Time  3 days one minute

Coordinates 5442

Uploaded October 9, 2019

Recorded August 2019

-
-
15,618 f
9,581 f
0
8.0
16
32.16 mi

Viewed 82 times, downloaded 13 times

near Queral, Ancash (Peru)

LA TRAVESSA
El trekking de Santa Cruz és una de les travesses més populars de la Cordillera Blanca i possiblement de tot Perú si exceptuem el Camino Inca. Recorre la quebrada de Santa Cruz des de Cashapampa fins a Punta Unión, únic coll de muntanya de tota la caminada situat a 4.750 m.

Són quatre etapes si es fa la travessa seguint les jornades clàssiques que veureu ressenyades a totes les guies. Tot i així, i depenent de quin sentit trieu, es pot fer en tres perfectament. De fet és un trekking de quatre dies en què només les dues jornades centrals són les realment interessants.

La primera i última etapes discorren per muntanya sense gaires vistes i per camins no excessivament interessants. Sí que val molt la pena arribar fins al mirador de la laguna Arhuaycocha, prop del Alpamayo BC. Es tenen una increïbles vistes de les glaceres que cauen directament des del Pucahirca (6.040 m) a la laguna. Des del camí de pujada tindreu les millors panoràmiques de cims com el Artensoraju (6.025 m) i el Quitaraju (6.037 m).

Un inconvenient que cal esmentar de la travessa és que tot i l'elevat cost de l'entrada al parc nacional de Huascaran (1-3 dies: 60 soles ; 4-30 dies: 150 soles) els campaments no disposen de WC. Una llàstima i una sorpresa després de venir de Huayhuash, on totes les zones d'acampada sí que en disposaven.

LES ETAPES
El trek es pot fer en qualsevol sentit. De fet és més comú de fer-lo començant a Vaquería atès que així es fa menys desnivell. Nosaltres vam optar de fer-lo des de Cashapampa per no malmetre massa els genolls. Preferíem pujar que baixar. Una segona raó és l'aclimatació. Es passa el coll més alt al tercer dia de trekking, un de més per a poder aclimatar amb més pausa.

-Cashapampa-Vaquería: +2.615 m
-Vaquería-Cashapampa: +1.860 m


Etapa 1: Cashapampa 2.920 m - Llamacorral 3.800 m
Dist.: 9,7 km
Desn.: +870 m
Horari: 4h

Etapa 2: Llamacorral - laguna Arhuaycocha 4.470 m - Taullipampa 4.150 m
Dist.: 20,4 km
Desn.: +800 m / -400 m
Horari: 6h30

Etapa 3: Taullipampa - Punta Unión 4.760 m - Paria 3.800 m
Dist.: 11,3 km
Desn.: +600 m / -930 m
Horari: 6h

Etapa 4: Paria - Vaquería 3.720 m
Dist.: 10,2 km
Desn.: +300 m / -450 m
Horari: 3h

ACLIMATACIÓ
La travessa no és gaire dura però tot i així cal anar aclimatats atès que hi ha un pas de 4.700 m. Només un, però suficient per fer-nos passar una mala estona. Jo ja estava aclimat després de fer el trekking del Huayhuash. Però no la meva companya que arribava directament de casa. Vam seguir el mateix protocol per aclimatar que vaig fer jo abans del Huauhuash i va anar bé.

Cal recordar que cada persona és un món i que potser necessita diferents mètodes o més dies per fer-ho d'acord amb les seves característiques físiques. Abans de sortir al trekking de Santa Cruz, vam seguir aquest pla:

D1. Arribada a Huaraz (3.100 m) a les 19h.
D2. Descans dels vols des de Barcelona i les 9h de bus Lima-Huaraz.
D3. Laguna Churup 4.500 m. Si us trobeu bé podeu arribar fins a la laguna Churupita (4.600 m), i si voleu assolir més alçada encara podeu continuar fins als 5.000m, això sí, seguint camins pedregosos i poc fressats (fites).
D4. Dia de descans a Huaraz. Compres i preparació del trekking.
D5. Sortida cap a Cashacampa i primer jornada. Acampada a Llamacorral 3.800m.

Per aclimatar prop de Huaraz teniu diferents opcions:

-Laguna Churup 4.500 m i Churupita 4.600 m. Un colectivo puja per 10 soles fins a Pitec. Surten pel matí ben d'hora (7-8h aprox.) i s'esperen a la baixada. És una bona opció per aclimatar sense fer llargs desplaçaments en cotxe. El transport triga poc (45 min) i no cal fer reserves a cap agència. Si es vola es pot pujar fins els 4.900 m o més, això sí, per camí poc marcat. Cal pagar 30 soles d'entrada al parc.

-Laguna Wilcacocha 3.700 m Pot bona opció per un primer dia d'aclimatació si es vol fer amb més calma. Un colectivo públic porta fins a l'inici del trek, al sud de Huaraz en 30 min. Són +700 m de desnivell fins a la laguna. Des d'aquí es tenen espectaculars vistes de la Cordillera Blanca.

-Laguna 69. 4.600 m. Paisatges espectaculars i bona alçada. El problema és que és lluny i són 2 hores de transport només anar. Pot esgotar. Una agència cobra 20 soles, més 30 soles que es paguen d'entrada al parc. Molt concorregut.

TRANSPORT
-Huaraz-Cashapampa: des de Huaraz cal agafar un colectivo a Caraz (surten molt sovint des del nord de Huaraz). Allà caldrà agafar una moto (tricicle) que en 3 minuts us deixarà a l'estació del colectivo a Cashapampa (2h). En total compteu 3-4h per arribar a Cashapampa.

-Vaquería-Huaraz: des de Vaquería surten diversos colectivos durant el matí i fins a primera hora de la tarda fins a Yungay (3h), tot i que com més d'hora arribeu més possibilitats tindreu. A Vaqueria compreu alguna cosa de menjar a les diverses parades, que el trajecte fins a Yungay són tres hores i no hi ha res entre mig. Els paisatges són espectaculars, quasi m'atreviria a dir que millors que els que es tenen durant el trekking. Si li demaneu al conductor us pararà al portachuelo de Llanganuco (4.760 m), des d'on hi ha una panoràmica enorme que inclou els dos cims del Huacaran, el Pisco i el Chacraraju. Des de la mateixa estació passen molts colectivos a Huaraz (1h).
Camping

Campamento

Sacred architecture

Capella

Bus stop

Cashapampa

Waypoint

Collo

Information

Control Huaripampa (PN)

Intersection

Cruïlla CB Alpamayo

Refuge

Huaripampa

Intersection

Jatunquisaur (al CB Alpamayo)

Lake

Laguna Huiscash

Lake

Laguna Ichiccocha

Lake

Laguna Jatuncocha

Camping

Llamacorral

panorama

Mirador Arhuaycocha

Camping

Paria

Bridge

Pont de fusta

Bridge

Pont (vistes)

Mountain pass

Punta Union 4.750 m

Camping

Taullipampa (1)

Primera zona del campament.
Waypoint

Taullipampa (2)

Waypoint

Vaquería

panorama

Vistes a Alpamayo

panorama

Vistes laguna Morococha

Comments

    You can or this trail