Download

Distance

5.94 mi

Elevation gain

46 ft

Technical difficulty

Easy

Elevation loss

46 ft

Max elevation

129 ft

Trailrank

35

Min elevation

15 ft

Trail type

Loop

Moving time

2 hours 5 minutes

Time

2 hours 32 minutes

Coordinates

1682

Uploaded

February 19, 2021

Recorded

February 2021
Be the first to clap
Share
-
-
129 ft
15 ft
5.94 mi

Viewed 239 times, downloaded 1 times

near Kruisweg, Flanders (Belgique)

"Het Engels Pad" in Wuustwezel is een wandeling van Toerisme Wuustwezel, gemarkeerd met een groene vijfhoek. Over het algemeen leidt de weg langs rustige wegen, niet altijd verhard, door bosgebied en tussen velden en weiden. Wuustwezel staat dan ook bekend als een landbouwgemeente.
Toerisme Wuustwezel heeft het oorlogsmonument op de splitsing van Baan en Molenstraat als vertrekpunt gekozen, maar een goeie parkeerplaats in de onmiddellijke omgeving moet je met een vergrootglas zoeken. Een veilige standplaats voor de auto vind je wel in de Slijkstraat aan het kruispunt met Kruisweg. Voor de GPS: N51.4011, E004.5938. Dat is op een steenworp van de vertrekplaats.
Buiten coronatijden is taverne-restaurant Napoleonshoeve natuurlijk een ideale plek om de wandeling te beginnen en te beëindigen.
Monument

Herdenkingsmonument

Voor veel gemeenten in het noorden van de provincie Antwerpen zijn de dagen rond de bevrijding op het einde van de Tweede Wereldoorlog de periode geweest met de grootste vernielingen en het grootst aantal dodelijke slachtoffers van de hele oorlog. Het monument op dit pleintje herdenkt de bevrijding van Wuustwezel op 21 oktober 1944 door The 49 West Riding Infantry Division. Het kanon dat in 2009 bij het monument geplaatst werd is een Bofors 40 mm luchtdoelkanon.
Photo

Molenbergen

Links zien we zo dadelijk het recreatiegebied Molenbergen, een bekende naam bij iedereen die van motorcross houdt. Meer dan een halve eeuw lang werden hier in het voorjaar internationale wedstrijden gereden. Nu is het heuvelend terrein vooral bekend bij mountainbikers. Het terrein is vrij toegankelijk.
Photo

Schietstand

De heuveltjes aan de linkerkant van onze wandelweg zijn er niet door de natuur gekomen. Ze werden door de Duitse bezetter aangelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog en deden dienst als schietstand.
Photo

Bospad

De straat Molenbergen leidt ons over de scheiding tussen bos- en weidegebied.
Photo

VBS Sterbos

Zo'n 10 jaar geleden kon de Vrije Basisschool Sterbos een nieuwbouw in gebruik nemen. Het werd een energiezuinig gebouw met een hoog passiefgehalte. Net voorbij de school gaan we linksaf.
Photo

Mastendreef

"Mast" is een Kempense verzamelnaam voor allerlei soorten dennen. De Mastendreef waar we nu doorheen wandelen had eertijds aan beide zijden Corsicaanse dennen en behoorde tot de mooiste dreven in Europa. Ter vervanging van de dennen wordt de weg nu omzoomd door tamme kastanjes. Het domein links van ons is nog steeds privébezit en niet toegankelijk. Het was Laurent Delehaye die in 1858 het domein kocht dat nu bekend staat als "Sterbos" en meteen ook de naam gegeven heeft aan de hele wijk. Hij vergrootte het in 1867 tot 452 ha en liet er een landhuisje bouwen en 10 dreven aanleggen die in stervorm daar vandaan vertrokken. De naam "Sterbos" was geboren. In 1907 kwam het domein in handen van de familie de Kerckhove d'Exaerde Borluut en dat is nog steeds zo.
Photo

GR5

De GR5, aangeduid met de bekende rood-witte plaatjes, is een langeafstandsroute die stappers leidt van Hoek van Holland (NL) naar Nice (F) en dus de Noordzee verbindt met de Middellandse Zee. We wandelen nu een eindje over dit gemarkeerde pad dat zo'n 2150 km lang is. Het is de gewoonte dat wandelaars die het hele traject afstappen op het strand van Hoek van Holland een flesje vullen met Noordzeewater om het dan in Nice leeg te gieten in de Middellandse Zee.
Intersection

Hier linksaf

Op dit punt kunnen we verschillende kanten uit. Rechtdoor maken we onze route een flink stuk korter, maar een mooi stukje natuur ligt er nog voor ons klaar wanneer we hier linksaf gaan.
Photo

Moergebied

Enkele eeuwen geleden was het hele gebied ten noorden van de plaats waar we nu staan een onherbergzaam moerassig gebied. Moerdelvers haalden de zware moergrond boven en verdeelden hem in kleine blokjes die in zon en wind te drogen werden gelegd. Op turfvletten en via kanaaltjes werden de turfblokjes naar de havens van Roosendaal en Breda gesleept en op grotere schepen verder naar de grote steden in Vlaanderen en Nederland. Daar dienden ze als brandstof in privéwoningen en in de industrie.
Picnic

Uitnodigend plekje

Tijd om even te pauzeren?
Photo

Engelsbaantje

Het Engelsbaantje is een oude noord-zuidverbinding doorheen een moerassig gebied. Tussen de 15de en de 17de eeuw werd hier turf gewonnen uit de natte moergronden. De laatste natte gebieden werden hier pas drooggelegd in de jaren tussen de twee wereldoorlogen. De landbouw heeft de vrijgekomen gronden gretig in gebruik genomen.
Intersection

Kruispunt Engelsbaantje - Heistraat

Op dit punt gaan we rechtsaf de Heistraat in.
Intersection

Kruispunt Heistraat - Steertheuvel

Wie het volledige traject wil doen zoals Toerisme Wuustwezel het heeft opgemaakt, moet hier linksaf Steertheuvel in. Je passeert dan straks de bouwvallige hoeve De Ruysscher. Maar je loopt dan ook over een kleine kilometer langs Kruisweg en daar passeert aardig wat gemotoriseerd verkeer. Persoonlijk durven we suggereren om hier de trajectverkorting te nemen en rechtdoor de Heistraat te volgen. Je loopt dan recht uit op de Napoleonshoeve.
Photo

De Ruysscherhoeve

De bouwvallige hoeve langs de weg dateert uit 1841 en dankt haar naam aan de laatste bewoners, de familie De Ruysscher. Links daarvan, in het Achterstraatje, staat nog een oud boerderijtje, de Nuytemanshoeve, maar dat werd recent volledig gerestaureerd.
Monument

Napoleonshoeve

Taverne-restaurant Napoleonshoeve dankt haar naam aan het verhaal dat Napoleon Bonaparte in hoogsteigen persoon hier zou overnacht hebben op weg van Breda naar Antwerpen. De herberg, halteplaats op de postkoetsroute, heette toen "Den Dobbelen Arendt" en dateert uit 1662.

Comments

    You can or this trail