Time  2 hours 9 minutes

Coordinates 1004

Uploaded November 1, 2017

Recorded November 2017

-
-
1,160 f
906 f
0
0.9
1.8
3.62 mi

Viewed 88 times, downloaded 3 times

near el Pont de Vilomara, Catalunya (España)

Durant el s. XIX el Bages va ser la comarca de Catalunya amb més hectàrees de vinya i producció d’hectolitres de vi. El 1860 el 64% de les terres conreades eren dedicades a la vinya.
El bon preu de vins i aiguardents va fer que els pagesos plantessin vinyes en els vessants més costeruts de les muntanyes i solucionessin el problema del transport de la verema i la necessitat d’una fermentació homogènia amb la construcció de tines i fabricació del vi al peu mateix de les vinyes.
La irrupció de la fil·loxera a la dècada de 1890, va matar els ceps i va fer abandonar les vinyes. Els bancals que ocupaven resten avui engolits per la pineda.

Les tines eran dipòsits, majoritàriament de planta circular amb dos espais ben definits: la part inferior recoberta de rajoles de ceràmica que recollia el most i la part superior on s'hi posaven fustes on s'abocava la varema i es trepitjava. A la part superior hi ha un pal de fusta travesser d' on hi penja una corda on els trepitjadors s'agafaven per mantenir l'equilibri. A la part inferior de la tina hi ha una obertura, com una font, per on es treia el vi fermentat, anomenat "boixa", que sovint està protegida per una barraca
Tenen també adossades les seves cabanes on feien vida tant els productors com els seus animals.

També hi han disperses diverses cabanyes de vinya, que servien d'aixopluc i magatzem.

Aquesta ruta es de curta durada, peró s'ha pogut veure les Tines de la Bleda, de les Tosques i de l'Escudelleta, aixi com un dipòsit de vinya i cabanyes de vinya. Properament ampliarem el radi de la ruta visitant les altres que hi ha més amunt de la vall del Flequer.
Ruins

Tines de la Bleda

Conjunt de dues tines circulars amb dues construccions adossades, formant un sol grup. Restaurades En aquest conjunt es pot observar la base d'una premsa desmontable picada a la pedra
Ruins

Tines de les Tosques

Conjunt format per 4 Tines i adossades les respectives cabanes. Está situada quasi a la llera de la riera.
Ruins

Dipòsit de vinya

En aquestos diposits hi preparabem el caldo bordelés o sulfat de coure per el tractament de la cendrosa, fong que fa malbé les fulles de la vinya, assecant-les
Ruins

Tines de l' Escudelleta

Conjunt format per 11 tines amb 7 construccions adossades formant tres grups diferenciats. Es troba també quasi a la llera de la riera. Primer trobem una tina i la seva barraca, més endavant trobem dos conjunts de tres tines cadascun, amb la peculiaritat que algunes tines tenen la seva entrada a l'interior d'una barraca. A la part inferior podem trobar les barraques que protegeixen les boixes. En aquest conjunt hi ha les restes de la pedra que feia de base a la premsa fixa que hi havia instalada. Tal era l'activitat d'aquest conjunt de tines que tenia premsa propia. Més enllà trobem la resta del conjunt de Tines de l'Escudelleta format per 4 tines i les seves barraces.
Photo

Tines de l' Escudelleta

panorama

Vista de les tines de l' Escudelleta

Vista de les tines de l'Escudelleta des de el cami de Rocafort

Comments

    You can or this trail