Moving time  one hour 49 minutes

Time  4 hours 2 minutes

Coordinates 1281

Uploaded October 5, 2019

Recorded October 2019

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
7,092 f
5,938 f
0
1.2
2.5
4.93 mi

Viewed 46 times, downloaded 2 times

near Planès, Occitanie (France)

Vall del Riu de Planès (Conflent-Catalunya Nord)

En primer lloc aclarir que, com es pot veure a l'altimetria, el mòbil es va tornar boig i es va quedar parat a una cota de 2.162 m. En realitat el punt més baix de la ruta, a l’aparcament, és a 1.821 metres i el punt més alt, a l’Estany de Planès, a 2.210. Per tant el desnivell real és de 389 metres. Molt assequible.

Segons la viquipèdia, “La comuna de Planès s'organitza íntegrament en la vall de la Ribera de Planès, des de la seva formació a l'extrem meridional de la comuna, a la Conca, fins al seu abocament en la Tet. El circ on es forma és tancat al sud pel punt més alt del terme comunal, la Torre d'Eina, on es troben els tres termes esmentats. És a 2.828,8 m alt. Des d'aquest cim, el límit de llevant de la vall i de la comuna de Planès, en el seu termenal amb Fontpedrosa, davalla cap al nord pel Serrat dels Llosers, el Roc del Boc, de 2.772,7 m alt, el Serrat de les Esques, el Pic de l'Orri, de 2.558, el Serrat de l'Escaldat, el Pla de Cedelles, la Roca Corba, de 1,829,9, el Pic del Joquiner, de 1.711,6, i la Bola, sempre seguint carenes, fins que arriba a la llera de la Tet davant, al sud-oest, de la Central Elèctrica de la Cassanya, a 1.199,4 m alt, que representa el punt més baix de la comuna. Els tres veïnats de Planès són entre 1.500 i 1.525 m alt.

Pel costat de ponent, des de la Torre d'Eina el límit de la vall davalla cap al nord-oest primer, nord-est després, i finalment nord, pel Serrat de les Fonts cap al Cambra d'Ase, de 2.726,5 m alt, on deixa de marcar el límit amb Eina, de l'Alta Cerdanya, i comença el termenal amb Sant Pere dels Forcats. Després, cap al Puig de l'Home Mort, de 2.506,3, el Puig de Fontseca, de 2.323, la Mata Clara, de 1.520,9, sempre seguint carenes dels contraforts dels cims abans esmentats, fins que arriba a la llera de la Tet a 1.314,1 metres d'altitud.

Tot el límit nord del terme comunal està definit pel curs de la Tet, entre els 1.314,5 m alt acabats d'esmentar i els 1.199,4 de la Cassanya.

Planès forma part del Parc Natural Regional del Pirineu Català. Dins del terme hi ha el Bosc Comunal de Planès; la major part del terme és boscosa”.

Tanco viquipèdia i anem per feina.

La ruta és pot començar al mateix poble de Planès o a les rodalies, però nosaltres vam pujar fins el final d’una pista de terra que acaba en una ampla zona per aparcar, a tocar del riu Planès. La pista és transitable amb un vehicle utilitari com el nostre però, tot i no ser imprescindible, és aconsellable fer servir un vehicle alt o 4x4. El cert és que el nostre “Polo” sempre s’ha cregut un tot terreny i actua com a tal. De debò, amb certa cura es pot arribar a dalt sense problemes.

A la zona d’aparcament trobem un pal indicador que ens senyala la ruta pel PR-7, amb marques grogues, en direcció a l’Orri de Planès, que segons explica està a un 1,5 quilòmetres. No confongueu l’Orri de Planès amb l’Orri de la Pleta dels Pastors, un dels objectiu del dia i que està a uns 4 quilòmetres, molt a prop de l’Estany de Planés, objectiu final de la ruta d’avui.

No hi pèrdua possible, només cal travessar el Bosc Comunal de Planès pel PR-7 tenint el riu a la nostra esquerra. El primer tram és totalment boscós, però després es van combinant zones de bosc amb trams de pastura. Poc a poc, amb algun tram més inclinat, arribem a la zona d’aparcament de l’Orri de Planès (als 1,5 quilòmetres, com marcava l’indicador inicial). Aquí trobem una parell de vehicles 4x4 que han arribat per una pista forestal procedent de les pistes d’esquí d’Eyne 2600. Desconec l’estat d’aquesta pista però, per si voleu investigar-ho, podria ser una alternativa a la que hem pujat nosaltres des de Planès.

Sigui com sigui, en aquesta zona d’aparcament hi ha un parell de tanques amb un filat per evitar el pas del bestiar. El cert és que en tota la ruta no trobem cap animal perquè, segons sembla, els pastors ja els han recollit per l’hivern.

Aquí retrobem el riu i el travessem per una palanca de fusta. A partir d’aquí el tindrem una bona estona per la nostra dreta.

Poc després sortim novament a un prat herbat i arribem a una bifurcació amb pal indicador. Per l’esquerra tornaríem al poble de Planès i és per on baixarem a la tornada, però ara seguim rectes pel corriol en direcció a l’Estany de Planès. Com diu l’indicador, aquí s’acaba la senyalització amb marques grogues i només trobarem algunes fites de pedra de tant en tant, però com és molt fressat no tindrem problemes d’orientació.

A mesura que anem pujant, tindrem unes grans vistes de les parets que ens vigilen:

Per llevant el Serrat de l’Escaldat (que separa les Valls de Planès i Riberola), el Pic de l’Orri (2.558 m.), el Serrat de les Esques, amb el Roc del Boc (2.773 m.) que te un pas equipat per rapelar (III / III+) conegut com el Pas del Violoncel i, al final del cordal, el Coll de Malesà i la Torre d’Eina (2.850 m.), que tanca pel sud el Circ de la Conca.

Per ponent trobem el Puig de Font Seca (2.323 m.), el Puig de l’Home Mort (2.506 m.), els Cambra d’Ase i els Pics del Serrat de Les Fonts (2.743 m.), més al sud.

I si mirem a la nostra esquena veurem, llunyans, el sector del Carlit i els Perics.

L’entorn és realment espectacular i va millorant a mesura que anem guanyant alçada, poc a poc.

Seguim amunt pel corriol fitat, passem per algunes graonades de roca i en una planúria a tocar del riu i d’un salt d’aigua entre roques, ens aturem a descansar i fer un mos.

Després de dinar seguim amunt fins trobar una bifurcació no senyalitzada. Per pujar fem servir el corriol de la dreta i a la tornada vindrem pel de l’esquerra. Els dos corriols es retroben més amunt, a l’alçada de l’Orri de la Pleta dels Pastors, a 2.161 metres, on trobem una colla de caçadors francesos. Nosaltres seguim camí i, poc després de travessar una zona amb un munt de fotogènics arbres secs, arribem al petit Estany de Planès, amb molt poca aigua en aquesta època de l’any.

Aquí donem per acabada la ruta d’anada, encerclem l’estany en sentit horari, i iniciem la tornada, desfent el camí.

Tornem a passar per l’Orri, on encara descansa el grup de caçadors, i baixem pel corriol de la dreta. A la baixada trobem una font que brolla sota un gran roc i on, amb el Tuc, aprofitem per refrescar-nos.

Seguim avall, desfent el camí, fins la bifurcació amb el pal indicador on retrobem el PR-7 que ara seguirem per la dreta, en direcció al poble de Planès. Trobarem de nou les marques grogues i algun punt blau, però el camí no té pèrdua.

Aquest tram nou de camí és també especialment bonic. Amb la mirada posada als cims de la zona del Carlit, travessa els prats de l’Orri de Planès i s’endinsa al Bosc Comunal homònim per acabar sortir a la pista i a la zona on hem aparcat aquest matí. Final de la ruta.

Una vall magnífica, espectacular i molt solitària que val molt la pena visitar. Es pot fer més o menys llarga depenent de les ganes de caminar que tinguem i, a més, es pot aprofitar per pujar alguns dels cims del voltant.

Molt recomanable.

Salut i bona caminada !
Parking

Aparcament a un marge de la pista. Després veiem una zona més ampla per aparcar a uns 50 metres

Aparcament a un marge de la pista. Després veiem una zona més ampla per aparcar a uns 50 metres.
Intersection

Pal indicador. Seguim en direcció a l'Orri de Planès pel PR 7

Pal indicador. Seguim en direcció a l'Orri de Planès pel PR 7.
Waypoint

Primers metres de pujada pel PR 7

Primers metres de pujada pel PR 7.
River

Riu de Planès. El travessem i seguim per l'altra banda

Riu de Planès. El travessem i seguim per l'altra banda. Trobem exemplars de Carlina acaulis, "Card cardener, Cardiguera, Carlina borda o Escardassa", en català i "Carlina angélica, Ajonjera, Cardineta, Cardo de puerto, Cardo de San Pelegrín o Carasol", en castellà. En la tradició dels bascos, es nomena "Eguzki lore o flor del sol". Es creu que dona sort i protegeix dels mals als habitants si es colocava als portals dels caseríos. Aixó mateix es pot veure en alguns masos catalans i en algunes cases rurals d'Aragó i Navarra.
Waypoint

Tram més inclinat de camí

Tram més inclinat de camí.
Waypoint

Pel Bosc Comunal de Planès

Pel Bosc Comunal de Planès.
Waypoint

El camí segueix per prats herbats i boscos

El camí segueix per prats herbats i boscos.
Waypoint

Amunt per prats herbats

Amunt per prats herbats.
Waypoint

Aparcament de l’Orri de Planès. Aquí acaba una pista procedent d’Eyne 2600 que arriba per la dreta

Aparcament de l’Orri de Planès. Aquí acaba una pista procedent d’Eyne 2600 que arriba per la dreta. Trobem filat pel evitar el pas del bestiar estiuenc.
Door

Travessem la tanca pel bestiar. Seguim pel corriol

Travessem la tanca pel bestiar. Seguim pel corriol.
River

Retrobem el Riu de Planès

Retrobem el Riu de Planès.
Bridge

Palanca sobre el Riu de Planès

Palanca sobre el Riu de Planès.
Waypoint

Primeres imatges de tardor en un dia esplèndid

Primeres imatges de tardor en un dia esplèndid.
Waypoint

Prat herbat

Prat herbat.
Intersection

Pal indicador. Seguim pel corriol que puja per la dreta en direcció a l'Estany de Planès. A la tornada seguirem a l'esquerr

Pal indicador. Seguim pel corriol que puja per la dreta en direcció a l'Estany de Planès. A la tornada seguirem per l'esquerra en direcció al poble. En aquest punt s'acaben les marques grogues del PR 7, però no hi ha pèrdua possible perquè el corriol està molt fressat i és fácil de seguir. També trobarem alguna fita de pedres.
Waypoint

Mirada a l'Alta Cerdanya amb els Perics i el Massís del Carlit

Mirada a l'Alta Cerdanya amb els Perics i el Massís del Carlit.
Waypoint

Seguim pel corriol fressat

Seguim pel corriol fressat.
Waypoint

Mirades al fons de la Vall de Planès, amb el Serrat de l'Escaldat i el Pic de l'Orri per l'esquerra i Cambra d'Ase a la dreta

Mirades al fons de la Vall de Planès, amb el Serrat de l'Escaldat i el Pic de l'Orri per l'esquerra i Cambra d'Ase a la dreta.
Waypoint

Moixera de guilla amb colors tardorencs. Seguim amunt

Moixera de guilla amb colors tardorencs. Seguim amunt.
Waterfall

Salt d’aigua del Riu de Planès

Salt d’aigua del Riu de Planès.
Waypoint

Dinar al prat herbat

Dinar al prat herbat.
Waypoint

Seguim amunt remuntant una petita graonada de pedra

Seguim amunt remuntant una petita graonada de pedra.
Intersection

Bifurcació. Ara anem per la dreta i tornarem pel corriol de l'esquerra

Bifurcació. Ara anem per la dreta i tornarem pel corriol de l'esquerra.
Waypoint

Seguim entre camí i prat herbat

Seguim entre camí i prat herbat.
Shelter

Orri de la Pleta dels Pastors, a 2.161 metres

Orri de la Pleta dels Pastors, a 2.161 metres.
Waypoint

Arbres secs en el camí

Arbres secs en el camí.
Lake

Estany de Planès, a 2.198 metres, que envoltem en sentit horari i iniciem la tornada

Estany de Planès, a 2.198 metres, que envoltem en sentit horari i iniciem la tornada.
Shelter

Tornem a passar per l'Orri de la Pleta dels Pastors, a 2.161 metres. La colla de francesos encara hi és

Tornem a passar per l'Orri de la Pleta dels Pastors, a 2.161 metres. La colla de francesos encara hi és.
Waypoint

Ara seguim el corriol de la dreta fins el punt de la bifurcació de l'anada i tanquem el cercle

Ara seguim el corriol de la dreta fins el punt de la bifurcació de l'anada i tanquem el cercle.
fountain

Font sense nom que surt sota un gran bloc de pedra

Font sense nom que surt sota un gran bloc de pedra.
Waypoint

Torre d’Eina i Cambra d'Ase, de tornada

Torre d’Eina i Cambra d'Ase, de tornada.
Waypoint

Mirada a l'Alta Cerdanya amb els Perics i el Massís del Carlit

Mirada a l'Alta Cerdanya amb els Perics i el Massís del Carlit.
Intersection

A la cruïlla amb pal indicador seguim pel PR 7 de la dreta, en direcció al poble de Planès.

A la cruïlla amb pal indicador seguim pel PR 7 de la dreta, en direcció al poble de Planès. Marques grogues i algún punt de color blavós.
Waypoint

Marques grogues i punts blaus al PR 7

Marques grogues i punts blaus al PR 7.
Waypoint

Tram del PR 7

Tram del PR 7.
Door

Tanca pel bestiar al PR 7

Tanca pel bestiar al PR 7.
Waypoint

Tram del PR 7 que travessa el Bosc Comunal de Planès

Tram del PR 7 que travessa el Bosc Comunal de Planès.
Intersection

Bifurcació. Girem a l'esquerra i baixada molt pronunciada. Per la dreta seguiríem al poble de Planès

Bifurcació. Girem a l'esquerra i baixada molt pronunciada. Per la dreta seguiríem al poble de Planès.
Parking

Aparcament i final de la ruta d'avui

Aparcament i final de la ruta d'avui.

1 comment

 • Photo of Pitcollonsiamunt2

  Pitcollonsiamunt2 Oct 8, 2019

  I have followed this trail  View more

  Una vall poc transitada, però amb molts racons per descubrir. Val molt la pena.

You can or this trail