Time  4 hours 11 minutes

Coordinates 1322

Uploaded October 17, 2017

Recorded October 2017

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
4,886 f
3,875 f
0
1.2
2.4
4.88 mi

Viewed 2186 times, downloaded 214 times

near es Bòrdes, Catalunya (España)

Les cascades dels Uelhs deth Joèu (Ulls del Jueu), també anomenades els Ulls de Diable o de Júpiter són un fenomen espectacular del Riu Joèu, aquestes aigües provenen dels glaciars de l’Aneto i desapareixen en el Forau d’Aigualluts en la Vall de Benasque i que tornen a aflorar a la superfície prop d’Artiga de Lin.
La ruta està molt ben indicada i la possibilitat de perdre’s és nul·la. Durant la mateixa trobarem diferents salts d’aigua, fonts i paisatges espectaculars. La major part discorre per corriols en boscos de faig, pi i abets entre d’altre vegetació.
Inici de la ruta :
42º 41’ 51.2” N , 0º 42’ 30.7” E
Deixem el cotxe en una àmplia zona d’aparcament sota l’Ermita de la Mare de Déu d’Artiga de Lin (Mai de Diu dera Artiga de Lin). En l’aparcament hi trobarem uns panells informatius de la ruta que seguirem que comença al final de l’aparcament on hi ha un panell i un pal indicatiu.
Comencen la ruta fent baixada per un corriol fins un indicador que ens assenyala a la dreta que seguim. Passarem per uns ponts de fusta per creuar diferents torrents. El corriol comença a pujar fins que arribem a la carretera.
Passarem per la Hònt de Gresilhon (font del creixen en català). És una font força espectacular quan hi baixa molta aigua on s’obre en forma de cua de cavall on al final hi trobem uns brocs i una llarga cascada.
Un cop vista la font continuem uns metres per la carretera i trobem un indicador que ens fa sortir de la mateixa i prendre un corriol de baixada que anirem seguint que arribem a una cruïlla on ens indica que seguim rectes.
En poca estona arribarem al Guardader dera aigua (Mirador de l’aigua). Són uns petits salts d’aigua en mig de petites tolles d’aigua absolutament transparent. Pugem a un mirador on al costat d’una gran roca hi ha un petit salt en un entorn molt maco, després de fer les fotos de rigor continuem pujant pel les escales del corriol fins que arribarem a una corba de la carretera i girem a l’esquerra.
La següent parada ja són els Uelhs deth Joèu (Ulls del Jueu), primer arribarem a l’aparcament, sempre ple de gent i cotxes, continuem a l’esquerra uns metres per un camí i davant nostre s’obre aquesta cascada dins d’una zona humida, realment molt bonica quan és l’època de desglaç al baixar-hi molta aigua.
Continuem la nostra ruta creuant la passarel·la metàl·lica prenent el corriol cap a la dreta en una forta pujada paral·lels al curs de l’aigua fins que arribem dalt on tornem a trobat un altre indicador a la dreta, seguim per aquest camí fins que desemboquem al Pla de l’esquerra.
De sobte se’ns obre un gran circ totalment verd i rodejats de grans cims amb unes parets verticals entre els 2400 i 3000 metres. Entre d’altres d’esquerra a dreta tenim El Tuc de Cuenques, Roca de Tolosa, davant nostre el Malh des Pois i darrera esta la Maladeta i també es pot veure l’Aneto. Seguim pel camí, creuem el Torrent del Barranc des Pois pel pont des Garonetes. En una corba trobarem la Cabana deth Artiga de Lin i una mica més enllà entrem en el Pla de La Dreta format pel Barranc dera Ribera, on d’esquerra a dreta podem veure: Bosc deth Melic, Tuca Pomèro, Tuca Blanca, Pic de Pomèro, i sobre el salt de Pomèro el Tuc de Cabriols.
Arribem al Refugi d’Artiga de Lin, passem la tanca i per darrera del mateix trobem un indicador que assenyala el Saut deth Pomèro, on després d’una breu pujada hi arribem.
Tornem a baixar i abans d’arribar al refugi anem en direcció de la zona de barbacoes i prenem la pista asfaltada fins l’aparcament dels Uelhs deth Joue on agafem el corriol per on hem vingut fins l’inici de la nostra ruta.
Distància : 9.5 Km
Ascens : 447 m Descens : 432 m
Temps en moviment : 2h30


Las cascadas de los Uelhs deth Joèu (Ojos del Judío), también llamadas los Ojos de Diablo o de Júpiter son un fenómeno espectacular del Río Joèu, estas aguas provienen de los glaciares del Aneto y desaparecen en el Forau de Aigualluts en el Valle de Benasque y que vuelven a aflorar a la superficie cerca de Artiga de Lin.
La ruta está muy bien indicada y la posibilidad de perderse es nula. Durante la misma encontraremos diferentes saltos de agua, fuentes y paisajes espectaculares. La mayor parte discurre por senderos en bosques de haya, pino y abetos entre otra vegetación.
Inicio de la ruta:
42º 41 '51.2 "N, 0º 42' 30.7" E
Dejamos el coche en una amplia zona de aparcamiento bajo la Ermita de la Virgen de Artiga de Lin (Mai de Diu dera Artiga de Lin). En el aparcamiento encontraremos unos paneles informativos de la ruta que seguiremos que empieza al final del aparcamiento donde hay un panel y un poste indicativo.
Empiezamos la ruta bajando por un sendero hasta un indicador que nos señala hacia la derecha . Pasaremos por unos puentes de madera para cruzar diferentes torrentes. El sendero comienza a subir hasta llegar a la carretera.
Pasaremos por la fuentes de Gresilhon (fuente del creixen en catalán). Es una fuente bastante espectacular cuando baja mucha agua donde se abre en forma de cola de caballo en donde al final encontramos unos caños y una larga cascada.
Una vez vista la fuente continuamos unos metros por la carretera y encontraremos un indicador que nos hace salir de la misma y tomar un sendero de bajada hasta que llegamos a un cruce donde nos indica que seguiremos rectos.
En poco tiempo llegaremos al Guardader dera aigua (Mirador del agua). Son unos pequeños saltos de agua en medio de charcas de agua absolutamente transparente. Subimos a un mirador en donde junto a una gran roca hay un pequeño salto en un entorno muy bonito, después de hacer las fotos de rigor continuamos subiendo por las escaleras del sendero hasta que llegaremos a una curva de la carretera y giramos a la izquierda.
La siguiente parada ya son los Uelhs deth Joèu (Ojos del Judío), primero llegaremos al aparcamiento, siempre lleno de gente y coches, seguimos a la izquierda unos metros por un camino y ante nosotros se abre esta cascada dentro de una zona húmeda, realmente muy bonita cuando es la época de deshielo al bajar mucha agua.
Continuamos nuestra ruta cruzando la pasarela metálica tomando el sendero hacia la derecha en una fuerte subida paralelos al curso del agua hasta que llegamos arriba donde volvemos a encontrado otro indicador a la derecha, seguimos por este camino hasta que desembocamos al Plan de la izquierda.
De repente se nos abre un gran circo totalmente verde y rodeados de grandes cumbres con unas paredes verticales entre los 2400 y 3000 metros. Entre otros de izquierda a derecha tenemos El Cerro de Cuenques, Roca de Toulouse, ante nosotros el Malh des Pois y detrás esta la Maladeta y también se puede ver el Aneto. Seguimos por el camino, cruzamos el Torrent del Barranco Pois por el puente de Garonetes. En una curva encontraremos la Cabaña deth Artiga de Lin y un poco más allá entramos en el Plan de La Derecha formado por el Barranco dera Ribera, donde de izquierda a derecha podemos ver: Bosque deth Melic, Tuca Pomèro, Tuca Blanca, Pico de Pomèro , y sobre el salto de Pmèro el Cerro de Cabriols.
Llegamos al Refugio de Artiga de Lin, pasamos la valla y por detrás del mismo encontramos un indicador que señala el Saut deth Pomèro, donde tras una breve subida llegamos.
Volvemos a bajar y antes de llegar al refugio vamos en dirección de la zona de barbacoas donde tomamos la pista asfaltada hasta el aparcamiento de los Uelhs deth Joue i el sendero por donde hemos venido hasta el inicio de nuestra ruta.
Distancia: 9.5 Km
Ascenso: 447 m Descenso: 432 m
Tiempo en movimiento: 2h30
Waypoint

Abaíx

Waypoint

Cabana Artiga de Lin

Waypoint

Cascades

Waypoint

Crta

Waypoint

Crta1

Waypoint

Dreta

Waypoint

Dreta refugi

Waypoint

Fotos

Waypoint

Hont det gresilhon

Waypoint

Pla de l'esquerra

Waypoint

Pla de la dreta

Waypoint

Rectes

Waypoint

Refugi Artiga

Waypoint

Saut de pomero

Waypoint

Tornada aparcament

Waypoint

Uelhs

Waypoint

Uelhs deth joeu

2 comments

 • mig.salaverria Jul 30, 2018

  I have followed this trail  verified  View more

  El camino de vuelta por una senda no tiene sentido

 • Photo of Rigarpa

  Rigarpa Nov 15, 2018

  ES la ruta que marca la información, siempre es aburrido volver por pista asfaltada, pero la vista del entorno merece la pena

You can or this trail