Time  2 hours 39 minutes

Coordinates 511

Uploaded April 8, 2015

Recorded April 2015

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
4,222 f
3,512 f
0
1.2
2.3
4.61 mi

Viewed 2068 times, downloaded 100 times

near Santa Fe del Montseny, Catalunya (España)

POTS VEURE L'ÀLBUM COMPLET DE FOTOS DE LA RUTA AL GOOGLE FOTOS

Molt bonica matinal que ens permet conèixer una varietat de paisatges extraordinària. Primer per la deliciosa vall de Santa Fe, la seva preciosa fageda i alguna roureda, i tot això a tocar de l'encisadora làmina d'aigua del pantà de Santa Fe. Després per un camí d'alçada, abocat a la vall de la Tordera, pels contraforts meridionals de la Mosquera, amb unes vistes impressionants sobre Sant Celoni, Breda i fins el mar. Finalment, en la part més alta de la ruta contemplarem (i suarem) les capçaleres dels sots del vessant de Riells, una zona molt més turmentada morfològicament que la que s'aboca sobre el suau vessant de Santa Fe. Però l'esforç pagarà la pena, ja que les vistes des del cim de l'Esquei de Morou són de les que impressionen, per abast i bellesa (s'hi avista fins i tot el Bassegoda, a la Garrotxa!). El retorn a Santa Fe ja serà una relaxada i preciosa passejada entre pous de neu, faigs i avellaners.

Si s'està en bona forma aquesta ruta es pot enllaçar amb la que he anomenat MONTSENY ORIENTAL. La ruta resultant és llarga i amb trams exigents però val molt la pena per la immensa varietat de paisatges de la zona i per tenir una visió completíssima de tot aquest sector del massís del Montseny, força desconegut però amb raconades magnífiques!

DIFICULTAT
L’he catalogada com a FÀCIL per:
- Ruta curta i sense cap pas tècnic (a excepció de la breu i senzilla grimpada del cim de l'Esquei de Morou)
- Tot el tram abocat al vessant de Santa Fe es de pendents suaus i camins de molt bon fer.
- L'únic tram que augmenta la dificultat és des del punt de la CRUÏLLA DEL SOT DELS PASSEJADORS fins a la CRUÏLLA DE MOROU, en que es circula per la bellíssima capçalera del sot dels Passejadors. En un primer tram es fa un flanqueig en que s'ha d'estar atent a no relliscar, sobretot per la fullaraca present de la fageda en la qual estem endinsats. El segon tram és d'un fort pendent que ens farà esbufegar de valent, fins arribar a tocar de l'Esquei de Morou. De nou la fullaraca dificultarà la progressió. Malgrat això no deixa de ser un tram relativament curt i sense cap pas tècnic.

DETALLS
Els temps inclouen les aturades (una única aturada de 15 minuts a l'Esquei de Morou).
P: Temps parcial del tram entre waypoints
T: Temps total acumulat

Temps total: 2:40 hores
Temps efectiu: 2:25 hores

L'excursió ha estat feta portant un nen d'1 any en una motxilla porta nadons (Osprey).

APROXIMACIÓ
Des de l'autopista A7 (BCN-GRN) s'ha de sortir a l'alçada de Sant Celoni i seguir les indicacions cap a Campins i Santa Fe del Montseny. La carretera és llarga (18 kms aprox) i plena de revolts, però l'entorn és fantàstic. Arribarem fins a Santa Fe on podrem aparcar a la zona habilitada a tal efecte davant del punt d'informació i a tocar de l'ermita i l'hostal.

SANTA FE (1130 m) 10:45h
Sortim en direcció a l'ermita i l'hostal, els quals mereixen una visita i des d'allà ja girem vers xaloc (SE) per dirigir-nos cap al pantà enmig de la preciosa fageda que ens acabarà envoltant. Aviat creuarem per una passera de fusta l'ufanós rierol del sot dels Verns i tot just creuat ja començarem a divisar la làmina d'aigua de l'embassament.

PANTÀ DE SANTA FE (1080 m) 11:00h P0:15h T0:15h
El resseguim per la seva riba dreta en tota la seva longitud fins a trobar la paret de l'embassada. La creuem pel pas habilitat al costat del mur. En aquest tram val molt la pena fer alguna foto del pantà ja que les vistes hi són precioses, de tota l'aigua, la fageda que l'envolta i la corona llunyana de les Agudes i el turó de l'Home.

Un cop creuat el pantà girem a mà dreta, vers xaloc (SE) de nou, i prenem un camí planer enmig d'una esplendorosa fageda.

FIGUEROLES (1080 m) 11:15h P0:15h T0:30h
Així arribarem a tocar sobre d'aquesta casa, ara envoltats d'una també magnífica roureda. La deixem enrere mentre seguim pel bonic camí.

L'ALZINELLA (1110 m) 11:25h P0:10h T:0:40h
Arribats a aquest punt trobem una cruïlla. Nosaltres prenem el camí de l'esquerra, seguint l'itinerari senyalitzat del Parc. Si anéssim a la dreta podríem allargar la ruta passant per Fontdecorts, el pla de Gratallops, el portell del Bisbe i finalment enllaçar al coll de la Mosquera. En aquest cas però, prenem la ruta més curta cap al coll de la Mosquera.

CRUÏLLA AL COLL DE LA MOSQUERA (1130 m) 11:30h P0:05h T0:45h
Després d'una gran llaçada arribem a una altra cruïlla on, ara sí, abandonem la ruta marcada pel Parc que, seguint recte a l'esquerra, ens duria cap a la zona de l'empedrat de Morou. Nosaltres volem passar pel coll de la Mosquera així que prenem la llaçada del camí que s'obre a la dreta per dirigir-nos, poc a poc, vers gregal (NE) pels contraforts llevantins de la zona de la Mosquera.

CRUÏLLA A LA BARRACA D'EN MENARGUES (1170 m) 11:45h P0:15h T1:00h
Aquest tram, malgrat sortir de la fageda és d'una immensa bellesa, doncs el camí gairebé planer ens permetrà gaudir d'unes impressionants vistes sobre la vall de la Tordera, amb Sant Celoni i Breda com a grans nuclis poblacionals i tota la serralada de Marina i el mar al fons. Un tram per gaudir de valent.

Just al tornar a entrar a la zona de fageda, a la zona de l'esquei del Llamp, trobarem aquesta cruïlla on un camí molt desdibuixat surt a l'esquerra. Aquest, resseguint uns punts vermells molt erosionats ens duria més directament al coll de la Mosquera. Nosaltres però, seguim pel camí més fressat, recte a la dreta per anar a trobar la barraca d'en Menargues.

BARRACA D'EN MENARGUES (1160 m) 11:50h P0:05h T1:05h
Aquesta és una menuda cabana de pedra, possiblement construïda pels carboners que varen sovintejar la zona quan l'explotació forestal era una de les principals activitats de la zona. Aprofita les roques i una bona llosa per només haver de construir la paret frontal i una petita part posterior. La teulada possiblement era de material vegetal.

En aquest punt podríem enllaçar amb el camí de tornada de la ruta MONTSENY ORIENTAL que ens davallaria cap a Riells pel portell del Bisbe i el sot Llobater.

Nosaltres però avui, deixem la barraca virant pràcticament 180º per dirigir-nos ara cap a llevant (E), sense cap camí evident, entre la fageda de prou bon caminar, fins al coll de la Mosquera.

COLL DE LA MOSQUERA (1200 m) 11:55h P0:05h T1:10h
Passem rabents per aquest bonic coll que ens diposita a la capçalera del bellíssim sot dels Passejadors. Al nostre costat el terreny mica en mica anirà agafant pendent, tornant-se més trencat i abrupte, enmig de nou d'una preciosa fageda. Seguim un camí amb aires de pista.

CRUÏLLA DEL SOT DELS PASSEJADORS (1190 m) 12:00h P0:05h T1:15h
Aquest corriol ens apareix per la dreta, amagat per la fullaraca, però visible per les fites que l'acompanyen, i puja contundentment pel sot dels Passejadors. En aquest punt és on s'apareix a la ruta MONTSENY ORIENTAL des de la zona del gorg Negre i Vimeneres, remuntant aquest sot.

Avui però nosaltres seguim recte fins que la pista de baixada s'acaba i iniciem un flanqueig, on el sender s'aprima, i en el que cal estar atents a no relliscar entre la gran fullaraca acumulada.

El camí més evident baixa a la dreta però nosaltres prenem un petit corriol a l'esquerra que planeja i que manté l'alçada fins a la capçalera del sot següent. A partir d'aquí el camí desapareix entre la fullaraca i hem d'anar seguint les fites que hi trobem. Iniciem la part més dura del dia, ja que comencem a pujar fent llaçades per una canal

COLLET (1230 m) 12:15h P0:15h T1:30h
Arribem en aquest collet intermig que ens permetrà reposar momentàniament de l'esforç. Damunt nostre, a l'esquerra tenim l'esquei de Morou, i a la dreta el dels Esparvers.

A partir d'aquí el corriol reapareix i avancem cap al centre d'una altra canal que pugem, altre cop, en fort pendent.

CRUÏLLA DE MOROU (1280 m) 12:20h P0:05h T1:35h
Finalment superem la capçalera acanalada del sot dels Passejadors desembocant al camí travesser que prové de Santa Fe i que prendrem de tornada. Ara però, virem a l'esquerra, cap a llevant (E) per a dirigir-nos al proper esquei de Morou.

ESQUEI DE MOROU (1297 m) 12:25h P0:05h T1:40h
Als seus peus ja hi tenim bones vistes però val la pena fer la curta i senzilla grimpada fins al capdamunt de l'esquei. Les vistes cap a orient són de les de fer callar tothom i gaudir! Des del turó de l'Home i les Agudes fins al santuari del Far i el Bassegoda. Espectacular. Als peus, tot l'esquerp vessant oriental del massís del Montseny, davallant cap a Riells i Arbúcies. Hi ha un llibre de signatures.

TURÓ DE MOROU (1308 m) 12:30h P0:05h T1:45h
Baixant de l'esquei podem arribar-nos al turó de forma ràpida i senzilla. Tot i ser més alt, aquest queda més endinsat dins el bosc i no sobre els espadats, com l'esquei, cosa que fa que no hi hagi cap panoràmica ja que queda envoltat d'arbres.

CRUÏLLA DE MOROU (1280 m) 12:45h P0:15h T2:00h
Després de reposar als peus de l'esquei, reprenem el camí ara ja de tornada, vers mestral (NO) desfent el primer tram fet del camí de Santa Fe.

PLA GRAN DE LA CORNERA (1250 m) 12:50h P0:05h T2:05h
Seguim el camí fins que trobem el final d'una pista, girant a gregal (NE), que seguirem. Quan fem un gir pronunciat a l'esquerra, a la nostra dreta queden les roques de la Cornera.

POU DE NEU (1180 m) 13:00h P0:10h T2:15h
Mentre anem ara vers ponent (O) trobem un cartell indicatiu (1200 m) d'un desviament fins a un pou de neu. Decidim visitar-lo. No és un excavat i arrebossat de pedres, si no una depressió natural del terreny que es va aprofitar com a punt d'acumulació de neu.

Retornem a la cruïlla per seguir el camí que resseguíem vers ponent (O) i garbí (SO).

PLA DE MULLADIUS (1180 m) 13:10h P0:10h T2:25h
Entrem en aquesta zona planera, on la fageda va desapareixent per anar deixant pas als castanyers. La zona és preciosa, de molt bon fer i amb bons exemplars de grèvols.

CAN LLEONART (1140 m) 13:20h P0:10h T2:35h
El camí gira vers mestral (NO) i al cap de poc trobem la Casa Partida (a la dreta) i Can Lleonart (a l'esquerra), que funciona com a escola de natura. En aquest punt anem voltant la finca de Can Lleonart, girant a garbí (SO).

SANTA FE (1130 m) 13:25h P0:05h T2:40h
Només ens queda acabar la passejada final fins al punt de sortida de la ruta, a l'aparcament del punt d'informació del Parc.
Archaeological site

BARRACA D'EN MENARGUES

Waypoint

CAN LLEONART

Mountain pass

COLL DE LA MOSQUERA

Mountain pass

COLLET

Intersection

CRUÏLLA A LA BARRACA D'EN MENARGUES

Intersection

CRUÏLLA AL COLL DE LA MOSQUERA

Intersection

CRUÏLLA DE MOROU

2015-04-06 13:23:09
Intersection

CRUÏLLA DEL SOT DELS PASSEJADORS

Summit

ESQUEI DE MOROU

Waypoint

FIGUEROLES

Intersection

L'ALZINELLA

Lake

PANTÀ DE SANTA FE

Waypoint

PLA DE MULLADIUS

Waypoint

PLA GRAN DE LA CORNERA

Archaeological site

POU DE NEU

Parking

SANTA FE

Summit

TURÓ DE MOROU

10 comments

 • Photo of barretons

  barretons Apr 16, 2017

  I have followed this trail  View more

  Feta el 14-desembre-2015, amb intenció de repetir-la demà (17-abril-2017). Dóna una visió molt completa de Morou. Fantàstic tornar a ser al Coll de La Mosquera i a la capçalera de Els Passejadors després d'haver fet https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=9225265 que també és de @El_porquet_de_Sant_Antoni.
  Fantàstic, company!

 • Photo of El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni Apr 17, 2017

  BARRETONS: Espero que avui hagueu pogut fer la ruta i que l'hagueu pogut gaudir tant com ja vas fer-ho el 2015. Amb l'altra ruta que comentes dóna una visió molt completa de la banda més oriental del Montseny. Moltes gràcies company per la teva valoració i la teva aportació a aquesta ruta preciosa!

 • Photo of barretons

  barretons Apr 20, 2017

  Va anar molt bé! Un esplèndid matí de primavera. De la Cabana del Menargues (Pla de les Bruixes) al Coll de la Mosquera ens var costar trobar el recorregut, enmig de la fageda. Sort del GPS i alguna fita. Gràcies!

 • Photo of El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni Apr 21, 2017

  BARRETONS: Me n'alegro molt! I no seria una bona excursió sense alguna dificultat afegida! Gràcies a tu per deixar-ne la teva opinió de nou. Salut!

 • Photo of La Llopa

  La Llopa Oct 29, 2017

  I have followed this trail  View more

  Una ruta molt agradable per viure la tardor al parc natural del Montseny.

 • Photo of El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni Oct 30, 2017

  LA LLOPA: Moltes gràcies per la teva bona valoració i per deixar les teves impressions de la ruta. El millor, però, saber que la vas gaudir! Salut i muntanyes!

 • Pau Maar Oct 24, 2018

  I have followed this trail  verified  View more

  No es fàcil, en alguns llocs te certa dificultat

 • Photo of El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni Oct 24, 2018

  PAU MARIN: Hola company. Em sorprèn molt la teva valoració d'aquesta ruta i que la qualifiquis només per a experts. Jo la vaig fer, com es veu a les fotos, amb el nen amb una motxilla a l'esquena. I m'acompanyava la meva parella que no és pas una experta en muntanya. La ruta no té cap pas extremadament difícil ni tècnic, i només té 7,5 kms i 300 m de desnivell...

  En fi, cadascú té la seva percepció de les dificultats. Tot i que qualificar-la de només per a experts i que la ressenya té poca informació em sembla un xic exagerat.

  T'agrairia si vols i pots que detallessis una mica més aquestes dificultats que comentes. No només em servirà a mi si no a la resta d'usuaris que vulguin fer aquesta ruta.

  En tot cas veig que a nivell d'entorn la valores amb un 5 pel que intueixo que almenys l'entorn et va encantar!!!

  Salut i muntanyes!

 • Jordi Mª Oct 24, 2018

  I have followed this trail  verified  View more

  Molt perdedor i molt dret el troç de pujada cap el turó

 • Photo of El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni Oct 24, 2018

  JORDI Mª: Gràcies pel comentari però de nou, com en el cas del Pau Marin, em penso que exagereu les dificultats una mica. Potser veu fer la ruta plegats. Insisteixo, jo vaig fer la ruta amb un nen d'1 any a l'esquena i amb la meva parella que no és experta en muntanya. Que tingui un tros dret, no dic que no i de fet ho poso a la ressenya, però ens movem en un entorn muntanyós... ens podem esperar, ni que sigui un trosset, que ens faci esbufegar una mica.

  Perdedora?... Quan la vaig fer jo fa 3 anys no ho era. Desconec ara la situació dels camins i corriols. En tot cas, amb un GPS i el track baixat (Wikiloc és abans de res una plataforma de compartir tracks) resulta complicat perdre's.

  En tot cas, com amb el Pau Marin, agrairia una mica més de detall en la crítica per tal de que aquesta no només sigui destructiva i pugui ser una mica constructiva.

  En fi, salut companys! I espero que no aneu entrant tots els que veu fer l'excursió per anar-me deixant la ruta per terra! Salut i muntanyes i bon humor!

You can or this trail