Download

Distance

5.6 mi

Elevation gain

23 ft

Technical difficulty

Easy

Elevation loss

23 ft

Max elevation

66 ft

Trailrank

38

Min elevation

30 ft

Trail type

Loop

Moving time

one hour 58 minutes

Time

2 hours 10 minutes

Coordinates

1625

Uploaded

April 17, 2021

Recorded

April 2021
Be the first to clap
Share
-
-
66 ft
30 ft
5.6 mi

Viewed 372 times, downloaded 1 times

near Loenhout, Flanders (Belgique)

Wie Loenhout alleen maar kent van een bezoek aan de Azencross en/of de bloemencorso moet beslist eens het dorp bezoeken wanneer het niet overspoeld wordt door sport- of corsofanaten. Het loont echt de moeite. We hebben voor u een wandeling uitgedokterd langs enkele van de mooiste en rustigste plekken van het ruim 3000 inwoners tellende dorp. En als Covid-19 tot het verleden behoort zijn er in Loenhout genoeg adressen voor een heerlijke hap en een verfrissende pint.
Parking

Vertrek- en eindpunt

Er is ruime parkeergelegenheid in de buurt van de kerk, bijvoorbeeld op de hoek van de Stoffezandstraat en de Brechtseweg (N51.3988, E004.6430) of vooraan in de Palmbosstraat (N51.3983, E004.6426).
Monument

Monument bloemencorso

De Loenhoutse bloemencorso reed voor het eerst uit in 1952 bij de opening van de vernieuwde weg van Loenhout naar Brecht. Het evenement groeide jaar na jaar, kreeg in 2002 de titel "Koninklijke Loenhoutse Bloemencorso" en werd in 2013 erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Elk jaar op de 2de zondag van september rijden ten minste 30 praalwagens, getooid met meer dan 4 miljoen dahlia's, door de straten van Loenhout in een wedstrijd tussen de 13 Loenhoutse buurtschappen.
Religious site

Sint-Quirinuskapel

De huidige Sint-Quirinuskapel dateert van ongeveer 1650 en staat op de plaats van een nog oudere kapel. De heilige Quirinus wordt aanbeden tegen zweren en huidaandoeningen. Hij wordt vereerd met een processie op de eerste zondag van mei.
Photo

Waterzuivering

De huidige waterzuiveringsinstallatie is ruim 50 jaar oud en aan renovatie toe. Bovendien zijn er in die halve eeuw flink meer woningen op die installatie aangesloten én zijn de zuiveringsnormen strenger geworden. De eerstvolgende maanden zal dus gewerkt worden aan een vernieuwing én uitbreiding van de huidige installatie.
Flora

Bomenleerpad

De Vonderweg is niet alleen een leuke wandelweg maar ook een leerrijk bomenleerpad. Infobordjes vertellen er alles over de verschillende boomsoorten.
Photo

Weehagensebeek

We wandelen over de Vonderweg, rond de Loenhoutse sportterreinen en langs de Weehagensebeek. Die ontspringt in Sint-Lenaarts en mondt net buiten het dorp van Loenhout uit in de Hoogbroeksebeek.
Photo

Troostplek

Zoals op vele locaties in Vlaanderen richtte de vrouwenorganisatie Ferm ook in Loenhout een "troostplek" in, met een bank en bloemen, voor iedereen die het even wat moeilijker heeft. Zelf bloembollen bijplanten mag.
Flora

Dit zal je be'hagen'

In Loenhout hebben meerdere tuinders zich toegelegd op de teelt van uitzonderlijke haag- en parkplanten, alleen geschikt voor de echt grote tuinen en domeinen. Maar het is een lust voor het oog om er langs te wandelen.
Photo

Land- en tuinbouw

Waar je ook kijkt, je ziet altijd wel gewassen in open lucht of onder glas. Dit is waar Loenhout om bekend staat.
Castle

Het kasteel van Loenhout

In de zomer onttrekken de bomen het zicht op "het kasteel van Loenhout", maar in de wintermaanden kan je van hieruit wel een glimp opvangen van het U-vormige gebouw. Het grote landhuis dat bekend staat als "het kasteel" staat op de plaats waar in de 15de eeuw al een waterburcht werd gebouwd. Het huidige gebouw dateert van 1746 en de bouwheer zou een zekere Jan Walckiers zijn. Het kasteel is nog steeds privébezit en niet publiek toegankelijk. We wandelen er dan ook in een wijde boog rond.
River

Bosbeek

De Loenhoutse Bosbeek is een vrij korte waterloop die ontspringt in de natte weilanden tussen Wuustwezel en Loenhout en even noordelijk van onze huidige standplaats uitmondt in de Kleine Aa of Weerijsbeek.
Photo

Polar Bear fietsroute

In 2014 werd in Wuustwezel een fietslus van 32 km bewegwijzerd, die de herdenkingsplaatsen rond de Tweede Wereldoorlog met mekaar verbindt. De ijsbeer in de markering verwijst naar de Britse Polar Bears, de divisie die Wuustwezel bevrijdde in oktober 1944.
Photo

Frankisch dorpsplein

Aan de driehoekige vorm van het dorpsplein merken we de Frankische oorsprong. De oude herenwoning uit 1786 werd eertijds bewoond door de rentmeester van het kasteel en in de hoeve uit 1645, net voorbij de Hofdreef, woonde de secretaris van de kasteelheer. Aan de overzijde zien we dan weer taverne-restaurant Schaliënhuis. Hier zou in 1524 Jan Van Ostayen geboren zijn, die zich met zijn Latijnse naam Johannes Stadius als wis- en sterrenkundige in de geschiedenisboeken wist te zetten.
Photo

Herberg De Keizer

Wat nu herberg De Keizer is, was in de 17de eeuw een jeneverstokerij en vanaf 1858 een schoolgebouw. De kloosterzusters die instonden voor het onderwijs verlieten het gebouw in 1984.
Photo

Herdenkingsmonument

Onder het Heiligenbeeld bevindt zich het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Comments

    You can or this trail