Time  3 hours 18 minutes

Coordinates 2298

Uploaded April 18, 2017

Recorded March 2017

-
-
78 f
-6 f
0
2.2
4.5
8.92 mi

Viewed 455 times, downloaded 17 times

near Ruiter, Flanders (Belgique)

Durmetocht van wandelclub Durmestappers Sombeke op 22 maart 2017. Vertrek aan zaal Sint-Janskring in de Sijpstraat te Ruiter (Waasmunster) voor een vrij mooie lentetocht in de groene Durmevallei en door het Lokerse natuurreservaat Molsbroek.

Voor de kerk gaan we linksaf en volgen de Sousbeekstraat 450m naar rechts, waar we links de meer landelijke Oude Sousbeekstraat bewandelen tot vlak voor de E17 snelweg. Linksaf tussen een paardenhoeve en de snelweg de Dauwweg in en verderop de Hollestraat.

Aan de Oudeheerweg gaan we 200m links, vervolgen rechtdoor de Bouchoutstraat en op de T-splitsing links de Vortekoestraat in. Zowel links als rechts van de weg trekken hier de weidebewoners de aandacht: alpacas, loopvogels, highlanders... Zo geraken we op de Oude Heirweg en keren via de Podtsmeulenstraat terug naar de St-Janskring om even uit te blazen.
De Podtsmolen, een houten staakmolen, was een van de eerste gebouwen in Ruiter, maar alleen de naam leeft nog: de molen zelf werd in 1916 door een storm vernield.

We stappen nu door de landelijke Sijpstraat met zijn weides, hoeves en enkele neusprikkelende varkensloodsen tot aan de hoek van de Neerstraat, waar aan de rechterkant een opvallend kruisbeeld de aandacht trekt. Oversteken en goed 50m verder voert de Donkerputstraat ons nu naar de luidruchtige E17 snelweg. We lopen 750m parallel aan de snelweg om dan, nog voor de Durmebrug, rechtsaf de Hamstraat in te slaan.

We zijn meteen in een veel rustige gebied, pauzeren even in de Bistro St-Elooi en stappen dan verder met het 'dubbel-meer' aan onze linkerhand. Vlak voor het clublokaal van de zeil- en watersportvereniging kiezen we linksaf voor het leuke smalle natuurpad dat ons tussen de beide meren door naar het Molsbroek van Lokeren brengt.

Even de dijk omhoog en rechtsaf het jaagpad volgen en dan nemen we aan de Eekhoutstraat rechtsaf het verharde fiets- en wandelpad door het 80 hectaren grote natuurgebied Molsbroek, met mooie uitzichten op de moerasvlakte met vele watervogels, elzenbroeken, rivierduinen, rietvelden en vochtige graslanden.

Vlak voor het bezoekerscentrum gaan we even een trapje af om op het bruggetje Patsjoepelke te begroeten. In 2009 - bij de viering van 100 jaar Yvonne Waegemans, de Lokerse sprookjesschrijfster - werd hier een bronzen kabouterbeeld geplaatst. Daarmee vervulde men de de wens die Yvonne Waegemans zelf uitsprak op haar 75ste verjaardag: dat er een beeld van haar Patjoepelde in het Molsbroek zou komen.

Aan de Waasmunstersebaan verlaten we het Molsbroek. Na die onderdompeling in de volle natuur is het even doorbijten om het kilometerke minder fraai wandelen te trotseren door de Groenstraat om terug op de Oude Heerweg naar Ruiter te geraken. Die brengt ons met betere wandelgrond onder de schoenen terug naar de Groenselstraat in Ruiter.

Hier op een kruising van de heerweg Gent-Antwerpen ontstond in de 18de eeuw het gehucht dat zijn naam kreeg van de plaatselijke herberg 'Zwarte Ruiter'. De herberg is er niet meer, het is een bronzen ruiterbeeld van de Waasmunsterse kunstenaar Koen Rossaert dat nu het kruispunt siert. En daarmee zijn we ook terug nabij de grote Sint-Jan-Baptist kerk waar we onze wandellus sluiten.

Wie deze wandeling op eigen houtje doet en horeca zoekt komt op het parcours voorbij Bistro Sint-Elooi in de Hamstraat (maan- en dinsdag gesloten) en voorbij het Bezoekerscentrum Molsbroek (zondag open, andere dagen zie http://www.vzwdurme.be)
Provisioning

Bezoekerscentrum Molsbroek

Bezoekerscentrum Molsbroek Lokeren, East Flanders, BEL
Provisioning

Bistro & Grill St-Elooi

panorama

Sousbeekstraat

panorama

Sousbeekstraat

panorama

kapel Sousbeekstraat

panorama

Haflingers aan de Dauwstraat

panorama

Viaduct E17

panorama

Hollestraat

panorama

Hollestraat

panorama

Oude Heerweg

panorama

Ezel in de Bouchoutstraat

panorama

Alpacaweide

panorama

Kalfje

panorama

Vortekoestraat

panorama

Ruiter

panorama

Sijpstraat

panorama

Ruiter van in de Sijpsstraat

panorama

langs de Sijpstraat

panorama

Kruisbeeld, hoek Neerstraat

panorama

Donkerputstraat

panorama

Langs de E17

panorama

Donkerputstraat - Hamstraat

panorama

Hamstraat

panorama

Molsbroek meer

panorama

Bistro St-Elooi

panorama

Dwarswegel tussen de meren

panorama

Molsbroek meer

panorama

Peddelaar

panorama

Dwarswegel tussen de meren

panorama

Molsbroek

panorama

langs de Durme

panorama

Molsbroek landduinen

panorama

Vogeltjes kijken

panorama

Molsbroek

panorama

Snoeken Verboden !

panorama

Molsbroek Lokeren

panorama

Patjoepelke

panorama

achter het Bezoekerscentrum

panorama

Molsbroek Lokeren

panorama

Groenstraat Lokeren

panorama

Beukendreef

panorama

Oude Heerweg naar Ruiter

panorama

Oude Heerweg

panorama

veldweg naar de Groenselstraat

panorama

Parallelweg Groensestraat

panorama

de Ruiter van Ruiter

panorama

St-Jan Baptist kerk van Ruiter

Picnic

Zaaltje St-Janskring Ruiter

Comments

    You can or this trail