémena per un pont.

4,10 km (91 m). Piscines i camps d'esports municipals de Sant Gregori. Des d'aquí, també es podria començar l'itinerari. Es continua cap al N.

4,54 km (99 m). Es tomba a l'esquerra (O) pel carrer de Baix.

5,82 km (101 m). S'arriba al vial que porta al veïnat de l'Església: cal prendre'l a l'esquerra (SO/O).

6,35 km (105 m). Una vegada al veïnat, se segueix recte (O) per passar per davant de la seva curiosa església, de diversos volums i dos campanars, del s. XVI, d'origen romànic i esmentada ja l'any 882. S'envolta el temple i després se segueix a la dreta (S/SE) en direcció al castell de Sant Gregori.

6,90 km (112 m). Es passa a tocar del casal dels Margarit, més conegut com a castell de Sant Gregori, originàriament una casa pairal d'aquesta important família que després es convertí en casal fortificat (s. XIV).

8,18 km (105 m). Punt de coincidència amb el recorregut d'anada a Sant Gregori (per on s'ha passat al km 2,70 del recorregut). Es passa novament per Sant Bartomeu i es torna a la cruïlla del punt quilomètric 1,81, on ara caldrà seguir per la dreta (SO) descrivint una ampla corba.

9,51 km (96 m). Se segueix recte (O) pel camí de terra pel costat del riu Ter (per la dreta es pujaria a Sant Grau).

10,11 km (114 m). Bifurcació. Cal seguir davallant pel trencall de l'esquerra (NO i després SE) vora el riu. Es deixen unes granges a la dreta (N) i s'avança ràpidament per una pista ampla i planera en molt bon estat.

13,50 km (115 m). Al pla d'en Casals, en una zona de plantacions d'arbres de ribera, es tomba 90 graus a la dreta (N). Després es gira a l'esquerra cap a ponent.

14,65 km (118 m). Es deixen diversos camins a l'esquerra i se segueix recte (SO) passant per davant dels masos de can Frou Nou, ca l'Escolà i can Begudà.

15,36 km (122 m). Bifurcació. Es deixa el camí asfaltat marxant recte (SO) pel de terra.

15,85 km (123 m). El camí passa per can Ton Sastre.

16,17 km (130 m). S'entra a la carretera GI-532 de Bonmatí a Sant Martí de Llémena, que se segueix per l'esquerra (NO i després SO) fins a Bonmatí. Abans d'arribar-hi, es passa pel costat de la fàbrica d'embotits Casademont.

17,40 km (130 m). Bonmatí. A l'entrada mateixa del poble, es distingeixen els característics edificis de les antigues colònies tèxtils en forma de blocs d'habitatges, tots iguals i arrenglerats.

17,54 km (125 m). Es travessa el Ter per un pont i, deixant l'antiga estació del carrilet a la dreta, s'entra a la Via Verda d'Olot a Girona, que es pren a l'esquerra (NE).

18,88 km (122 m). Central hidroelèctrica de Vilanna, d'estètica modernista, que entrà en funcionament el 1906.

19,58 km (125 m). Es passa pel costat d'una antiga farga, situada a l'altra banda de la carretera (S).

20,07 km (117 m). Momentàniament, es deixa la Via Verda i ens desviem a la dreta (SE) per acostar-nos a la parròquia de Sant Mateu de Vilanna: cal parar compte en travessar la carretera, ja que és força transitada. Aquesta desviació és també interessant per la vista que es té gràcies a l'altitud guanyada, malgrat que la pujada és força costeruda: es contemplen el santuari del Far, Cabrera, el Montseny, les Guilleries i els cingles de Sant Roc entre d'altres.

21,10 km (117 m). De tornada a la Via Verda, cal reprendre el camí a la dreta (NE).

21,50 km (115 m). Es passa a l'alçada del pou de glaç de Vilanna, que queda amagat dins del petit bosc de l'altre costat de la carretera.

23,39 km (107 m). Central hidroelèctrica dels Comtes de Berenguer (1916). En són distintius els guarniments del canal del sobreeixidor. Juntament amb la central de Vilanna, just després de la seva posada en funcionament, l'electricitat produïda arribava fins a Palamós. Avui dia encara estan en funcionament, tot i que automatitzades.

25,10 km (98 m). Un camí creua la Via Verda. A l'esquerra (N), al costat del riu Ter, hi havia hagut un pas amb barca i un hostal que va funcionar fins al 1974 que servia per salvar el curs del riu comunicant les dues ribes i les poblacions de Bescanó i de Sant Gregori.

25,35 km (97 m). Antiga estació del carrilet de Bescanó, punt de partida i final de l'itinerari.
Més informació

[ES] De Bescanó a Sant Gregori y BonmatíBonita y asequible excursión por los municipios de Bescanó, Sant Gregori y Sant Julià del Llor i Bonmatí que por la llanura, con sus casas y cultivos, y teniendo las sierras de Les Gavarres, Rocacorba y los riscos de Sant Roc de decorado de fondo, permite descubrir el ambiente que rodea el río Ter y la particular arquitectura del agua, con las antiguas colonias textiles y las singulares centrales hidroeléctricas. Hay que prestar atención a las posibles crecidas del Ter a su paso por Bescanó.
Ruta señalizada parcialmente.
Para llegar al punto de salida de la ruta, la antigua estación del ferrocarril de vía estrecha de Bescanó, desde Girona hay que dirigirse hacia Salt y Anglès por la N-141 y, antes de entrar en Bescanó, tras la gasolinera y la rotonda, girar a la derecha. También se puede dejar el coche en el aparcamiento del supermercado a la izquierda de la carretera, a la altura de dicha estación.

0,00 km (97 m). Estación del ferrocarril en Bescanó. Situados en la Vía Verde, frente a la antigua estación, hay que salir en dirección E hacia Salt y Girona dejando atrás el pueblo.

0,82 km (96 m). Bifurcación. Se toma la opción de la izquierda (NE) dejando la Vía Verde y bajando.

0,90 km (88 m). Bifurcación. Se toma nuevamente un camino a la izquierda (NE) en dirección a Sant Gregori dejando la variante de la Vía Verde. Se cruza el río Ter por un vado.

1,57 km (94 m). En una arboleda, se gira a la derecha (NO).

1,81 km (96 m). Bifurcación. Se gira a la derecha en dirección N hacia Sant Gregori (más tarde, se seguirá por el desvío de la izquierda).

2,44 km (107 m). Sant Bartomeu. Es una casa con una pequeña ermita junto al pajar. Durante este tramo, se tienen vistas muy abiertas a Les Gavarres, el santuario de Els Àngels y Girona.

2,70 km (105 m). Bifurcación. Se hace un giro a la derecha de 90 grados (E) por un camino asfaltado en dirección al núcleo urbano de Sant Gregori (más tarde, se volverá por el desvío de la izquierda). Por este camino vecinal, entre campos de cultivos y caseríos esparcidos, se llega a Sant Gregori después de cruzar el río de Llémena por un puente.

4,10 km (91 m). Piscinas y campos de deporte municipales de Sant Gregori. Desde aquí, también se podría comenzar el itinerario. Se continúa hacia el N.

4,54 km (99 m). Se gira a la izquierda (O) por la calle de Baix.

5,82 km (101 m). Se llega al vial que lleva al vecindario de la L'Església: hay que tomarlo a la izquierda (SO/O).

6,35 km (105 m). Una vez en el vecindario, se sigue recto (O) para pasar por delante de su curiosa iglesia, de varios volúmenes y dos campanarios, del s. XVI, de origen románico y mencionada ya en el año 882. Se rodea el templo y luego se sigue a la derecha (S/SE) en dirección al castillo de Sant Gregori.

6,90 km (112 m). Se pasa junto al Casal dels Margarit, más conocido como castillo de Sant Gregori, originariamente una casa de esta importante familia que luego se convirtió en un edificio fortificado (s. XIV).

8,18 km (105 m). Punto de coincidencia con el recorrido de ida a Sant Gregori (por donde se ha pasado en el km 2,70 del recorrido). Se pasa nuevamente por Sant Bartomeu y se vuelve al cruce del punto kilométrico 1,81, donde ahora habrá que seguir a la derecha (SO) describiendo una amplia curva.

9,51 km (96 m). Se sigue recto (O) por el camino de tierra junto al río Ter (por la derecha se subiría a Sant Grau).

10,11 km (114 m). Bifurcación. Hay que seguir bajando por el desvío de la izquierda (NO y después SE) junto al río. Se dejan unas granjas a la derecha (N) y se avanza rápidamente por una pista ancha y llana en muy buen estado.

13,50 km (115 m). En el llano de En Casals, en una zona de plantaciones de árboles de ribera, se gira 90 grados a la derecha (N). Después se gira a la izquierda hacia poniente.

14,65 km (118 m). Se dejan varios caminos a la izquierda y se sigue recto (SO) pasando por delante de las masías de Can Frou Nou, Ca l'Escolà y Can Begudà.

15,36 km (122 m). Bifurcación. Se deja el camino asfaltado marchando recto (SO) por el de tierra.

15,85 km (123 m). El camino pasa por Can Ton Sastre.

16,17 km (130 m). Se entra en la carretera GI-532 de Bonmatí a Sant Martí de Llémena, que se sigue por la izquierda (NO y después SO) hasta Bonmatí. Antes de llegar a esta población, se pasa junto a la fábrica de embutidos Casademont.

17,40 km (130 m). Bonmatí. En la entrada misma del pueblo, se distinguen los característicos edificios de las antiguas colonias textiles en forma de bloques de viviendas, todos iguales y alineados.

17,54 km (125 m). Se cruza el Ter por un puente y, dejando la antigua estación del ferrocarril a la derecha, se entra en la Vía Verde de Olot a Girona, que se toma a la izquierda (NE).

18,88 km (122 m). Central hidroeléctrica de Vilanna, de estética modernista, que entró en funcionamiento en 1906.

19,58 km (125 m). Se pasa junto a una antigua fragua, situada al otro lado de la carretera (S).

20,07 km (117 m). Momentáneamente, se deja la Vía Verde y nos desviamos a la derecha (SE) para acercarnos a la parroquia de Sant Mateu de Vilanna: hay que tener cuidado al atravesar la carretera, ya que es bastante transitada. Esta desviación es también interesante por la vista que se tiene gracias a la altitud ganada, aunque la subida es bastante empinada: se contemplan el santuario del Far, Cabrera, el Montseny, Les Guilleries y los riscos de Sant Roc entre otros.

21,10 km (117 m). De vuelta a la Vía Verde, hay que retomar el camino a la derecha (NE).

21,50 km (115 m). Se pasa a la altura del pozo de hielo de Vilanna, que queda escondido dentro del pequeño bosque del otro lado de la carretera.

23,39 km (107 m). Central hidroeléctrica de Els Comtes de Berenguer (1916). Son distintivos los adornos del canal del aliviadero. Junto con la central de Vilanna, justo después de su puesta en funcionamiento, la electricidad producida llegaba hasta Palamós. Hoy en día todavía están en funcionamiento, aunque automatizadas.

25,10 km (98 m). Un camino cruza la Vía Verde. A la izquierda (N), junto al río Ter, hubo un paso en barca y un hostal que funcionó hasta 1974 que servía para salvar el curso del río comunicando las dos orillas y las poblaciones de Bescanó y de Sant Gregori.

25,35 km (97 m). Antigua estación del ferrocarril de Bescanó, punto de partida y final del itinerario.
Más información

[EN] From Bescanó to Sant Gregori and BonmatíA nice, easy excursion round the towns of Bescanó, Sant Gregori and Bonmatí that, by crossing the plain with its farmhouses and crop fields and with the mountain ranges of Les Gavarres, Rocacorba and the cliffs of Sant Roc as a backdrop, enables you to discover the environment of the River Ter and its singular water architecture, with its old riverside factory textile villages and special hydroelectric power stations. Care must be taken with possible sudden rises in the water level of the Ter as it flows through Bescanó.
Partially marked trail.
To get to your starting off point for the excursion, the old narrow-gauge railway station in Bescanó, from Girona you head for Salt and then Anglès along the N-141 road and, before you enter Bescanó, after the service station and the roundabout, you turn right and make for the former station. You can also leave your car in the supermarket car park on the left-hand side of the road, opposite the station.

0.00 km (97 m). Starting the Via Verda opposite the former station, you head for Salt and Girona, in an easterly direction, leaving the town behind you.

0.82 km (96 m). You take the option to the left, leaving the Via Verda and descending.

0.90 km (88 m). Take the track again to the left, in the direction of Sant Gregori, passing the variant of the Via Verda. Cross the River Ter via a ford.

1.57 km (94 m). Turn right at a clump of trees.

1.81 km (96 m). Turn right in the direction of Sant Gregori.

2.44 km (107 m). Sant Bartomeu: this is a farmhouse with a tiny church beside the hayloft. Over this stretch you get ample views of Les Gavarres, the church of Els Àngels and Girona.

2.70 km (105 m). Take the asphalted track to the small town of Sant Gregori, turning right at an angle of 90 degrees. Along this narrow local track, between crop fields and scattered farmhouses, you get to Sant Gregori after crossing a bridge over the river of Llémena.

4.10 km (91 m). Municipal swimming pools and sports facilities in Sant Gregori: this is another option for starting your itinerary.

4,54 km (99 m). Turn left along the Carrer de Baix.

5.82 km (101 m). You come to the avenue that leads to the church locality: follow this to the left.

6.35 km (105 m). Once in the locality, keep straight on and pass by its curious church (with different volumes and two bell towers, dating from the 16th century, but Romanesque in origin and mentioned already in the year 882) and keep to your right in the direction of the castle of Sant Gregori.

6.90 km (112 m). Pass close to El Casal dels Margarit, better known as the castle of Sant Gregori, originally an ancestral home of this notable family, which later became a fortified manor house (14th century).

8.18 km (105 m). The meeting point with the outward route to Sant Gregori. You go through Sant Bartomeu again and come to the intersection at km point 1.80, where you head to your right, following a broad bend.

9.51 km (96 m). Keep straight on along the dirt track, close to the River Ter (to the right you climb to Sant Grau).

10.11 km (114 m). Fork: you keep to your left, descending close by the river. You pass some farms on your right and make quick progress along a wide, flat track in good repair.

13.50 km (115 m). You turn 90 degrees to your right at El Pla d'en Casals, in a riverside tree plantation area.

14.65 km (118 m). You pass several tracks on your left, keeping straight on and passing by the farmhouses of Can Frou Nou, Ca L'Escolà and Can Begudà.

15.36 km (122 m). You leave the asphalted track, keeping on along the dirt track.

15.85 km (123 m). The track passes Can Ton Sastre.

16.17 km (130 m). You reach the GI-532 road from Bonmatí to Sant Martí de Llémena, which you take as far as Bonmatí. Before you get there, you pass close by the Casademont cooked meats plant.

17.40 km (130 m). Bonmatí. On the way into the village you make out the characteristic buildings of the former textile factory villages in the shape of uniformly arranged housing blocks.

17.54 km (125 m). You cross the Ter by the bridge and after passing the old narrow-gauge railway station on your right, you enter the Via Verda from Olot to Girona, which you take to your left.

18.88 km (122 m). Vilanna hydroelectric power station, in the avant-garde style, which came into operation in 1906.

19.58 km (125 m). You pass by an old forge standing on the other side of the road.

20.07 km (117 m). As an option you can leave the Via Verda and go and see the parish of Sant Mateu de Vilanna: take care crossing the road, which experiences heavy traffic. This turning off is also interesting for the view that it affords, thanks to the gain in altitude, although the climb is a rather difficult one: you can see the Church of El Far, Cabrera, the Montseny, Les Guilleries and the cliffs of Sant Roc among others.

21.10 km (117 m). Back at the Via Verda you re-take the route to your right.

21.50 km (115 m). You pass by the ice storage well of Vilanna, which is hidden away in the little wood on the far side of the road.

23.39 km (107 m). Hydroelectric power station of Els Comtes de Berenguer (1916). The fixtures of the overflow canal are distinctive ones. Along with the Vilanna power station, the electricity that it produced, not long after it came into service, was laid on as far as Palamós. Today they are still operating, although they have been automated.

25.10 km (98 m). A track crosses the Via Verda. To the left, beside the River Ter, there was once a crossing point by boat and a hostel, which operated until 1974. This served to carry people across the river, linking both sides and the towns of Bescanó and Sant Gregori.

25.35 km (97 m). Old narrow-gauge railway station in Bescanó. End of the route.
More information

Font: Generalitat de Catalunya, 26/01/07

Waypoint

CAN FROU NOU

Waypoint

ANTIGA FARGA

Waypoint

SANT MATEU DE VILANNA

Waypoint

SANT BART0MEU

Waypoint

ANTIC PAS AMB BARCA

Waypoint

ESTACIÓ CARRILET BESCANÓ

Waypoint

BARRI ESGLÉSIA SANT GREGORI

Waypoint

CASTELL SANT GREGORI

Waypoint

COLÒNIES BONMATÍ

Waypoint

ESTACIÓ CARRILET BONMATÍ

Waypoint

CENTRAL HIDROELÈCTRICA VILANNA

Waypoint

CENTRAL HIDROELÈCTRICA COMTES DE BERENGUER

2 comments

 • atxarte Sep 1, 2017

  I have followed this trail  View more

  Cuidado al cruzar el rio al principio. No es facil. No sabemos si hay alguna otra posibilidad para pasarlo.

 • momo47 Oct 13, 2021

  Ojo importante, la pasarela para cruzar el rio, ya no existe y se tiene que bajar hasta Gerona por Fondejau para poder cruzar. Es decir que cruzas por Bonmati o Girona.

You can or this trail