Time  8 hours 15 minutes

Coordinates 2975

Uploaded August 9, 2017

Recorded August 2017

-
-
8,227 f
6,671 f
0
2.5
5.0
10.06 mi

Viewed 179 times, downloaded 9 times

near Setcases, Catalunya (España)

La ruta d’avui, a cavall entre el Ripollès i el Conflent, parteix de Vallter, recorre els extensos altiplans de l’estatge alpí de Coma Ermada i Campmagre, tot coronant-ne les puntes principals, i s’endinsa a la Reserva Natural de Mentet, per retornar a Vallter. És una ruta moderadament exigent, per la llargada i els desnivells acumulats. Conté una part fora de camí que tècnicament es pot qualificar d’una mica difícil. La zona és molt exposada al vent, i l’orientació hi pot ser complicada en cas de mala visibilitat. Es pot escurçar segons convingui, així com fer-ne variants perquè el terreny és molt obert i fàcilment transitable a excepció de les zones de bosc més espès per sota dels 2200 m . En condicions estivals, l’únic punt d’aigua que trobarem és la Ribera dels Forquets, cap a meitat del recorregut. Zona molt menys concorreguda que d’altres de l’entorn de Vallter, amb extenses vistes de paisatge malgrat l’alçada modesta.

Comencem a l’aparcament superior de l’estació d’esquí de Vallter 2000 (cota 2155 m). Per l’extrem dret dels edificis prenem el camí que es dirigeix a la Portella de Mentet, tot remuntant en sentit NE. En uns 15’ el sender travessa el torrent de la Portella (waypoint 01), i es bifurca en un que continua remuntant pel costat del torrent (esquerra), pel qual baixarem a la tornada, i l’altre (principal, amb marques blanques i vermelles de GR, que segueix recte prenent sentit SE) vers el Pla de Coma Ermada i la Portella de Morens. Per aquest segon continuem. De seguida (30’) arribem al pal indicador del Pla de Coma Ermada (wp 02). Ja som als altiplans, a partir d’ara no seguirem cap camí sinó que progressarem per terreny obert fàcil, mixt d’herba i pedra. Girem a la dreta i ens dirigim al punt més alt del Serrat de les Canals d’Hospitalet (wp 03, punta NW, 2396 m), on hi ha una gran fita de pedres, una bústia metàl·lica amb llibreta per a signatures, i una placa en memòria d’una jove que va morir als Alps. Des d’aquí tenim molt bona perspectiva del circ d’Ulldeter, amb tots els seus cims. Continuem vorejant el cairell fins a la seva punta SE (wp 04, 2389 m, 45’ des de l’inici).

Ara baixem una mica i anem resseguint l’ample llom carener, tot vorejant la capçalera de les Canals de Camamilla, sota nostre a la dreta. Pugem per on ens convingui, amb el vent que ja bufa fort, fins coronar un primer promontori rocós (wp 05) de grans blocs de gneis, roca omnipresent a tota la zona per on caminarem avui. De seguida passem per un segon sortint més suau (wp 06) i arribem a l’ampli cim principal del Puig de Coma Ermada (wp 07, 2496 m, 1h20’). Breu parada i baixem cap a la Collada de la Llosa, passant per un petit crestall de quars blanc molt vistós (wp 08). Seguim progressant, ara en direcció est, fins assolir el cim del Puig de la Llosa (wp 09, 2504 m, 1h35’), igualment ampli i arrodonit. A continuació baixem fins al següent coll, que no li he trobat cap nom als mapes però ben bé podríem anomenar Portella de Concròs (wp 10), des d’on ja comencem a tenir bones vistes del circ de Concròs. Una nova i breu pujada ens porta fins a les Roques Blanques (wp 11, 2456 m, 1h55’), un altre cim que si no fos per la fita de pedres, costaria de diferenciar. Continuem un xic més per la carena per gaudir d’una magnífica perspectiva del circ de Concròs, vigilat per les imponents parets de la Roca Colom, i amb els seus estanyols efímers que només tenen aigua en anys humits.

Abandonem la direcció que ens baixaria cap a la Portella del Callau i fem un gir de 90º a l’esquerra per, tot orientant-nos cap al NW, anar a buscar la cota dels Rocs Blancs. El vent ara és fortíssim i ens fa perdre l’equilibri en algun moment. Als Rocs Blancs (wp 12, 2439 m) hi ha diverses fites de pedres, però no se sap ben bé quina està en el punt més alt. Continuem més al nord buscant algun lloc on arrecerar-nos, i coronem una nova punta amb fites (wp 13, 2415 m) on hi ha un bivac de pedres que no ofereix gaire protecció contra el vent. Així que prosseguim cap al NE, baixant fins a un nou esperó rocós de quars blanc, ben visible des d’aquí. Hi arribem de seguida (wp 14, 2372 m, 2h45’), el coronem i veiem que hi ha una caixa metàl·lica tancada (?), i un piolet clavat a la roca. Aquests deuen ser els rocs blancs que, vistos des de la banda de Mentet, donen nom a la muntanya. Com que aquí sí que estem a recer del vendaval, aprofitem per fer una parada d’un quart d’hora, per recuperar forces i planificar la continuació de la ruta.

La idea és anar a buscar la carena que baixa des de les Roques de la Portella cap a Mentet, però entremig tenim la vall de la Ribera dels Forquets, força profunda. Segons un mapa francès hi hauria un camí que remunta per aquesta vall i que ens permetria enllaçar amb el que ve de Mentet i puja per la carena esmentada a prop del Cap dels Rocs. Això implicaria baixar clarament en direcció nord, però fa pinta que hi ha d’haver molt desnivell i no sabem si trobarem bosc massa espès o algun estimball. Una altra opció seria davallar cap a la Jaça del Callau, a l’est, per baixar des d’aquí cap a Mentet per un altre camí existent, però això implica fer força volta i perdre bastanta alçada. Total, decidim anar en direcció cap al nord, i ja improvisarem segons com ho veiem. El bosc és clar i es baixa bé. Trobem un indici de corriol (wp 15) que sembla venir de la Jaça del Callau (dreta) i anar cap a la Ribera dels Forquets (esquerra), així que ens animem a seguir-lo cap a l’oest. Va vorejant en planer i en poca estona queda desdibuixat, així que l’abandonem i iniciem una baixada pel dret a través del bosc, que encara és prou transitable. A partir d’aquí comença la part difícil de la sortida. Topem, per casualitat, amb la capçalera d’una torrentera seca, que baixa MOLT DRETA, i per on decidim provar sort. No s’hi progressa malament, però cal anar a poc a poc i assegurar cada pas, anant molt amb compte amb l’herba humida que rellisca, vigilant amb pedres que puguin estar soltes, i comprovant amb els bastons que no posem el peu en algun forat amagat. Cap a la part baixa hi ha un punt on cal fer una petita desgrimpada fàcil (wp 16). Triguem una mitja hora a arribar a baix, on trobem el riuet de la Ribera dels Forquets (wp 17, 2115 m, 3h25’). Sobretot, si decidiu baixar per aquesta canal, tingueu en compte el risc que pot comportar en condicions adverses, i mai no ho feu si amenaça tempesta, o en època de risc d’allaus. L’opció de continuar planejant pel camí que ve del Callau és bona, ja que segurament ens permetrà arribar al riuet a una cota més alta per terreny fàcil, i d’allà enllaçar amb la carena que busquem, prop dels Collets Verds.

Bé, ja som al riu però no es veu cap camí. Pensem que deu passar uns metres més amunt per la vessant oposada, així que el creuem i tirem amunt pel dret. Però el camí de marres no apareix, i la petita remuntada s’acaba convertint en una penosa ascensió per terreny herbós entre pins, amb molta pendent. Fatigats, acabem assolint el capdamunt de la carena al sector dels Portells Tancats (wp 18, 2232 m, 4h07’). Breu descans i reprenem ruta en direcció nord, ara en suau baixada per un camí ben marcat amb fitades de pedres. A la Jaça dels Forquets (wp 19, 2145 m, 4h38’), una zona de prats entre el bosc i on hi ha un tossol de grans pedres en què, amb la llum que incideix ara, identifiquem una tortuga gegant, decidim dividir el grup. La darrera pujada pel dret m’ha matxacat, així que em quedo a esperar el meu company de ruta, que vol anar a coronar el Cap dels Rocs de Mentet. Li passo el GPS i un dels walkie-talkie, i m’instal·lo en una bonica ombra. Ell continua baixant pel camí fins a un nou coll herbós on hi ha una indicació de fusta al Cap dels Rocs, i on el camí de Mentet gira a la dreta per iniciar un descens fort. Continuant en direcció nord arriba als esmentats rocs, un seguit de quatre prominències rocoses consecutives, la més alta de les quals assoleix la cota 2047 m (5h08’). El waypoint corresponent (wp 20) està marcat a posteriori, i no estic segur que coincideixi exactament amb el roc més alt. Entre anar i tornar, el meu company triga gairebé una hora i mitja.

Un cop reagrupats i alimentats, reculem fins als Portells Tancats i continuem fins als Collets Verds (wp 21, 2223 m, 6h40’), una àmplia collada herbosa des d’on podríem enllaçar fàcilment tant amb la Ribera dels Forquets (est), com amb la Ribera de l’Alemany (oest) per on passa el camí més concorregut entre Vallter i Mentet. Seguim pujant per l’ample llom parcialment arbrat, fins que els pins acaben desapareixent i arribem a l’amplíssim replà del Cap de la Baga de la Portella (wp22, 2343 m, 7h10’). En tot moment el nostre proper objectiu és visible: la punta punxeguda on culmina la carena que anem remuntant. Finalment, de nou amb molt vent, coronem les Roques de la Portella (wp 23, 2441 m, 7h35’), una simple fita de pedres al punt més alt d’aquesta part dels altiplans. Uns metres més avall passem pel costat d’una petita cabana de pedres que pot servir d’abric en cas de necessitat (wp 24) i, decantant-nos cap a la dreta, baixem fins a la Portella de Mentet (wp 25, 2411 m, 7h50’), pas de muntanya ancestral i avui important cruïlla de camins excursionistes. Només queda davallar pel sender que hi arriba, baixant en direcció SW, fins retornar a Vallter en uns 25’ més.
Intersection

01 Camí de la Portella de Mentet, desviació a Coma Ermada

Waypoint

02 Pla de Coma Ermada

Summit

03 Cap del Serrat de les Canals d'Hospitalets

Summit

04 Serrat de les Canals d'Hospitalets, punta SE

Summit

05 Puig de Coma Ermada, punta NW

Summit

06 Puig de Coma Ermada, punta central

Summit

07 Puig de Coma Ermada, cim principal

Mountain pass

08 Collada de la Llosa

Summit

09 Puig de la Llosa

Mountain pass

10 Portella sobre el circ de Concròs

Summit

11 Les Roques Blanques

Summit

12 Rocs Blancs, cimal sud

Summit

13 Rocs Blancs, cimal nord

Waypoint

14 Rocs Blancs

02-AGO-17 10:27:03
Waypoint

15 Camí de la Jaça del Callau

Risk

16 Canal de baixada

River

17 Ribera dels Forquets

Waypoint

18 Els Portells Tancats

Waypoint

19 Jaça dels Forquets

Summit

20 Cap dels Rocs de Mentet

Mountain pass

21 Collets Verds

Waypoint

22 Cap de la Baga de la Portella

Summit

23 Roques de la Portella de Mentet

Waypoint

24 Abric de les Roques de la Portella

Mountain pass

25 Portella de Mentet

Comments

    You can or this trail