Time  4 hours 23 minutes

Coordinates 1816

Uploaded December 4, 2019

Recorded December 2019

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
86 ft
-179 ft
0
1.5
3.0
6.03 mi

Viewed 872 times, downloaded 49 times

near Portlligat, Catalunya (España)

Iniciem aquesta volta a l’aparcament del costat del far de Cap de Creus, ara al desembre amb molt de lloc lliure i més amb la freda tramuntana que ens rep només baixar del cotxe.

Comencem la caminada baixant per la carretera uns 200 m. fins trobar una pista a la dreta amb un pal indicador de l’itinerari nº 15, que aviat es torna caminoi amb terra rocós i fent un petit desviament a la dreta, es pot veure una balmeta amb paret seca al davant convertida en barraca; es continua camí passant per cala Caramellís i baixant pel rec al Racó de sa Claveguera,on el camí deixa de ser a peu pla i cal enfilar-se mig grimpant per entre roques aspres, fins trobar l’indicador que assenyala la baixada opcional a la Punta del cap de Creus, lloc on hi ha el punt més oriental de la península ibèrica i on la tramuntana bufava tant fort que ens feia perdre l’equilibri.

Tornem al punt de l’indicador per pujar per ses Estenedores i després baixar a la Cova de l’Infern, doncs el camí que voreja la costa és marcat com a restringit; vista la cova, es puja a l’alçada del far per envoltar-lo i baixar pel darrera, a trobar la carretera que seguirem uns 700 m. fins veure l’indicador de l’itinerari nº 17 a la dreta, per un sender que ens baixa a les cales de Culip i es Gentils, on es troba la pista de formigó que ens menarà cap el Paratge de Tudela i els seus Miradors, tot passant pels espectaculars afloraments geològics que el vent tramuntanejat i les aigües salines, han anat moldejant amb activitat incessant al llarg de milers d’anys, obrint l’imaginació a entreveure animals a les roques metamòrfiques que inspiraran Dalí en moltes de les seves obres.

Als miradors de Tudela s’hi troben testimonis gràfics en panells, de quan hi havia el complex turístic del Club Mediterranée, clausurat i expropiat al 1998 per ser desmantellat i restaurat com espai natural el 2011; es continua per pista fins la barrera al Coll de ses Portes i després per la carretera al far uns 200 m. fins trobar l’indicador del GR a la nostra dreta, fent aquest tram per un sender alegroi i envoltat de matolls fins trobar de nou la carretera i retornar a l’aparcament per finalitzar la volta per aquest indret tant singular.

Anècdota de la zona

En aquest indret tant singular del Cap de Creus es va rodar una pel•lícula a finals de l’estiu de 1970 i fou estrenada el 1971, basada en un llibre de Jules Verne titolat “Light at the egde of the world”, traduïda al nostre país com a “La luz del fin del mundo” i que tenia com protagonistes en Yul Brinner i en Kirk Douglas.
Es va rodar amb un pressupost d’uns 300 milions de pessetes i va requerir la construcció d’un far de decorat, fet amb peces de formigó prefabricat, aixecat pel paleta Pere Clavaguera de Cadaqués, i que tenia que durar el temps del rodatge però va durar 35 anys dempeus, formant part de la fesomia del paratge; l’hivern de 2006, Medi Ambient va resoldre que «Era una edificació obsoleta, sense ús i que trencava el paisatge» i varen enderrocar l’instal•lació per naturalitzar l’espai dins el Parc Natural..
En una foto de l’època del rodatge, també es veu l’embarcació de luxe del 1914, el Jylland, reconvertida en el vaixell dels pirates que s’apoderen del far, i que es va cremar accidentalment quan ja havia acabat el rodatge.
Parking

01 Inici i final

A l'aparcament del Far de Creus
Intersection

02 gir a la dreta.

Deixar carretera i seguir per pista de la dreta.
Waypoint

03 Balma-cabana

Waypoint

04 cala des Caramellís

Waypoint

05 Racó de sa Claveguera

Waypoint

06 es Trairar

Vista de l'illot de sa Devesa i formes curioses
Information point

07 indicador

Cruïlla per baixar a la Punta del Cap de Creus
Waypoint

08 Punta del Cap de Creus

Waypoint

09 Roques

Roques a ses Estenedors
Cave

10 Cova de s'Infern

Cova marina oberta pels dos costats, modelada per l'erosió de l'aigua; el nom fa referència a les seves aigües groguenques i vermelloses que s'observen a l'interior al reflex de cada sortida de Sol, i que a l' imaginari popular recorda les portes de l'Infern
Waypoint

11 Far de Cap de Creus

Es el segon far més antic de Catalunya, projectat l'any 1847 i fou inaugurat el 1853, com així consta a l'inscripció de la làpida damunt la porta "REINANDO DONA ISABEL SEGUNDA. AÑO DE 1853"
Intersection

12 gir a la dreta

Beach

13 Platja de Culip

Petita cala de uns 15 m. que sols si pot arribar a peu o amb vaixell per mar.
Tree

14 Pins curiosos

Pins amb algunes beses arran de terra.
Beach

15 cala es Gentils

Waypoint

16 figures del Conill , Granota i Tortuga

Waypoint

17 Roca Cavallera

Waypoint

18 racó de Francalós

Waypoint

19 figura de s'Àliga

Waypoint

20 figura de Lleó Marí

Panorama

21 mirador de la Gran Sala

Waypoint

22 cala d'Agulles

Panorama

23 mirador de l'illa de Portaló

Panorama

24 mirador del Pla de Tudela

Waypoint

25 es Camell

Camell que reposa mirant el mar. Es part d'un filó de pegmatita
Panorama

26 mirador d'es Camell

Mirador a la dreta d'es Camell, camí indicat amb baranes delimitadores
Intersection

26 Coll de ses Portes

Entrada a l'aparcament del Camell. Passada la tanca, continuar per pista a l'esquerra.
Intersection

27 Coll ses Portes

Deixar pista i continuar pel sender de la dreta.

4 comments

 • Photo of CARLES PUJOLAR

  CARLES PUJOLAR Jan 12, 2020

  Ruta molt aconsellable i molt ben explicada..i si a més i pots veure la sortida del Sol .. fantàstic

 • Photo of albhertot

  albhertot Jan 12, 2020

  Carles, gràcies per la teva valoració; en aquests mesos d'hivern quan no hi ha massificació, encara se'n pot gaudir millor

 • Manel Moreno Guasch Apr 3, 2021

  I have followed this trail  verified  View more

  Preciosa

 • Photo of albhertot

  albhertot Apr 3, 2021

  Manel Moreno, gràcies per la teva valoració i comentari.

You can or this trail