Moving time  2 hours 11 minutes

Time  3 hours 13 minutes

Coordinates 1850

Uploaded November 6, 2018

Recorded November 2018

-
-
2,093 f
1,800 f
0
1.6
3.3
6.54 mi

Viewed 112 times, downloaded 7 times

near Sant Julià de Vilatorta, Catalunya (España)

Ruta que qualificaria de cultural, pels indrets carregats d’història pels que es passa.
En ser circular, es pot començar per qualsevol indret, al haver-hi pistes d’accés per tots els punts del recorregut.
Jo vaig començar a l’extrem nord, al costat del mas d’Alta-riba, fent-la en sentit de les agulles del rellotge.
Als 800 metres, trobem la carretera de Vilalleons, que seguint-la per l’esquerra, arribem al Parc de les 7 fonts, lloc emblemàtic de sant julià, inaugurat l’agost de 1933: tot seguit es puja per la font d’en Pau i s’arriba a les restes del Castell de Bellpuig.
Es continua pel Camí de la Carena fins Sobre-roca, on es pren la pista de baixada de la dreta fins arribar de nou a la crta. BV-5202, que seguirem direcció Vilalleons; es poden visitar les restes de l’hangar de la Carrera, però les del proper hangar del Casal, son dins una propietat privada i estan soterrades sota una pista de basquet.
Passem per sobre l’eix C-25 i ens dirigim cap el Llopart, on trobem el polvorí, el bunquer de l’estat major, casetes d’aguait, i refugis elementals, com el de l’Omeda.
En arribar a la Sauleda en trobem un altre refugi, aquest restaurat, però amb aigua embassada a l’interior.; el de la font del Vern és situat darrera unes granges, al peu d’un camp. Ja per acabar el recorregut, es pot baixar fins el raconet on hi ha la font Vermella, a 200 metres abans d’arribar al final del recorregut.
Parking

Inici i final

Aparcament davant el mas Alta-riba
Waypoint

L'Alzina

Intersection

Esquerra

En trobar la carretera a Vilalleons, continuar pel voral de l'esquerra
fountain

Les Set Fonts

El parc de les set fonts, ubicat a la part més baixa del poble i inaugurat el 25 d’agost del 1933, és un dels indrets més emblemàtics de Sant Julià. El seu autor, Miquel Pallàs i Sala, mestre d’obres vilatortí, també fou el creador de la majoria de les cases senyorials del poble.
Intersection

Gir

Girar a la dreta, continuar 100 metres per la ctra. i girar a l'esquerra. Pujar pel camí de la Coma.
fountain

Font d'en Pau

Castle

Castell de Bellpuig

Casa forta. Documentada el 1147. Es troba en el serradet anomenat Puig, damunt el torrent de la Noguera. Donat que no apareix cap notícia sobre el Castell durant els segles XI i XII, els estudiosos l'han situat als segles XII i XIII. En resten dos murs orientats de nord a sud amb un gruix d'uns quatre metres.
Information

Pal informatiu

Continuar pel Camí de la Carena.
Intersection

Girar a la dreta

En arribar a Sobre-roca, es baixa per la pista de formigó que surt a la dreta, fins arribar a la carretera de Vilalleons
Waypoint

La Boscana

Ruins

Hangar de la Carrera

Hangar de forma rectangular de 23,10 metres d’amplada i 50 de llargada. Es va construir amb 15 pilones de formigó a banda i banda, que subjectaven un armat d’acer, i es va recobrir amb una lona verda que formava un sostre semicircular. A l’interior es van muntar els bombarders Tupolev SB-2 Katiuska, de fabricació russa, anomenats Sofia o Martin Bomber pels franquistes.
Waypoint

La Carrera

Bridge

Pas per sobre la C-25

Intersection

Girar a la dreta

Davant el mas la Riereta, girar a la dreta, en direcció a sta. Eugènia de Berga. Just a sota d’una torre d’alta tensió i el costat de la Riereta, a l’altra banda de la carretera entre Sant Marc i Vilalleons, hi ha una entrada de refugi tapada amb una llosa i plena de runa i l'altra entrada és darrera la casa i a prop de l'eix. (nota de Martí Erra i Gil)
Intersection

Girar a l'esquerra

Quan portem fets uns 400 metres, girar a l'esquerra per la pista en direcció al mas Llopart
Waypoint

El Llopart

Antic mas que presenta la fisonomia de la reforma del s. XVII. Conserva un valuós arxiu. Durant la Guerra Civil s'habilità el pla com a camp d'aviació i la masia es convertí en seu dels oficials de la República. El portal d'entrada a la casa principal presenta grans dovelles i un escut amb el nom de Joan Lleopart, datat el 1627.
Mine

El Polvorí

Excavat en sediment de sauló, està construït totalment de formigó. Era una galeria de 23 metres de llarg, amb 4 galeries de 10 metres , 2 per cada banda. Feien 1,50 metres d'ample per 2 d'alçada, amb sostre de mitja volta. Era el magatzem de les bombes que duien els aparells muntats als hangars de la Carrera i del Casal.
Waypoint

Caseta d'aguait

Caserna quadrada situada a l'antiga carretera entre Calldetenes i Vilalleons, a prop del torrent. Les obertures de finestres son espitlleres i és situada a uns 200 metres del refugi de l'estat major i del polvorí.
Mine

Refugi de l'estat major

Refugi amb característiques anti-aèries, que s'entrava pel jardí del mas Llopart o be des del torrent.
Waypoint

Garita de sentinella.

Es feta tota de pedra i està coberta amb dues lloses grans, amb un gravat sobre l'entrada que diu 1728.Hi ha un banc i 3 finestres
Waypoint

Molí del Llopart

Mine

Refugi del Llopart

Situat a uns 200 metres del mas.
Mine

Refugi Omeda2

Aquests refugis fets en llocs estratègics, servien de casetes de vigilància militar dels soldats republicans. Aquest a més tenia la frondositat de la roureda que el feia més resguardat.
Waypoint

L'Omeda

És una masia documentada al segle XIV, en un document del 1368, com un mas remença de la parròquia de Santa Maria de Vilalleons. Quan es va construir va rebre aquest nom perquè en la seva propietat hi abundaven oms de molta antiguitat. L'Omeda pertany al terme de Santa Eugènia de Berga, sent la pista del seu davant la línia de separació amb el terme de Sant Julià de Vilatorta.
Waypoint

Refugi Omeda 1

El refugi de l'Omeda 1 és considerat el primer refugi elemental que es va construir a l'aeròdrom Vilatorta en el juny de 1938. Està totalment cobert per la carretera i per tant no és visible. Els soldats republicans que hi feien vigilància controlaven l'accés a l'aeròdrom, les instal·lacions a l'entorn de la casa de l'Omeda i els avions resguardats sota els arbres.
Intersection

Girar a la dreta

Waypoint

mas Aymerich

Aquest ja surt esmentat en documentació del segle XIII. La casa és de cos quadrat amb una esvelta torre fortificada, d'època medieval, construïda per controlar el territori i els possibles agressors. L'Eimeric té annexa una capella moderna dedicada al Sagrat Cor.
Bridge

Pas per damunt la C-25

Waypoint

La Sauleda

A l'entrada de la lliça hi ha una portalada de pedra decorada amb una bola damunt un cos poligonal, amb l'any 1800 inscrit. Està documentat des de 1199, amb la distinció entre el mas Sauleda-jussà i el mas Sauleda-sobirà, però a finals del segle XIV ja estaven units sota una mateixa família. Masia registrada als fogatges de la parròquia i terme de Sant Martí de Riudeperes de l'any 1553.
Mine

Refugi de la Sauleda

També es troba a uns 200 metres del mas.
Waypoint

Casa Nova de la Sauleda

Desviament de 20 metres per visitar l'estany.
Waypoint

El Tei

fountain

Font del Vern

Mine

Refugi de la Font del Vern.

Aquests refugis estan construïts amb totxo massís i tots tenen el mateix perfil; son fets amb forma de U , amb 2 entrades de 60 cms. d'ampla i un passadís travesser de 7 metres de llarg per 80 cms. d'amplada i 1,90 m. d'alçada, amb sostre de mitja volta.
fountain

Font Vermella

Situada en un raconet tranquil, al costat del camí de baixada a l'antic molí d'Alta-riba, que es troba a 5 minuts.

Comments

    You can or this trail