Time  3 hours 44 minutes

Coordinates 1172

Uploaded May 26, 2018

Recorded May 2018

-
-
1,697 f
502 f
0
2.2
4.4
8.81 mi

Viewed 150 times, downloaded 19 times

near Vallgorguina, Catalunya (España)

Ruta circular amb sortida i arribada al parking que hi ha al costat del poliesportiu de Vallgorguina. Comencem anant per la riera de Vallgorgina, passem per la Font d’en Nel i el Suro Gros del Pla d’en Duran fins arribar al dolmen de la Pedra Gentil. Continuem per la pista que va al Santuari del Corredor i al poc ens desviem a la dreta per visitar les ruïnes de l’ermita de Santa Eulàlia de Tapioles. Tornem a la pista i continuem fins passat Can Pradell de la Serra. Una mica més endavant agafem una pista a l’esquerra indicada per senyes vermelles i blancs del GR que ens portarà més amunt a tornar a trobar la pista principal prop de Can Trull. Passat Can Trull trobem el dolmen i el menhir de Can Trull. Una mica més amunt deixem la pista principal que va al santuari del Corredor i ens desviem a l’esquerra, passarem per la Pedra de les Cadenes, El Rocar i ja començarem a baixar. Sempre seguint per la pista passarem per la Pedra dels Llops, les roques del Duc, les Fonts del Perdigot i de la Figuerassa, que no ragen, i arribarem a la casa nova de Pibernat. Des d’aquí agafem una pista l’esquerra que ens portarà de tornada a Vallgorguina, passant tot just arribant al poble pel curiós Suro de la Berruga.
Te uns 4000 anys d’antiguitat. Va ser restaurat el 1885 pel propietari de Can Pradell de la Serra. Actualment les lloses vertical no ocupen el lloc original i la vertical està trencada. En el transcurs dels temps s’han afegit algunes lloses verticals amb la finalitat de mantenir l’alçada del monument. Tradicionalment sempre s'havia dit que era un lloc de reunió de les bruixes.
L'antiga església de Santa Eulàlia de Tapioles havia estat una cel·la monàstica. Documentada des del 878. La capella, que era en ruïnes el 1373 fou reformada en època barroca, no obstant això conserva l'absis semicircular, bastit amb carreus tallats, de tradició i estructura romàniques. El 1373 el lloc era deshabitat però l'any 1850, Josep Pradell, propietari de la masia de can Pradell de la Serra va reformar l'edifici donant-li un caire barroc. es conserva.
Aquesta pedra s'anomena pedra de les Cadenes o del Gall de Ca l'Arenes perquè, segons s'explica, als nens que baixaven del Corredor se'ls feia una broma aprofitant la presència d'aquesta pedra: se'ls deia que posessin l'orella al damunt de la pedra per a sentir les cadenes o el gall de ca l'Arenes cantar. Quan ho feien, se'ls donava una bufetada a la galta sense mala fe.
Aquest apilament de blocs granítics possibilita la formació de petites cavitats o aixoplucs que podien haver fet servir els primers pobladors per a arrecerar-se dels vents o les pluges. De fet, s'han trobat ceràmiques datades de l'edat del bronze (1800-1600 aC). En altres ocasions, aquests blocs de roca podien tenir caràcter funerari.
La pedra del Llop era coneguda amb aquest nom perquè es deia que els llops passaven per l'esquerda de la pedra.
Temps enrere, quan no hi havia bosc, aquestes roques eren molt visibles, malgrat que avui en dia estan amagades entre les alzines. Aquestes i altres roques servien com a punt de referència geogràfic per als bosquerols locals. Per tal d'identificar-les, s'associaven amb algun esdeveniment concret. En aquest cas, es diu que al seu damunt s'hi aturava un duc (un ocell, considerat el rapinyaire nocturn més gran d'Europa).

Comments

    You can or this trail