Time  3 hours

Coordinates 2174

Uploaded December 1, 2015

Recorded October 2015

-
-
30 f
2 f
0
1.9
3.9
7.74 mi

Viewed 793 times, downloaded 6 times

near Heikant, Flanders (Belgique)

Wandelclub “Reynaertstappers Belsele” organiseerden op zaterdag 31 oktober 2015 hun eerste "Herfsttocht” te Zele - Heikant. Het kleine dorpje werd overspoeld door wandelaars, maar gelukkig was er even buiten het centrum aan het voetbalveld genoeg parkeermogelijkheid. De wandeling vertrok aan de kerk uit parochiezaal "De Kring” en we deden twee wandellussen door dit minder gekende deel van het Waasland.

Eerst trokken we langs het oude voetbalveld en de Lokerenwegel naar de wat drukkere Vlietstraat en Bosstraat. Hoogstraat en Bookhamerstraat waren wat rustiger, maar zijn wel verharde wegen. Uiteindelijk staken we dan de Gentsesteenweg over en konden we genieten van een kilometertje in de Gratiebossen. Ooit was het een uitgestrekt bos waarin men zonder “gratie” overvallen werd, vandaar de naam. Veel te snel kregen we weer beton onder de zolen en keerden langs de Kromme Heistraat en de Rechte Heistraat terug naar Heikant.

De tweede wandellus, die de wandelclub 'Molenwandeling' noemde, volgde eerst een kilometer hetzelfde traject als onze eerste lus, maar ging dan linksaf naar de Moortelstraat tot vlak tegen de E17, waar we langs de ranke torens van drie windturbines van de Wase Wind maatschappij door wandelden. Wie hier romantische Bokrijk-waardige graanmolens verwacht had, kwam dus bedrogen uit... Langs de Anneheistraat en de Biesbochtstraat keerden we dan terug naar het dorp.
Waypoint

Foto 01 - Lokerenwegel

Waypoint

Foto 02 - Kapel OLV ter Nood

Wegkapel aan de tweesprong Bosstraat en Vlietstraat, beschaduwd door twee lindebomen. Reeds in 1775 vermeld. Bedevaartkapel in neoclassicistische stijl, confer chronogram “MarIa sChoon Van gLorIe/ hULpe Der CrIstenen b.v.o.” boven voordeur, gebouwd in 1813 en toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Nood. Eenvoudig bakstenen kapelletje met rechthoekige plattegrond onder haaks zadeldak (kunstleien). Gevels afgewerkt met witgeschilderde cementering met schijnvoegen op een bruine plint. Licht verhoogde voorpuntgevel met rechthoekige voordeur aan weerszij geflankeerd door een vlakke pilaster met kroonlijst; driehoekje in geveltop. Elke zijgevel voorzien van klein getralied venstertje. Interieur gemoderniseerd met een nieuwe beige tegelvloer, een vlakke houten zoldering en ontpleisterde binnenmuren. Hermetst altaar met houten gesculpteerd altaarblad; gestoffeerd Onze-Lieve-Vrouw met Kindbeeld; houten beeld van de Heilige Man Job; Sint-Antoniusbeeld en een aantal stolpen. (https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/83867)
Waypoint

Foto 03 - Bookhamerstraat

Waypoint

Foto 04 - Gratiebossen

Waypoint

Foto 05 - Gratiebossen

Waypoint

Foto 06 - Galghoekstraat

Waypoint

Foto 07 - Kromme Heistraat

Waypoint

Foto 08 - Kerk Sint-Jozef en Sint-Antonius van Padua

De parochiekerk Sint-Jozef en Sint-Antonius van Padua te Zele Heikant. Aan de linkerzijde geflankeerd door de pastorie en rechts door de voormalige onderpastorie en het parochiaal centrum. Achter de kerk bevindt zich een ommuurd kerkhof. Midden 19de eeuw was kerk van Zele te klein geworden en ze mocht van de bisschop van Gent niet vergroot worden. Hij wou een nieuwe kerk op Heikant, maar de financiële middelen en de medewerking van het gemeentebestuur ontbraken. In 1854 schonk de familie Polfliet twee percelen grond rond hun ouderlijk huis op de wijk Heikant voor de bouw van de kerk en de pastorie. (https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/84184)
Waypoint

Foto 09 - Moortelstraat

Waypoint

Foto 10 Windmolens Wase Wind

Waypoint

Foto 11 - Anneheistraat

Waypoint

Foto 12 - Anneheistraat

Waypoint

Foto 13 - Biesbochtstraat

Waypoint

Foto 14 - Biesbochtstraat

Waypoint

Foto 15 - Biesbochtstraat

Picnic

Heikant, Parochiezaal De Kring

Parking

Voetbalveld Heikant

Comments

    You can or this trail