Moving time  2 hours 6 minutes

Time  2 hours 21 minutes

Coordinates 1783

Uploaded November 29, 2017

Recorded November 2017

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
868 f
348 f
0
1.6
3.2
6.37 mi

Viewed 1345 times, downloaded 100 times

near la Salut, Catalunya (España)

Avui he tornat a caminar per dintre de Barcelona, en concret per la zona coneguda com dels Tres Turons, essent aquets els turons de la Creueta del Coll, el del Carmel i el de la Creueta del Coll. En relació a altres rutes per la zona que he publicat a Wikiloc, he deixat fora del recorregut el Turó del Putget. L’itnerari escollit passa pel bell mig del Parc Güell que està enganxat al Turó del Carmel i pel Parc del Guinardó que està enganxat al Turó de la Rovira. La ruta es circular i en ella he intentat no passar pels mateixos llocs a l’anada i a la tornada a més de procurar eliminar al màxim els trams asfaltats. Al final he aconseguit que les interseccins entre camí d’anada i de tornada fossin quasi inexistents, de poquíssims metres i que la zona asfaltada es concentrés pràcticament en la seva totalitat en el metres que hi ha entre la part baixa del Parc Güell i l’entrada al Parc de la Creueta del Coll. També n’hi ha una mica ( 400-500 metres) en la zona final del carrer de Mühlberg i l’accés al camí que porta cap al Parc Güell. La resta del trajecte es fa per camins en bon estat de conservació en que es fàcil caminar i/ o per corriols que ja tenen una mica de dificultat de manera que demanen una mica de concentració al caminar. Com es veu en el perfil de la ruta, estem devant un recorregut en que s’alternen pujdes i baixades sense solució de continuitat. No es tracta doncs d’un itinerari senzill, cal agafar-se’l amb una certa tranquilitat, cosa que a més facilita que es pugui gaudir dels llocs per on passarem, parc Güell, bateries del Turó de la Rovira, la zona histórica del Parc del Guinardó i les magnífiques vistes que es tenen de TOTA Barcelona des dels Turons del Carmel i de la Rovira.
El Parc dels Tres Turons es un projecte de l’Ajuntament de Barcelona que pretén millorar i coordinar els Turons de la Creueta del Coll, del Carmel i de la Rovira així com els Parcs Güell i Guinardó. El projecte actual contempla l’expropiació d’un bon nombre de vivendes que hi ha a la zona, cosa a la que s’hi oposen els veins, com es pot apreciar a les pancartes que hi ha al carrer Marià Lavernia a la sortida del Turó de la Rovira.
El Parc Güell es un de les obres més conegudes de Gaudí, sempre plena de turistes que el volen visitar. La idea del parc va nèixer d’un dels grans industrials de finals del segle XIX, Eusebi Güell, que va encarregar a Gaudí la construcció d’una urbanització per a famílies acomodades. Sembla que les condicions de la construcció van ser molt restrictives ja que només es podia urbanitzar la sexta part de la parcela i que l’altura i ubicació de les vivendes no podien obstaculitzar ni la vista al mar ni privar del sol als veins de cada vivenda. Les obres van començar a l’any 1900 però la idea va fracassar de manera que al 1914 es van abandonar les obres. L’Ajuntament va comprar el Parc el maig del 1922. El 1984 va ser declarat Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO. El nostre itinerari passarà per la majoria dels indrets mes coneguts del Parc.
El Turó del Carmel es el nom actual d’aquest turó de 266 mts. d’alçada. El nom actual d’aquest turó prové del santuari que hi ha al vessant oriental, construït a mitjans del segle XIX. També rep el nom de Muntanya Pelada pel fet de que no té cap vegetació al seu cim, cosa que facilita les espectaculars vistes que es tenen de Barcelona. Tenim tota la ciutat al nostre abast!!!.
El Turó de la Rovira té 262 mts d’alçada i una visió de 360 graus sobre BCN. Per això s’hi va instalar una bateria antiaéria durant la Guerra Civil espanyola. Després de la Guerra va ser una zona de barraquisme, la del barri dels Canons. Avui el Museu d’Història de la Ciutat (MUHBA) ofereix espais expositius al cim del turó on s’explica la seva història.
El Parc del Guinardó té tres zones diferenciades. La primera es la de l’entrada a on es troba la coneguda escultura anomenada el Nen de la Rutlla. La segona está una mica més amunt a on hi ha una mena de bassa/ safareig des del que salta aigua avall a travers de canalons i petites basses. La tercera es la part superior, la que conecta amb el Turó de la Rovira que está plantada de pins i en la que s’hi van trobar les restes d’un poblat iber. El projecte d’aquest parc es del 1916 i va ser encarregat a Jean-Claude-Nicolás Forestier, un dels grans arquitectes paisatgstes francesos, tot i que va ser dut a terme per un dels seus deixebles, Nicolau Maria Rubió i Tudurí. La nostra ruta passarà per les tres zones del parc

A la ruta hi ha un punt que té una certa complicació; es la baixada des del cim de la Creueta del Coll. Jo sempre baixo per la zona a on hi ha una barana perquè suposo que per allà hi havia algún caminet de baixada. Avui aquest camí, si es que alguns vegada i va ser, està gairabé perdut. La baixada es molt dreta i el camí està molt brut, caminareu entre cactus i brutícia, però si la gent hi ha passant encara es podrà evitar que es perdi del tot.
Un altre punt en que el trajecte deixa de ser tipicament senderista es a la pujada al cim del Carmel. També es fa pel dret sense camí evident. Hi ha algún lloc en que potser alguna persona hagi de fer servir les mans per impulsar-se. Es un tram de menys de 100 metres, que a mí m’agrada però que insisteixo, es més de muntanya que de ciutat.
El tercer punt “especial” es a la pujada al Turó de la Rovira. Aquesta també la faig sense seguir les vies d’ascensió més frequentades i això fa que passi per llocs amb molta vegetació i brutícia. No es un tram bonic però això també es BCN.

En resum, crec que es una bona ruta per a gent acostumada a caminar per la natura que ofereix molt bones vistes de BCN en tot el seu recorregut i que passa per racons molt bonics.
La disfrutareu, ara bé cal que aneu ben calçats doncs hi ha punts en que cal que les sabates tinguin una bona sola que eviti relliscades i molesties causades per la roca punxaguda a les plantes dels peus.
Jo he començat a caminar pel parc Güell però si es mira el traçat de la ruta es veu com seria possible començar-la en molts altres punts.
panorama

Vistes del Parc Güell

He entrat per l’entrada que hi ha al capdemunt de l’Avinguda del Santuari de Sant Josep de la Muntanya. Estic anant amunt en direcció al Turó de les Tres Creus i pel camí ja començo a trobar-me miradors
Summit

Turó de les tres Creus

Des de dalt del Turó ho ha una magnífica visió, tant del Parc Güell com de BCN. Únic problema, l’espai es molt reduit i sempre està atapaït de gent.
panorama

Final tram asfaltat (200 mts)

He sortit de la part monumental del Parc Güell per anar en direcció a la zona a on hi ha la font de Sant Salvador i els carrers que em portaràn a l’entrada del Parc de la Creueta del Coll Ha calgut caminar uns 200 mts sobre asfalt
Building of interest

Vista parcial del Parc de la Creueta del Coll

Estic pujant pel corriol que ressegueix el perímetre de l’antiga pedrera, des del que es pot veure, a sota, dintre del parc de la Creueta del Coll, la colossal escultura d’Eduardo Chillida anomenada Elogi de l’Aigua, escultura que sembla que pesa més de 50 TM.
Summit

Turó de la Creueta del Coll

Molt bona vistes del costat de mar de la ciutat. La vegetació dificulta la vista del sector Collserola. A sota es pot veure la gran plaça i els límita sel que va ser la pedrera que hi havia en aquest indret. La baixada del Turó l’he fet per un corriol que va pel costat de una barana però pel que quasi no hi baixa ningú. Està ple de malesai es de molt mal caminar. Cal anar amb compte.
fountain

Font de Sant Salvador

Font situada a la part baixa del Parc Güell. Sembla que en el passat era una zona molt agradable tant per la seva vegetació com pels seients de ceràmica blava i per la ceràmica de la mateixa font. Avui la zona ja no té aquests atractius però segueix sent un lloc agradable
panorama

Mirador de Joan Sales

Situat a la part més alta del Parc Güell ofereix una bona vista de BCN,. Estic a pocs metres del punt a on començaré a pujar, per un corriol molt dret, cap al Turó del Carmel
Summit

Turó del Carmel

El corriol que hi porta es curt i molt dret. Et fa bufar però es curt i això fa que el patiment no duri gaire. Es un corriol que va generealment sobre pedra el que dificulta l’ascens. Les vistes des del cim son espectaculars. No hi ha un sol arbre i això fa possible que es pugui veure la ciutat al complert. Només per tindre aquesta panoràmca ja val la pena de pujar aquí.
panorama

Turó de la Rovira

He baixat des del Turó del Carmel per un corriol molt trillat. Té una forta inclinació però no es dificil de baixar. No ofereix cap problema. Un cop acabat el corriol traspassem el carrer i uns metres més endevant agafem unes escales a mà dreta que ens deixaran al peu d’una pista que anirem seguint fins arribar al cim. Hi ha trams de pujada que estàn en bastant mal estati sobretot plens de brutícia. Es la part més bruta de tot el trajecte. Un cop a dalt tornem a tindre molt bones viates de Bcn i les restes de la bateria antiaéria . El MUHBA ha utilitzat diferents recintes per explicar com vivien els soldats i com eren les barraques instalades en aquesta zona després de la Guerra. Consultar horaris i dies de visita ja que varien segons sigui l’època de l’any.
fountain

Font d’en Fargas

Aquesta font es troba en el sector d’habitatges que rep el seu mateix nom, dintre del districte de Horta. Està a la part baixa del Parc del Guinardó La zona està en obres, cosa que anirà bé a aquesta font, que es trobava en un estat precari. Aquesta font va gaudir en el seu temps de molt de prestigi per la qualitat de les seves aigües. La font es troba dintre d’una petita balma que està obrada amb pedra. Sembla que la construcció es del 1900
Building of interest

El Nen de la Rutlla

Aquesta escultura està considerada el simbol per excel-lencia del barri del Guinardó. Es obra de l’escultor Joaquim Ros i Bofrull ( 1906-1991). Es troba a la part baixa del Parc del Guinardó, a tocar de l’Avinguda de la Verge de Montserrat. Per arribar fins aquí des de la Font d’en Fargas hem anat seguint els camins interiors del Parc, camins que estàn en perfecte estat.
fountain

Font del “Cuento”

Es tracta d’una font que va ser molt popular al Guinardó. Es diu que el nom té a veure amb les històries que s’explicaven mentre s’omplien els càntirs. També hi ha però qui creu que el nom ve dels jovs amorosos que tenien les parelles que s’amagaven per la zona . Ara no raja
fountain

Zona intermèdia del parc del Guinardò

Estic a la zona històrica del Parc. Aqui hi ha una petita canal que porta l’aigua que baixa des de més amunt, del pun5 en que hi ha una mena de safareig. Pel meu gust es la zona més bonica del parc.
fountain

Safareig al Parc del Guinardó

Des d’aquest safareig/bassa salta l’aigua que va avall, conduïda per una estreta canal. Es un indret molt bonic amb tres grans eucaliptus
panorama

Mirador del Nen de la Rutlla

Aquest es un altre bonic mirador de la ciutat de BNC
Bridge

Pont de Mühlberg

Aquest pont va ser construït a l’any 1991 per salvar un dels grans esvorancs que havien deixat en aquesta zona les pedreres
panorama

Mirador amb escultura de Louis Antonie Saint-Just

Un altre mirador de BCN, aquest bastant a prop d’una de les entrdades al Parc Güell. Es obra de l’escocés Ian Hamilton Finlay. La pedra es de Monjuic. L’obra va ser adquirida per l’Ajuntament de Barcelona després d’una exposició feta per l’artista a la Fundació Miró a l’any 1999.
Building of interest

Viaductes del Parc Güell

El camí des del Parc del Guinardó fins al Parc Güell s’ha fet, fonamentalment per pista en molt bon estat. Ara ja estem dintre del Parc Güell i he baixat per passar per sota del viaducte inferior del Parc. Un indret molt bonic
Building of interest

Vivenda

Building of interest

Plaça de la Natura al Parc Güell

Aquest es un dels llocs emblemàtics del Parc Güell. Avui està en obres i ha perdut la seva gràcia
Building of interest

Plaça de la Natura

Una visió de la Plaça de la Natura i de les obres que s’hi fan des d’una perspectiva diferent

2 comments

 • elprincep Dec 10, 2017

  I have followed this trail  verified  View more

  Alguna dificultad en subida al pico de alguna colina, pero en general muy satisfactoria

 • Photo of sabategalofre

  sabategalofre Dec 16, 2017

  Elprincep. Gracias por tu aportación. Veo que consideras que hace falta más información de la ruta. Imagino que te refieres a los pasos más complicados; acabo de añadir más datos sobre ellos. Saludos

You can or this trail