-
-
3,585 ft
2,640 ft
0
2.6
5.1
10.26 mi

Viewed 269 times, downloaded 18 times

near Titaguas, Valencia (España)

En este itinerari per la contornada de Titaguas, en la comarca dels Serrans, ascendirem un cim entre blocs de pedra, poarem aigua en unes quantes fonts i visitarem unes pintures rupestres.

Mateixa descripció i més fotos de la ruta en Fora de ruta

Data de realització: dissabte 15 d’octubre de 2016
Longitud: 16,52 quilòmetres
Altitud mínima: 805 metres
Altitud màxima: 1.093 metres
Desnivell acumulat: 525 metres
Dificultat: fàcil
Temps: 5 hores i mitja (comptant parades)

TRAM 1: Font de la Zarza – la Lámpara

Eixim del poble de Titaguas per un camí cimentat anomenat camino Collado (N) i arribem en pocs minuts a la font de la Zarza. Darrere de la font agafem una senda seguint un pal indicador del PR-CV 337 direcció a Fuente de Barajuelo i Fuente del Hontanar del Herrero, a la dreta. Poc després d’agafar la senda, voregem uns camps de cultiu i a l’altura d’un xalet girem a l’esquerra per a mamprendre una pujada entre pins. Al llarg dels cinc-cents metres de pujada en zig-zag observem que les revoltes de la senda estan peraltades amb palets, ja que el recorregut coincidix amb un circuit de BTT.

La senda passa a planejar pel vessant sud de la muntanya i observem, a la dreta, la planura de camps de cultiu de Titaguas. Arribem a un coll en què eixim de la senda pujant per la dreta (km 1,4) al costat d’un mur, per a dirigir-nos cap al sud-est en busca del cim de la Lámpara.

Al llarg d’esta nova senda trobem algunes pintades blaves que marquen el camí. En uns minuts arribem al cim de la Lámpara (1.069 m, km 1,8), que té una forma curiosa: és una mena de mola de pedra clevillada en diverses penyes o blocs de roca, entre les quals han fet niu les carrasques. Per a coronar-la cal enfilar-se ajudant-se de les mans. Un company que solia vindre ací de menut em diu que ell hi pujava colant-se per un forat estret entre dos blocs de pedra i grimpant després; alguns ho fem així, com ho faria un espelèoleg, mentres que uns altres grimpen per un costat, aüssant-se els uns als altres.

TRAM 2: La Lámpara – font de Bajaruelo

Després de la divertida ascensió i d’apreciar les vistes del poble i de la serra, desgrimpem amb precaució el cim i refem les passes per la mateixa senda. Però al cap de poques passes, abans de baixar massa, l’abandonem per la dreta per a vorejar la Lámpara per l’est. Arribarem a un coll i toparem amb una senda que creua (km 2,1) —la que hem abandonat per a pujar a la Lámpara— i una fita, i l’agafarem a la dreta (N).

Ens incorporem a una pista (km 2,5) —trobem pintades de GR i PR en terra— que seguirem durant alguns quilòmetres entre les pinades de la Zarza i el Bancal Grande. Trobarem un creuament de camins i seguirem a la dreta (km 3,3), que és l’opció més evident i que ens apareix més al recte. Poc després (km 3,8) arribarem a un tallafoc i girarem a la dreta per a tornar a girar de seguida, ara a l’esquerra, seguint la nostra pista.

Al cap de poc més d’un quilòmetre (km 5,4) trobarem al marge del camí un pal indicador groc que indica que hem arribat a la font de Bajaruelo, en la qual poem aigua fresca. A l’altura d’eixa font hi ha una pista que naix a l’esquerra i que hem d’agafar. Nosaltres, per error seguim cap avall alguns metres per la de la dreta —el camí de Bajaruelo—, però ens n’adonem i tornem arrere per a agafar el desviament.

TRAM 3: Font de Bajaruelo – Font d’Hontanar del Herrero

Al cap d’un quilòmetre en direcció oest sense deixar la pista, passarem per una antiga pedrera de caolí —vejau la foto principal—, on vorem excavacions i restes de construccions dedicades a l’extracció de l’argila. Contigu a la pedrera apareixerà un espai obert a la nostra dreta, un tallafoc. Llavors eixirem del camí, baixant a la dreta (km 6,9) just quan comença la pinada de nou, per una senda que pot passar desapercebuda. Baixarem amb la pinada a la nostra esquerra i anirem descendint al barranc de la Cambrilla, en direcció nord.

En la baixada trobem fragments d’escòria de l’antiga pedrera. Als pocs metres (km 7,1), la senda ens aboca a la part més fonda del barranc, a la qual baixem sense problemes. Baix, seguim a la dreta uns quants metres (N-NE), i prompte ens incorporem al final del camí de Las Cambrillas i passem pel costat d’alguna xicoteta construcció. En pocs metres de camí envoltat per cultius de secà, i obviant camins que ens ixen a banda i banda, arribem a un pont (km 7,8) que passa per damunt d’un afluent o rambla secundària al barranc de las Cambrillas. A pesar de les dos fites enormes que marquen la baixada a eixa rambla, desestimem l’opció d’anar per dins, ja que no sabem si la vegetació ens deixaria avançar. Travessem, doncs, el pont, i seguim recte fins que al cap de pocs metres (km 8), ens incorporem al camí del Collado del Legón, que agafem a l’esquerra (O) —si anàrem a la dreta, arribaríem al llogaret de Baldovar.

Avançant per eixe camí vorem a l’esquerra uns camps de cultiu i, poc després, tindrem al costat la rambla a la qual no hem entrat. Durant el tram més pròxim a eixa rambla, caminarem xafant roca mare i observarem que en el punt en què s’acaba hi ha dos fites grans, anàlogues a les que hem vist adés, cosa que confirma que és possible arribar a este mateix punt per dins. Arribem a una bifurcació de camins i agafem el de la dreta (km. 9), més pedregós, que es transforma en senda.

Més avant, trobarem una bifurcació i un pal indicador amb tres direccions (km 9,5) i seguim la indicació a la font d’Hontanar del Herrero. En uns centenars de metres i passant pel punt més alt de la ruta (1.092 m), el camí ens du a la font (km 9,8) que també xorra aigua i naix del marge esquerre de la pista. Hi ha un banc i una taula, un abeurador i una bassa que n’arreplega l’aigua. És un bon lloc per a fer un descans i disfrutar de les vistes.

TRAM 4: Font d’Hontanar del Herrero – pintures rupestres del tio Escribano

Refem el camí per a on hem vingut fins a arribar de nou a la bifurcació amb el pal indicador triple (km 10,2) i anem cap a la dreta (S) seguint les indicacions a Titaguas per una senda descendent desgastada en alguns trams, ja que també fa de torrentera. Anem a parar a una pista que seguim recte tal qual ens ve, però prompte ens desviem a la dreta (km 11) seguint la marca PR en el tronc d’un arbre per a continuar pel vessant oest del Cerro de la Moratilla.

Després d’avançar un quilòmetre (SO) la senda ens aboca al camí de la Hoya María (km 12). Ací cal anar a l’esquerra —nosaltres anàrem a la dreta però de seguida rectificàrem— en què el camí és totalment recte, fins que arribem a un altre creuament (km 13,1), un tall de pistes perpendicular en què anirem a la dreta.

Al cap de cent metres (km 13,2), en una revolta, vorem senyals que indiquen el GR-37 direcció a Titaguas passant per unes pintures rupestres. Tirem per eixa senda, a la dreta, i passem pels corrals de La Hoya del Hacha. Passades les construccions, ens adinsarem en el barranc de la Tejería, pel marge dret, per a buscar les pintures rupestres de l’abric del tio Escribano.

Trobarem un cartell (km 14,6) que ens indica l’accés a l’abric on estan les pintures, al qual arribem en cent metres escassos (km 14,7). Un panell de fusta ens ajuda a interpretar les figures que hi ha en la roca, ja que no són evidents i cal fixar-s’hi bé: aparentment, dos figures humanes, cérvols i cabres.

TRAM 5: Pintures rupestres del tio Escribano – Titaguas

Vistes les pintures rupestres, refem el camí fins al pal i seguim la senda, que prompte descendix per a travessar el barranc de la Tejería. Ara els senyals pintats en la roca ens indiquen que caminem alhora pel GR-37 i el sender local SL-V 30. Travessat el barranc, la senda torna a ascendir per l’altra vora (km 15) i de seguida passem al costat d’un forn de calç, senyalitzat i envoltat per una tanca de fusta. El camí abocarà en quatre-cents metres a la carretera, que prendrem a la dreta (SE), seguint el senyal que indica Titaguas per la font de la Zarza. Pocs centenars de metres després, en una revolta (km 15,6) eixim de la carretera i anem al recte pel camí del Collado que en un quilòmetre ens portarà de nou al poble.

2 comments

You can or this trail