-
-
2,046 ft
1,254 ft
0
1.8
3.5
7.07 mi

Viewed 548 times, downloaded 27 times

near Vilanova de l'Aguda, Catalunya (España)

Ruta circular en la que sortint des de Vilanova de l’Aguda, poble de la Noguera situat a l'extrem oriental de la comarca, al límit amb l'Alt Urgell, el Solsonès i la Segarra, es fa un recorregut per la vall de Valldàries, una vall arquejada, en forma de ferradura, voltada de serrats coberts de boscos de pins, roures i alzines, amb un fondo pla, ample i conreat, en el que hi ha onze masies, la majoria deshabitades i que conserven com a parròquia l’església de Sant Miquel de Valldàries o del Castell, situada al cap d’amunt del serrat que limita la vall.
Bé doncs, iniciem la ruta des de la plaça de l’Excma. Diputació Provincial, a la mateixa entrada de Vilanova de l’Aguda. Passem per davant la parada del bus i la font i agafem el primer carrer a l’esquerra. Passem per davant de l’església de Santa Maria i de cal Castell, creuem el portal de cal Segon i, seguint el carrer del Germans Joaquim Donato, tot travessant el poble d’un extrem a l’altre fins arribar a la plaça de la Placeta.
Sortim del poble seguint pels carrers de la Pujada i de Josep Codina Costa i continuem pel camí de la Vall fins que, just travessar el barranc de Santa Perpètua, aquest es bifurca en dos: a la dreta el de Mas d’en Bosc i, a l’esquerra, el de Vilanova de l’Aguda. Agafem el de l’esquerra i continuem per la pista que va remuntant la vall del torrent de Valldàries.
Poc després, sota el mas de les Omedes i gairebé a peu de pista, trobem l’ermita d’origen romànic de la Mare de Déu de les Omedes. Es pot accedir al seu interior, on s’hi conserva un cor embellit per onze figures antropomòrfiques. Tot i que dóna la sensació que fa temps que no hi ha culte, té el seu encant.
Tornem a la pista i en poc menys d’un quilòmetre més endavant, ens plantem al peu del mas de la Pera, lloc on deixem la pista principal i agafem un trencall que surt a l’esquerra. El camí passa per sota del mas, voreja un parell de camps de conreu i acaba convertint-se en un sender que, travessant el bosc de la Solana de la Pera, acaba enllaçant amb la pista que puja cap a Sant Miquel de Valldàries, a 621 m d’altitud.
En un lloc aturonat d’aquest indret, hi trobem les restes de l’antic castell de l’Aguda, envoltat de les cases en ruïnes del petit poble de l’Aguda. Sota el castell, la bonica església d’origen romànic dedicada a Sant Miquel (documentada des de l’any 1047) amb el cementiri al costat. L’església és d’una sola nau, amb un absis amb arcuacions llombardes i un campanar de cadireta de construcció més moderna.
Davant mateix de l’església s’inicien dos corriols, un baixa cap al mas de les Omedes i un altre, que és el que agafem, que ressegueix la carena. Cal anar en compte perquè uns metres més endavant, el sender es bifurca, el més fressat segueix endavant pel cap de la serra i l’altre, que és el que seguim, baixa cap a la dreta de l’obaga de la Costa Negra, fins a situar-nos en el mateix llit del barranc de Formiguera.
Seguim el sender que va baixant paral·lel al barranc de Formiguera fins que, uns 700 metres més endavant, l’abandonem, tot pujant al dret uns 150 metres per enllaçar amb la pista que porta a l’ermita de Santa Perpètua. En aquest tram pel mig del bosc, cal anar amunt tot buscant de manera intuïtiva el millor espai per avançar.
Poc després arribem a l’ermita de Santa Perpètua, situada al peu de la Serra del Pubill. Es tracta d’una edificació rectangular construïda a finals del segle XVIII i que ha estat restaurada fa pocs anys. Tots els anys, el 7 de març, diada de Santa Perpètua, els vilanovins hi celebren el tradicional aplec.
Al costat mateix de la paret de l’ermita s’inicia un corriol, que tot baixant, ens porta fins una pista forestal que seguim a l’esquerra fins a trobar el Toll de la Santa, en el que segons la tradició mai no hi manca aigua.
En aquest punt, la pista travessa el torrent i comença a pujar tot continuant cap a l’esquerra. Tot dirigint-nos cap a Vilanova de l’Aguda apareix a l’esquerra cal Omedes i l’ermita de la Mare de Déu de les Omedes, alhora que gaudim d’una magnífica panoràmica d’una bona part de la vall de Valldàries.
Ara la pista va davallant direcció sud tot creuant el lloc conegut com la Salve, que era l’indret on es feia parada, quan anys enrere es pujava a peu a l’ermita de Santa Perpètua. Encara s’hi pot veure un petit pedró amb una creu de ferro.
Poc després trobàvem el cementiri de Vilanova de l’Aguda, ja molt a prop del poble, on hi entràvem per part alta del poble i continuàvem fins arribar al lloc on havíem aparcat el cotxe.
--------------------------------------------------------------
Una de les maneres d’arribar al punt d’inici d’aquesta ruta és anar fins a Ponts, lloc on ens desviarem per continuar per la C-1412 fins a trobar a l'esquerra el trencall de la LV-3141, carretera local que en uns 3 kms ens porta a l'entrada de Vilanova de l’Aguda.
--------------------------------------------------------------
Per acabar, agrair la col·laboració d’en Josep Santesmasses i d’en Pere Clavé, dos vilanovins que varen tenir l’amabilitat de facilitar-nos la visita a l'interior de l’església de Sant Miquel, l’ermita de Santa Perpètua i l’església de Santa Maria, la qual cosa va ajudar a aconseguir arrodonir una magnífica diada senderista.
--------------------------------------------------------------
Si desitgeu veure algunes imatges de la sortida, solament heu de clicar en l'enllaç de sota...

View more external

Waypoint

Vilanova de l'Aguda/Plaça de l'Excma. Diputació Provincial

Waypoint

Vilanova de l'Aguda/Església de l'Assumpció de la Mare de Déu

Waypoint

Vilanova de l'Aguda/Plaça de la Placeta

Waypoint

Ermita de la Mare de Déu de les Omedes

Waypoint

Mas la Pera

Waypoint

Església de Sant Miquel de Valldàries

Waypoint

Restes del castell de l'Aguda

Waypoint

Barranc de Formiguera

Waypoint

Barranc de Formiguera

Waypoint

Deixar sender/Pujar al dret

Waypoint

Ermita de Santa Perpètua de l'Aguda

Waypoint

Toll de la Santa

Waypoint

Cementiri de Vilanova de l'Aguda

Waypoint

Camí de la Vall/Casa Paner

Waypoint

Barranc de Santa Perpètua

Waypoint

Camí de Santa Perpètua

Comments

    You can or this trail