Moving time  3 hours 35 minutes

Time  4 hours 28 minutes

Coordinates 3328

Uploaded December 4, 2018

Recorded December 2018

-
-
79 f
7 f
0
3.0
6.0
12.03 mi

Viewed 114 times, downloaded 2 times

near Scherpenzeel, Gelderland (Nederland)

Mooie route. Etappe 5 van het Utrechtpad (SP 13) van Scherpenzeel naar Veenendaal. De route gaat hoofdzakelijk over de dijk van de Grebbelinie. Onderweg wordt het kasteel Renswoude aan gedaan. Alsmede passeert u een tweetal Forten.

De auto in Scherpenzeel geparkeerd en met de streekbus Syntus X80 vanuit de Kerkewijk in Veenendaal weer terug.

In een landschap waar water vaak het grote probleem is geweest, wandelt u richting Gelderse Vallei. Het is een oud gletsjerdal die als het ware een kom vormt tussen Veluwemassief en Utrechtse Heuvelrug waar het grondwater zich verzamelt. Er zijn dan ook beken te overvloed en u passeert de Fliertse Beek, Lunterse Beek en Munnikenbeek. Op de grens van Gelderland en Utrecht liggen onderdelen van de Grebbelinie: Fort aan de Buursteeg en het Werk aan de Daatselaar. U maakt een klein uitstapje naar kasteel Renswoude met het Grand Canal. Het lijkt op het Grand Canal van Versailles, wel kleiner maar niet minder mooi.

Eeuwenlang was de Gelderse Vallei het toneel van overstromingen. Doordat de waterstand in de Rijn veel hoger was dan die van het IJsselmeer, bezweek de dijk bij Rhenen regelmatig. Het water kon ongehinderd de vallei instromen, zelfs tot in de stad Amersfoort. In 1652 werd daarom een slaperdijk aangelegd tussen de Amerongse Berg en de Emminkhuizerberg, dwars door de Gelderse Vallei. De Slaperdijk werd zo genoemd, omdat ze haar rustende bestaan slechts verloor als de Grebbedijk doorbrak. In de 18e eeuw werd tussen Rhenen en Amersfoort een verdedigingsstelsel, de Grebbelinie aangelegd. Dankzij de Slaperdijk kon de lager gelegen Gelderse Vallei ten oosten van de linie eenvoudig onder water worden gezet om de vijand tegen te houden.
Photo

Scherpenzeel - Groeperlaan

Photo

Lunterse Beek

Photo

Boere hoeve De Kleine Fliert

Photo

Grebbelinie - Groeperkade

Photo

Werk aan de Engelaar

Photo

Cafe Restaurant de Dennen

Photo

Werk aan de Daatselaar

Photo

Veenderbeek

Photo

Natuurgebied kasteel Renswoude

Photo

Kasteel Renswoude

Photo

Vrije uitloop kippen

Photo

Fort aan de Buursteeg

Bezoekerscentrum en restaurant de Grebbelounge
Photo

Veenendaal - onder de A12 door

Photo

Einde etappe 5 van het Utrechtpad SP 13

Comments

    You can or this trail