Time  5 hours 11 minutes

Coordinates 4449

Uploaded May 2, 2021

Recorded May 2021

-
-
1,870 ft
1,726 ft
0
3.2
6.4
12.85 mi

Viewed 155 times, downloaded 4 times

near Sant Ponç, Catalunya (España)

Còmode i planera caminada en la que hem fet la volta al pantà de Sant Ponç, començant a l'aparcament que hi ha al costat de la presa, des d’on creuant primer la presa, hem anat per un camí planer que segueix el marge esquerra, gaudint de bones vistes, fins enllaçar amb la carretera C-26. Seguim un tram de carretera fins al molí del Pont, on desprès del pont, prenem un camí a la dreta, que esdevé un còmode corriol que ens porta fins al nucli d’Olius.

En aquest petit poble, observem l’església de Sant Esteve (està tancada) i visitem el cementiri modernista, que trobem obert i on podem observar les sepultures encastades a les roques. Comencem la tornada, seguint un petit tram de la carretera d’Olius, fins que passada la masia de la Cotxeria, enllacem amb el corriol de pujada, que seguim fins al pont de la C-26, que passem per sota cap a la capçalera del pantà.

Seguim baixant pel marge dret, gaudint de bones vistes sobre l’embassament i amb els camps ben conreats al costat, fins arribar a la raconada de la rasa Perpètua des d’on amb poca estona, arribem al començament d’aquesta caminada, però abans d’acabar la ruta anem a visitar la bonica ermita de Sant Ponç, situada a tocar del pantà.

Atenció.- El desnivell positiu real és d'uns 120 metres.

Conjunt monumental d’Olius.-
L’església de Sant Esteve d’Olius és un exemplar del romànic llombard consagrat l’any 1079 a petició del comte d’Urgell i dels habitants del lloc. L’altar de dalt es dedicà a sant Esteve i el de la cripta al sant Sepulcre. Consta d’una sola nau coberta amb volta de canó. El campanar, de planta quadrada, té quatre finestres en arc de mig punt. Sota seu s’obre una motllura amb espitlleres.
Sota l’altar cal destacar la cripta que forma un espai rectangular amb sis columnes (totes diferents) que s’obren en forma de palmera; aguanten arcs de mig punt i voltes d’aresta, i donen a l’estança una bellesa extraordinària. Aquesta cripta ha donat fama a Olius i és molt valorada dins l’art romànic mundial. L’accés és per una escala central, tot i que a banda i banda d’aquesta escala encara es conserven els accessos primitius amb cinc graons.
El cementiri modernista d’Olius, el trobem a poca distància de l’església i crida l’atenció perquè fuig de l’esquema acostumat dels altres cementiris. És un espai que combina les roques caigudes de la muntanya, símbol del decaïment i de la mort, amb les fulles d’alzines sempre verdes, símbol de vida. Mort i vida en un cementiri cristià. És obra de l’arquitecte Bernardí Martorell, que va rebre la influència modernista de Gaudí. Es va inaugurar l’any 1915. És un model de fantasia i novetat dins l’art funerari modernista, ja que a Catalunya es poden trobar panteons modernistes, però com a cementiri és únic.
Parking

Sortida i arribada - Aparcament del pantà de Sant Ponç

Lake

Presa de Sant Ponç

Waypoint

La Caseta del Pantà

River

Raconada del torrent d'Albereda

Lake

Pantà de Sant Ponç, marge esquerra

Intersection

Enllaç amb la carretera C-26

Waypoint

Molí del Pont

River

Riu Cardener i pont trencat

Waypoint

Olius

Waypoint

Cementiri modernista d'Olius

River

Riu Cardener i capçalera de l'embassament

Lake

Pantà de Sant Ponç, marge dret

River

Raconada de la Rasa Perpètua

Religious site

Ermita de Sant Ponç

Comments

    You can or this trail