-
-
7,668 ft
6,397 ft
0
2.0
4.0
7.97 mi

Viewed 39 times, downloaded 0 times

near Košutica, Opština Plav (Montenegro)

Staniet e Sulbices – (1800m) je zapanjujuće velik i živ katun na krajnjem severu Albanije. Stiče se utisak da vreme ovde i dalje tapka u mestu i da se malo toga promenilo decenijama unazad.
Iako se čini da je Silbica već zabit per se, put ne prestaje, već grabi još dublje i još više u planinu. Glavni krak preko istoimenog prevoja produžava do Doberdola, tog poslednjeg dvorišta Albanije, ispod same tromeđe sa Kosovom i Crnom Gorom. Sporedni krak prevaljuje ćafu Korita na 2300m iznad mora, da bi dosegao istoimeni katun Stanet e Koritave (ćafa je albanska reč za prevoj, izraz se sreće i diljem Kučke krajine u Crnoj Gori).
Greben Korita (Koritave) razdvaja Doberdol i Silbicu sa severne i kanjon reke Gaši (Lumi Gashit) sa južne strane. Isturene tačke ovog grebena su atraktivni vrhovi Maja e Kershit Kocajve (“Kočajski Krš”) 2396m Maja e Zeze (“Crni vrh”) 2425m i Maja Koritave (“Vrh Korita”) 2387m – a koji se nameću i kao logični planinarski ciljevi prilikom pohođenja ovih predela.

Ime reke Lumi Gashit potiče od plemena Gaši čiji domicilna katuništa su upravo planine i pašnjaci u i oko Tropoje.

I kad se pogleda surova slika predela i ne čudi ta vekovna borba za pašnjake Gašija i Keljmendija sa jedne, i Kuča i Vasojevića sa druge strane planine. Jer život ovde i nije mogao da bude drugo do gola borba za opstanak...

Cela priča je dostupna na blogu: https://nestvarna.blog/2020/08/28/tropoje-tropojske-prokletije/
Camping

Kamp Silbice

fountain

Liqeni Skant

Summit

Maja e Presht

Summit

Maja e Tringline

Comments

    You can or this trail