Time  5 hours 52 minutes

Coordinates 2696

Uploaded July 30, 2020

Recorded July 2020

-
-
6,392 ft
4,561 ft
0
2.4
4.7
9.44 mi

Viewed 267 times, downloaded 13 times

near Donja Bara, Republika Srpska (Босния һәм Герцеговина)

Planirali smo bili da obidjemo Bregoc , Kozje strane i Stog, medjutim posto je bilo veoma maglovito i na vrhu je vidljivost bila skoro nikakva, odlucili smo samo da obidjemo Bregoc i dva jezera.
Pristupni put iz pravca Kalinovika , od Jelasca u duzini 20 km je makadam, citali smo da njegov kvalitet zavisi od vremenskih prilika, kolicine padavine, sezone , trenutnog odrzavanja , prometa kamionima sa prikolicom za prevoz drva itd prvih 10 km do neke lovacke kucice na pustopolijini je bio solidan, poslije je vec , kako je isao vise kroz kotlinu, sume i preko potoka postajao sve losiji. na jednom mjestu je potok nanio dosta kamenja na put i tu je bas kriticno. medjutim uprkos tome na njemu cete sresti dosta ljudi ne samo sa dzipovima nego i sa malim, luksuznim autima.
razmatrali smo da se vratimo na suprotnu stranu, preko Cemerna, iako je put duzi jedno 50ak km i isto ima oko 20 km makadama, ali su nas odgovorili, a poslije smo vidjeli i sami da je jako los dio neposredno oko jezera, prva 3-4 km. ako bi sljedeci put dolazili vjerovatno bi se odlucili za taj put preko Cemerna, s tim da bi auto ostavili nesto prije jezera.
Steta zaista sto je pristup ovako prekrasnoj planini otezan na taj nacin, ali to svakako ima i prednosti i manja je navala komercijalnih turista, pa je predio oko jezera cist i manje kontaminiran smecem.

Isli smo dobro markiranom stazom od Orlovackog jezera do Bregoca, jedini izvor vode je odmah na jazeru , a vratili se preko Borovnog brda i zatim putem prema Jugovom jezeru... jedna od najlaksih staza kojom smo se popeli na preko 2000 m
Lake

Jugovo jezero

ovo je slikano sa puta
Intersection

Izlazak na put

odmah u blizini je put-staza za Kotlenicko jezero
Intersection

Skretanje prema Borovnom brdu

Summit

Bregoc 2014 m

Intersection

Putokaz

i dijelovi staze
Fountain

izvor vode

Waypoint

Polazna tacka puta, plato iznad jezera

Lake

Orlovacko jezero

ne vidi se od polazne tacke na kojoj je tabla via Dinarica, poljski wc i poravnat plato za automobile

Comments

    You can or this trail