Time  10 hours 5 minutes

Coordinates 2744

Uploaded June 25, 2018

Recorded June 2018

-
-
3,443 f
1,495 f
0
3.1
6.3
12.58 mi

Viewed 167 times, downloaded 3 times

near Mura, Catalunya (España)

Ja a la comarca del Vallés Occidental i un cop passat Matadepera ens caldrà fer uns 13 quilòmetres més fins el coll d’Entenalles lloc on trobarem el Centre d’Interpretació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i un gran aparcament així com l’indicador de per on hem de començar per a tal de pujar al cim del Montcau.

Cal tenir en compte de que hi ha llocs que si passa dos cops i que per anar de Mura cap el Pujol de la Mata hi ha alguns desviaments, per la qual cosa cal anar ven documentat si no es disposa de cap tipus d’aparell GPS.

Els 20 quilòmetres de recorregut i els més de 2000 metres de desnivell acumulat fan que aquesta sortida sigui exigent, cal doncs anar ven preparat físicament i a pogué ser no fer-la en dies de forta calor ja que només trobarem aigua potable a la localitat de Mura.

Pujar al cim del Montcau no ofereix cap dificultat afegida, cal però tenir en compte de que no sols aquest cim, sinó els altres dos, en terreny mullat el risc augmenta exponencialment per la especial característica del sòl.

La pujada als Emprius es fa per una curta grimpada per un estret rocós, cap dificultat.

Al final dels Emprius cal davallar a llevant (dreta) fins el Coll de Pregona, lloc des d’on s’inicia la forta pujada a la Roca Sereny, un cop dalt la seguirem de punta a punta per baixar per l’extrem nord en una curta i suau grimpada, a sota seguirem una pista que girant a l’esquerra es tornarà al coll de Pregona des d’on tornarem a pujar a la serralada dels Emprius per davallar, aquest cop cap a ponent en direcció a Mura.

A Mura, si fa falta, podem arribar-nos a la font de l’Era, on hi ha unes rústegues taules amb bancs de pedra i un parell de fonts d’aigua potable.

Sortint de Mura en direcció sud i un cop travessat el torrent de Sant Lleïr cal deixar l’ampla pista per seguir un corriol a l’esquerra. A partir d’aquest punt la pujada es sostinguda i s’ha de tenir molt de compte en no fer marrades ja que per pujar al Pujol de la Mata, a l’alçada de la Roureda s’ha de deixar el camí que seguim i anar cap a ponent tot baixant un xic per tornar a pujar uns 50 metres fins la base del pujol, no cal dir que s’ha de grimpar ajudant-nos de les grapes allí instal•lades i amb els cinc sentits posats amb aquesta tasca. La baixada encara que podria semblar més dificultosa, no ho es, però seguir el sender correcte si ho es ja que ni hi ha més d’un i ens podem confondre.

Si per finalitzar volem pujar a l’ermita de Sant Jaume, després de passar pel coll de Bofí, cal saber que es troba a 931 metres d’alçada, casi 150 metres per damunt del Pujol de la Mata i es el segon punt més alt del dia. Si es vol ens el podem estalviar.

La baixada cap el coll d’Entenalles el fem per pista i per la vora del mas de la Mata.

Cartografia: Mapa SANT LLORENÇ DEL MUNT I L'OBAC Parc Natural de la editorial ALPINA, escala 1:25000, primera edició gener de l'any 2016
Parking

APARCAMENT AL COLL D'ESTENALLES (873 m).

Aquest es el punt d'inici i final del recorregut. Esta davant mateix de Centre d'Interpretació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.
Intersection

BIFURCACIÓ

Deixem la pista cimentada per seguir un sender a l'esquerra entre matolls.
Summit

CIM MONTCAU

A 1056 metres d'alçada.
Mountain pass

COLL D'ERES I BOSC

En un bosc mediterrani d'alzines i roures.
Waypoint

ELS EMPRIUS

L'allargassat turó dels Emprius ens separa del següent destí.
Summit

CIM ROCA SERENY (807 m)

Passat el Coll de Pregona on s'hi troben una mena de llosses, i la era Ventosa iniciem la grimpada a la roca Sereny amb una llarga carena.
Risk

DESGRIMPADA

Al final de la roca Sereny hem de baixar amb cura per un tall de la roca.
Intersection

PISTA

Ja al final ensopegem amb una pista que seguim cap a l'esquerra vers el coll de Pregona.
Mountain pass

ERA VENTOSA

Enxamplament del camí just abans del coll de Pregona.
Intersection

DESVIAMENT A DRETA

De nou a la carena dels Emprius hem d'anar amb compte de no perdre el desdibuixat sender que baixa per la dreta vers Mura
Photo

VISTA MONCAU

Bona imatge del cim principal
Ruins

MAS LA VALL

Ja seguint la pista, dins el anomenat Torrent de la Vall, passem a tocar el conjunt d'edificis amb el mateix nom. Existeix una font que es el sobreixidor d'una bassa. Si es te molta set ens podem aventurar però el més probable es que si no disposem de cap sistema de purificació-esterilització ho podem passar molt malament.
Door

ENTRADA SANT LLEIÏR

Al poc de creuar la carretera BV1221 entrem als terrenys de Sant Lehir o Leïr, l'ermita es dins de la finca i just passem a tocar l'edifici principal.
Sacred architecture

ERMITA SANT LLEIÏR

Ja dins la finca.
Building of interest

MAS

Deixem a pocs metres el mas a la nostra dreta.
Intersection

SENDERA L'ESQUERRA

Seguim la pista baixant i al cap d'un parell de revolts la deixem per un sender que surt a mà esquerra.
Intersection

ENCREUAMENT AMB UNA PISTA

El sender fa cap a una nova pista que seguim cap a la dreta
Sacred architecture

ERMITA SANT ANTONI

Ja a les envistes de Mura passem primer per Sant Antoni.
fountain

FONT DE L'ERA

Per sadollar la nostra set fem cap a la font de l'Era ja dins de la població i ha tocar del Torrent d'Estenalles.
Intersection

CORRIOL A ESK

Avent deixat enrrera l'ermita de Sant Antoni i creuat el torrent d'Estenalles, deixem la pista per on anavem i seguin un sender de forta pujada que surt pel costat esquerra; de fet son els primers pasos en pujada vers el Pujol de la Mata.
panorama

REPLA I VISTA AL PUJOL DE LA MATA

Un petit replà ens ofereix un xic de descans ja que tot es pujada, al mateix temps que contemplem la panoràmica amb el cim del Pujol de la Mata.
Intersection

BIFURCACIÓ AL TURÓ DE LA ROUREDA (793 m)

El sender bifurca en un punt dins del bosc al turó de la Roureda, es fàcil de pasar-se, cal anar en compte del lloc i seguir el sender de la dreta que baixa un xic i passa per una dens bosc de roures.
Summit

CIM PUJOL DE MATA (771 m)

Creuem el petit coll originat per la canal del Dragó i iniciem la forta pujada al cim que per coronar-lo cal grimpar per una pared rocosa equipada amb unes caragolades grapes que a alguns de nosaltres ens semblen insuficients.
Intersection

BIF A DRETA DE BAIXADA

Al baixar, just creuar la canal del Dragó seguim un sender a la dreta sense perdre alçada, cosa que farem un xic més tard per creuar un barranc.
River

CREUEM TORRENT

Creuem el torrent del Roure del Parrac i seguim per sender vers el sud on a estones veiem la imatge retallada a l'horitzó de l'ermita de Sant Jaume, al terra es veuen algunes marques de color groc.
Sacred architecture

ERMITA DE SANT JAUME (915 m)

L'ermita de Sant Jaume es troba en un turó el·levat on costa d'arrivar, a sota mateix podem veure les teulades del mas de la Mata; deixem el lloc i creuant el Coll de Bofí iniciem la baixada vers el coll d'Estenalles per ample pista alquitranada.
Mountain pass

COLL DE BOFÍ

Entre l'ermita de Sant Jaume i el mas de la Mata, d'aquí surt una curta pista que baixa al aparcament del coll d'Estenalles.

Comments

    You can or this trail