Moving time  5 hours 31 minutes

Time  6 hours 36 minutes

Coordinates 3715

Uploaded January 18, 2020

Recorded January 2020

-
-
4,290 ft
3,350 ft
0
3.6
7.1
14.24 mi

Viewed 181 times, downloaded 4 times

near Villafranca del Cid, Valencia (España)

Vilafranca - Ermita de Santa Llúcia - Castellfort - Ermita de Sant Pere - Vèrtex geodèsic de Folch 1307 m. - Ermita de la Mare de déu de la Font
El recorregut comença a Vilafranca, a la porta de l'Hotel Els Arcs. Deixem a l'esquerra la Casa de la Música i girem a l'esquerra pel carrer Portell, per a prendre immediatament la dreta conegut com a Camí Vell a Cinctorres o Caletxa de Sant Pere. Caminem al principi entre cases, al poc i ja sobre sòl de terra i entre els típics murs de pedra seca de la zona, arribarem a l'encreuament amb l'Assagador de les Fonts del Llosar. Seguirem de front, les marques de continuïtat de la sendera són clares. El següent encreuament que trobem és una pista més transitada que la que trepitgem. Es tracta de l'Assagador del Camí de la Parreta que a l'esquerra va a Vilafranca. Continuem cap a la dreta i deixem als costats els Mas de Tena i de la Blaia en direcció als aerogeneradors pel camí principal fins que arribem a l'encreuament en el qual trobem en Peiró de Sant Pere.
Ací deixem el PR que es dirigeix a la dreta per pista cap als molins eòlics, i baixem per senda fins al Mas de la Curra, on girem a la dreta passant prop del Mes de la Llesca i seguim fins al Mas de Pau, ací seguim a l'esquerra i arribarem al Mas i l'Ermita de Saint Lucia. Voregem l'ermita, deixem el camí cementat a dreta i esquerra i continuem per l'assagador en direcció al Mas de Senent. El deixem a la dreta i continuem igualment per la dreta en el següent encreuament i trobar una creu de fusta que marca un altre encreuament d'assagadors. Seguim la nostra tendència de front i en descens, al cap de poc deixarem a l'esquerra un abeurador de bestiar i un poc més endavant també a l'esquerra un grup de cases, el Mas del Barranc. Seguim de front, amb el barranquet a la dreta. Si estem atents vorem, a pocs metres de l'encreuament anterior una font a la dreta. Continuem ascendint pegats al barranc i buscant els aerogeneradors. És l'última pujada prolongada del recorregut. Una vegada en el serral seguirem de front. A la dreta deixem el Camí de Vilafranca a Castellfort d'on vindria l'original traçat del PR-CV 309. La resta del recorregut és el recorregut primitiu, planegem uns metres i girem lleument a l'esquerra a la recerca del barranc en el qual es troba la Font del Bruixeral. Passada aquesta font vam trobar un encreuament de sendes, continuem descendint per la dreta, a l'esquerra contínua el PR-CV 332 a Portell de Morella. Acaba el nostre descens en la carretera CV-124 que cap a la dreta porta a Portell de Morella. Caminem a penes 50 metres i deixem l'asfalt per a seguir per una xicoteta senda a l'esquerra que ens conduirà al poble. Acabem el recorregut en la plaça de l'església on seguirem el PR-CV 407 Senda de les Ermites, seguim la carretera o carrer Major fins a la plaça on prenem carrer la Verge que ens porta a la part alta de la localitat. Des d'ací deixem la carretera CV-124 a la dreta i continuem per una senda cap a l'esquerra. Al fons està com a punt de referència l'Ermita de Sant Pere. El recorregut està senyalitzat amb les marques de PR i SL.
Després de la visita obligada a l'Ermita de Sant Pere tornem sobre els nostres passos uns metres i continuem pegats a un mur de pedra seca que deixem a la nostra esquerra fins a la carretera CV-124. A la dreta deixem Castellfort, a l'esquerra Ares del Maestrat. Seguim de front per l'asfalt uns 200 metres fins a trobar l'Assagador de Folch que ix a la nostra esquerra. Seguim l'assagador, i ens desviem a la dreta per a aconseguir la màxima altura de la zona, el pic Folch (1.306 m). Tornem al PR i comencem a descendir fins a trobar de nou la CV-124, que creuarem fins a set vegades més. Travessem la carretera i seguim cap a la dreta fins a trobar-la de nou. Aquesta vegada caminem per ella uns 200 metres, passem al costat del Peiró en honor de la Mare de Déu de la Font i eixim cap a l'esquerra. Tornem a la carretera, la creuem i continuem descendint per una pista de ciment que de nou ens deixa en la carretera. Esta vegada caminem costa amunt uns metres fins a continuar per la senda que s'endinsa en la muntanya per la dreta. Descendim per una senda empedrada que ens condueix fins a l'ermita per un barranc ple de vegetació. Arribem a l'Ermita de la Verge de la Mare de Déu de la Font. Es tracta d'un preciós conjunt arquitectònic que ofereix aigua i recer al caminant.
Seguim de nou per la CV 124 uns metres fins a, passat altre creuer de pedra, vam girar a la dreta per a descendir al barranc de la Font de la Verge. La senda transcorre per una o l'altra banda del barranc. Al principi pel marge esquerre, després tornarem a travessar la carretera, continuarem per la dreta del barranc pegats a la carretera fins a arribar a un espai més obert en el qual es camina per la carretera.
Finalment seguim la carretera un parell de quilòmetres fins a arribar a l'encreuament amb la CV-12 que va cap a Morella, on finalitzem la ruta.
Atenció a causa del funcionament defectuós del GPS, poden trobar-se línies rectes causades per la pèrdua parcial del senyal o puntes estranyes que no són reals, per tant cal anar amb una poca precaució al seguir la ruta.
Si utilitzes el track, t’agrairia que feres una valoració en wikiloc sobre la seua utilitat.

======================================================================

El recorrido comienza en Vilafranca, a la puerta del Hotel Los Arcos. Dejamos a la izquierda la Casa de la Música y giramos a la izquierda por la calle Portell, para tomar inmediatamente la derecha conocido como Camino Viejo a Cinctorres y Caletxa de Sant Pere. Caminamos al principio entre casas, al poco y ya sobre suelo de tierra y entre los típicos muros de piedra seca de la zona, llegaremos al cruce con el Azagador de las Fuentes del Losar. Seguiremos de frente, las marcas de continuidad del sendero están claras. El siguiente cruce que encontramos es una pista más transitada que la que pisamos. Se trata del Azagador del Camino de la Parreta que a la izquierda va a Vilafranca. Continuamos hacia la derecha y dejamos a los lados los Mas de Tena y de la Blaia en dirección a los aerogeneradores por el camino principal hasta que llegamos al cruce en el que encontramos en Peiró de Sant Pere.
Aquí dejamos el PR que se dirige a la derecha por pista hacia los molinos eólicos, y bajamos por senda hasta el Mas de la Curra, donde giramos a la derecha pasando cerca del Mas de la Llesca y seguimos hasta el Mas de Pau, aquí seguimos a la izquierda y llegaremos al Mas y la Ermita de Santa Lucía. Bordeamos la ermita, dejamos el camino cementado a derecha e izquierda y continuamos por el azagador en dirección al Mas de Senent. Lo dejamos a la derecha y continuamos igualmente por la derecha en el siguiente cruce y dar con una cruz de madera que marca otro cruce de azagadores. Seguimos nuestra tendencia de frente y en descenso, al poco dejaremos a la izquierda un bebedero de ganado y un poco más adelante también a la izquierda un grupo de casas, el Mas del Barranco. Seguimos de frente, con la vaguada a la derecha. Si estamos atentos veremos a pocos metros del cruce anterior una fuente a la derecha. Seguimos ascendiendo pegados a la vaguada y buscando los aerogeneradores. Es la última subida prolongada del recorrido. Una vez en el collado seguiremos de frente. A la derecha dejamos el Camino de Villafranca del Cid a Castellfort de donde vendría el original trazado del PR-CV 309. El resto del recorrido es el recorrido primitivo. Llaneamos unos metros y giramos levemente a la izquierda en busca del barranco en el que se encuentra la Fuente del Bruixeral. Pasada esta fuente encontramos un cruce de sendas, seguimos descendiendo por la derecha, a la izquierda continua el PR-CV 332 a Portell de Morella. Acaba nuestro descenso en la carretera CV-124 que hacia la derecha lleva a Portell de Morella. Caminamos apenas 50 metros y dejamos el asfalto para seguir por una pequeña senda a la izquierda que nos conducirá al pueblo. Acabamos el recorrido en la plaza de la iglesia donde seguiremos el PR-CV 407 Senda de las Ermitas, seguimos la carretera o calle Mayor hasta la plaza donde tomamos calle la Virgen que nos lleva a la parte alta de la localidad. Desde aquí dejamos la carretera CV-124 a la derecha y continuamos por una senda hacia la izquierda. Al fondo está como punto de referencia la Ermita de San Pedro. El recorrido está señalizado con las marcas de PR y SL.
Tras la visita obligada a la Ermita de San Pedro regresamos sobre nuestros pasos unos metros y continuamos pegados a un muro de piedra seca que dejamos a nuestra izquierda hasta la carretera CV-124. A la derecha dejamos Castellfort, a la izquierda Ares del Maestre. Seguimos de frente por el asfalto unos 200 metros hasta encontrar el Azagador de Folch que sale a nuestra izquierda. Seguimos el azagador, y nos desviamos a la derecha para alcanzar la máxima altura de la zona, el pico Folch (1.306 m). Volvemos al PR y comenzamos a descender hasta encontrar de nuevo la CV-124, que cruzaremos hasta siete veces más. Cruzamos la carretera y seguimos hacia la derecha hasta encontrarla de nuevo. Esta vez caminamos por ella unos 200 metros, pasamos junto al Peiró en honor de la Nuestra Señora de la Fuente y salimos hacia la izquierda. Volvemos a la carretera, la cruzamos y seguimos descendiendo por una pista de cemento que de nuevo nos deja en la carretera. Esta vez caminamos cuesta arriba unos metros hasta continuar por la senda que se adentra en el monte por la derecha. Descendemos por una senda empedrada que nos conduce hasta la ermita por un barranco lleno de vegetación. Llegamos a la Ermita de la Virgen de la Madre de Dios de la Fuente. Se trata de un precioso conjunto arquitectónico que ofrece agua y cobijo al caminante.
Seguimos de nuevo por la CV 124 unos metros hasta, pasado otro crucero de piedra, giramos a la derecha para descender al barranco de la Fuente de la Virgen. El sendero transcurre por una u otra orilla del barranco. Al principio por la margen izquierda, después volveremos a cruzar la carretera, continuaremos por la derecha del barranco pegados a la carretera hasta llegar a un espacio más abierto en el que la carretera se va a la derecha.
Finalmente seguimos la carretera un par de kilómetros hasta llegar al cruce con la CV-12 que va hacia Morella, donde finalizamos la ruta.
Atención a causa del funcionamiento defectuoso del GPS, pueden encontrarse líneas rectas causadas por la pérdida parcial de la señal o puntas extrañas que no son reales, por lo tanto hay que ir con un poco precaución al seguir la ruta.
Si utilizas el track, te agradecería que hicieras una valoración en wikiloc sobre su utilidad.
Monument

Casa de la Música

World Heritage Site

Camí de Pedra en Sec

World Heritage Site

Casetes de pedra seca

World Heritage Site

Caseta de pedra en sec

World Heritage Site

Caseta de pedra en sec

World Heritage Site

Murs de pedra seca

World Heritage Site

Caseta de pedra en sec

Photo

Assagador

Lake

Bassal d'aigua

World Heritage Site

Caseta de pedra en sec

Religious site

Peiró de Sant Pere

Fountain

Pou de pedra seca

Lake

Abreujador

Ruins

Mas de la Curra

Ruins

Mas de la Llesca

Fauna

Vaques

Ruins

Mas de Pau

Intersection

Dreta

Ruins

Mas de Santa Llúcia

Religious site

Ermita de Santa Llúcia

Ruins

Mas de Senén

Intersection

Dreta

Information point

Creu i pal indicador

Intersection

Dreta

Ruins

Mas de Barrune

Intersection

Dreta per senda

Information point

Pal indicador

Panorama

Mur de pedra seca

Panorama

Castellfort

Intersection

Pal indicador

Information point

Pal indicador

Fauna

Cavalls

Photo

Cases penjades a Castellfort

Religious site

Església de Castellfort

Monument

Casa

Intersection

Dreta

Religious site

Ermita de Sant Pere de Castellfort

Panorama

Castellfort

Religious site

Ermita de Sant Pere de Castellfort

Summit

Cim Folch

World Heritage Site

Caseta de pedra en sec

Religious site

Peiró de la Mare de déu de la Font

Religious site

Ermita de la Mare de déu de la Font

Monument

Alberg de la Mare de déu de la Font

Religious site

Creu

Monument

Ermita de la Mare de déu de la Font

Photo

Sol empedrat

Cave

Cova

Intersection

Pal indicador

Comments

    You can or this trail