Time  3 hours 39 minutes

Coordinates 2071

Uploaded February 3, 2018

Recorded January 2018

-
-
2,974 f
1,582 f
0
1.9
3.8
7.63 mi

Viewed 557 times, downloaded 34 times

near Santa Susanna, Catalunya (España)

Comencem aquest itinerari a la masia de Can Cuc de la Muntanya, avui Hotel Can Cuch, però també podeu iniciar-la deixant el cotxe a l’aparcament de l’embassament de Vallforners.
Sortim de l’hotel i de seguida prenem el camí que va cap al Sot de la Moixera on trovem, amagada en un revolt, la Font del mateix nom.
Continuem planejant per la pista que arriba a una cruïlla a on, a l’esquerra, trovem el mas de Can Quintana i, a la dreta i al dalt del turó, l’ermita de Sant Salvador de Terrades.

Capella de Sant Salvador de Terrades:
”Aquesta ermita neogòtica, construïda el 1930 segons el projecte de Josep M. Pericas, es troba emplaçada en plena muntanya al nord del terme municipal en vers el Pla de la Calma, a una altitud de 740m. S'erigeix al mateix lloc on es trobava l'antiga capella de la qual es comencen a trobar documents al sXIII d'on s'extreu que ja existia al 1226 i que fou fundada possiblement pels senyors del Castell de Cànoves.
L'actual edifici és d’una sola nau, amb creuer i absis pentagonal. La façana, emmarcada per pilastres que acaben en arquets cecs, té en el centre un gran arc apuntat, la porta adintellada i tres finestres també apuntades. En el capcer hi ha un gran arc parabòlic rematat per una creu de pedra. A la dreta, damunt el creuer, s'alça el campanar d'espadanya amb tres obertures d'arc de mig punt.
Aquesta ermita es troba envoltada per alguns masos com els de Can Quintana, Can Morera, Can Pou i Can Cuch. La seva proximitat a Can Quintana fa que se la conegui també per Sant Salvador de Can Quintana.”


Un cop visitada l’ermita, en dirección Sud, prenem un camí que aviat es torna sender i que, tot gaudint d’unes vistes impressionants de la vall, baixa fins trobar la pista que ens porta fins el camí de Cànoives a Vallforners passant al costat d’un seguit de masies (Can Morera, Can Pou, Can Puig, Can Valdé…).
Continuem camí cap a la dreta en dirección al pantà de Vallforners a on arribem passant abans per l’aparcament i visitant breument el Gorg Lloreda.

Embassament de Vallforners:
”El pantà de Vallforners és un embassament que pertany a la riera de Vallforners (conca del riu Besòs), creat per una presa situada al municipi de Cànoves i Samalús, a la comarca del Vallès Oriental. Fou construït entre el 1985 i el 1989 i té com a característica especial el fet que fou el primer pantà de Catalunya la presa del qual està formada per pedra i terra compactada…”

Continuem per la pista al costat del pantà fins trovar el desviament a la dreta que porta cap el Castanyer d’en Cuc seguint el curs del Torrent de la Baga d’en Cuc.
La pujada es constant al costat del torrent i plena d’indrets de gran bellesa amb petits salts d’aigua, arbres avui sense fulles i un entorn humid i ombreig.
Quan passem al costat de la Font de les Acàcies de seguida trobem el desviament cap el castanyer.

Castanyer Gros de la Baga d'en Cuc:
”El Castanyer de Can Cuc o Castanyer Gros de la Casa del Bosc (Castanea sativa) és un arbre monumental situat a l'indret de la Baga d'en Cuc (a 780 msnm) en el terme municipal de Cànoves i Samalús (el Vallès Oriental), el qual és l'arbre més gruixut de tot Catalunya amb diferència.”
“Té una alçària de 15 mts. i una capçada de 17,5 mts. El seu interior és totalmente buit i es comenta que fa anys hi va viure un carboner durant l'hivern.”


Després de les fotos de rigor i de ficar-nos a dintre retrocedim i decidim fer una visita a la Casa del Bosc on no podem resistir la temptació de prendre'ns una cervesa gaudint de les vistes i de la tranquil•litat del lloc.
Després de repassar la carta del restaurant decidim que no serà l'última vegada que venim i que la propera ocasió serà per quedar-nos a menjar.
Després de gaudir d'aquest moment només ens queda tornar a Can Cuch per la pista que, amb unes vistes impressionants de la Vall de Vallforners i l’embassament, ens porta en poca estona fins a l'hotel.

Salut!
Hotel rural Can Cuch. En un racó tranquil, enmig del Parc Natural del Montseny, es troba l'Hotel Can Cuch. És un hotel amb molt d'encant, construït sobre una masia catalana amb més de mil anys d'història, envoltada de pastures, imponents boscos d'alzines i amb unes majestuoses vistes que arriben fins al mar. https://www.hotelcancuch.com/ca/
Font de la Moixera
Ja es veu l'ermita...
Masia Can Quintana
Sant Salvador de Terrades. Aquesta ermita neogòtica es va construir el 1930 segons el projecte de Josep M. Pericas, en el mateix lloc on s'alçava l'antiga capella
Vistes espectaculars a la vall.
Masia de Can Morera
Masia de Can Pou
Continuem baixant. Deixem la pista que surt a l'esquerra i que ens portaria de nou a Can Quintana i Sant Salvador.
Hotel rural Can Puig. http://www.canpuig.com/
Masia de Can Valdé.
Masia de Can Castell.
Prenem el camí de Vallforners a la dreta en direcció a l'embassament.
Aparcament a prop de l'embassament de Vallforners.
El Gorg Lloreda, avui amb poqueta aigua.
Embassament de Vallforners. Prou afectat per la sequera...
Vistes des de l'altre banda del pantà.
Deixem la pista de Vallforners i prenem el camí del Sot de la Baga d'en Cuc al costat del torrent del mateix nom.
Petit salt d'aigua al costat del camí. Es pot accedir per un petit corriol que baixa fins el torrent.
Trobem algunes pedreres a prop del camí.
Deixem momentàniament la pista i continuem una estona al costat del torrent.
Torrent de la Baga d'en Cuc.
Font de les Acàcies.
Seguim les indicacions cap el castanyer.
Primer agafarem a l'esquerra per anar al castanyer. Després pujarem a la Casa del Bosc.
A l'esquerra trobem unes escales que baixan fins l'indret on ès el castanyer.
Diu la llegenda que no fa gaires anys vivia un ermità dins el castanyer gros d'en Cuc. Era un home que havia decidit separar-se de tot contacte social, viure en plena natura i escoltar els sorolls del silenci. Expliquen que mai l'havien sentit parlar i que només es comunicava amb el llenguatge dels cecs.
(http://www.casadelbosc.com) "Quan la brisa s’enfila per l’obaga d’en Cuch, i les fulles de l’om dansen al seu ritme, la sensació de pau i plenitud que t’embriaga et fa adonar de la simplicitat de la natura"
Vistes de la Vall de Vallforners

Comments

    You can or this trail