Moving time  55 minutes

Time  one hour 58 minutes

Coordinates 651

Uploaded December 4, 2018

Recorded December 2018

-
-
1,201 f
454 f
0
0.6
1.2
2.34 mi

Viewed 215 times, downloaded 12 times

near Cabrera de Mar, Catalunya (España)

Turó de Montcabrer (311m), Turó de l'Infern (325m) i Cova de les Encantades o abocador :(

Des de Cabrera de Mar, al Maresme, prenem un sender mig emboscat que puja directe al Montcabrer. El Turó de l'Infern està una mica mès enllà de la cresta, passant pels repetidors.

La baixada des del Montcabrer la fem seguint el corriol pedregós de sauló, marcat amb algun senyal blanc, i desviant-nos a la cavitat propera.

Ni el rètol de patrimoni arqueògic, ni el rètol de prohibit abocar deixalles sota sanció posen fre a la manca de respecte pel patrimoni i per l'entorn: piles de brossa als voltants de la Cova de les Encantades, diverses piles de deixalles amuntegades que fa vergonya, ja no dir la de vidres trencats que poden malferir algú.

Sense esmentar les pintades i guixarots dins la cova.

M'ha entristit força que aquest indret tan màgic sembli un abocador.
- - -

CURIOSITATS:
** MONTCABRER (31m.a.), Cabrils. És la muntanya emblemàtica de Cabrils, tant per la seva història com per la seva bellesa natural. És un mirador privilegiat. Al cim destaca la immensa creu.

** TURÓ DE L'INFERN (325 m.a), Cabrera de Mar. Hi ha un vèrtex geodèsic amb vistes al mar, i on trobem tres enclavaments de forques medievals utilitzades als segles XIV i XV com a lloc per enforcar als criminals i malfactors del terme.

** COVA DE LES BONES DONES o FORAT DE LES MALES DONES o COVA DE LES ENCANTADES (també coneguda amb d'altres noms) és una cavitat de taffoni, afectada per l'acció eòlica, amb formes alveolars curioses, que entranya divereses llegendes de bruixes o fades que habitaven en el seu interior. Segons un estudi de la Secció d'Arqueologia: "Cova santuari ibèrica anomenada cova de les Encantades, a la muntanya del Montcabrer, amb una cronologia dels segles IV-I aC, on hi destaca la possible supervivència del culte protohistòric en forma de llegendes de fades. La col·locació d'una creu al capdamunt del Montcabrer per evitar maleficis demoníacs (pedregades i altres calamitats) reforça encara més les màgiques característiques d'aquest indret. (...) La Cova de les Encantades és un tafonit situat en un paisatge granític molt abrupte i de difícil accés, que conserva diversos topònims com Cova de la Bona Dona, de les Bones Dones, de la Mala Dona, de les Males Dones, de l'Encantada, de les Encantades i de les Bruixes, reflexats en algunes llegendes populars, i indicatius d'una conexió amb allò sagrat. Es coneix com a jaciment des de finals del segle passat." (Article: https://ojs.uv.es/index.php/saguntumextra/article/viewFile/2737/2316)

Comments

    You can or this trail